Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εκτέλεσαν λιποτάκτη μισθοφόρο της Wagner χτυπώντας τον με βαριοπούλα στο κεφάλι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εκτέλεσαν λιποτάκτη μισθοφόρο της Wagner χτυπώντας τον με βαριοπούλα στο κεφάλι

Πρόκειται για έναν Ρώσο που πολέμησε στο πλευρό της Ουκρανίας ενώ το βίντεο με τη στιγμή της αποτρόπαιας δολοφονίας του κάνει τον γύρο των social media - Η οικογένειά του επιβεβαίωσε την ταυτότητά του

wagner323
Μέλη της οικογένειας ενός άλλοτε μέλους της Wagner που εκτελέστηκε από τους Ρώσους περιέγραψαν τις στιγμές φρίκης που βιώνουν από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το βίντεο με τη στιγμή της εξόντωσής του. Πρόκειται για τον Γεβγένι Νούζιν που αν και αρχικά στρατολογήθηκε από την Wagner Group στη συνέχεια αυτομόλησε στην Ουκρανία πολεμώντας στο πλευρό των Ουκρανών. Μάλιστα στο βίντεο που κάνει τον γύρο των social media φαίνεται η στιγμή της εκτέλεσής του από Ρώσους οι οποίοι τον χτυπούν στο κεφάλι με μία βαριοπούλα. 

Τα πλάνα με την εκτέλεσή του έκαναν την εμφάνισή τους στο κανάλι Grey Zone του Telegram, το οποίο έχει σύνδεση με την Wagner Group. Στο βίντεο εμφανίζεται ο 55χρονος Νούζιν να είναι ξαπλωμένος ενώ το κεφάλι του είναι κολλημένο σε έναν τοίχο. Την ίδια στιγμή ένας άνδρας ο οποίος φοράει στολή παραλλαγής τον χτυπάει με μία βαριοπούλα. 

Σημειώνεται ότι ο Νουζίν βρισκόταν στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή 24 ετών για μία δολοφονία που διέπραξε το 1999. Τον Ιούλιο του 2022 αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια στρατολογήθηκε από την Wagner. Τον Σεπτέμβριο έπεσε στα χέρια των Ουκρανών και σε μία σειρά από συνεντεύξεις που παραχώρησε είχε δηλώσει ότι εντάχθηκε στην Wagner προκειμένου να βγει από τη φυλακή. Μάλιστα είχε προσθέσει ότι σχεδίαζε να παραδοθεί στην Ουκρανία.  Ακόμη δεν είχε διστάσει να ταχθεί κατά του Πούτιν αλλά και να εκφράσει  την επιθυμία του να ενταχθεί στις ουκρανικές δυνάμεις και να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.
Κλείσιμο
Ο γιος του 55χρονου, Ιλία, μίλησε χθες Δευτέρα στον Guardian και δηλωσε πως ο άνδρας που προβάλλεται στο βίντεο είναι ο πατέρα του. Ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο επικαλούμενος «φόβους για την ασφαλεία του».

Σε συνέντευξή του στη ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net την Κυριακή, ο Ίλια Νούζιν είπε ότι η οικογένειά του έμαθε για τον θάνατο του πατέρα τους μέσω του Telegram, κάτι που τους σόκαρε.
«Όλη μας η οικογένειά μας έβλεπε το βίντεο κλαίγοντας... τον δολοφόνησαν σαν ζώο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νούζιν. Πάντως όπως σημειώνει ο Guardian δεν έχει γίνει γνωστό ποιος βρισκόταν πίσω από το βίντεο ή πως ο Νούζιν βρέθηκε σε ρωσικό έδαφος. Στο μεταξύ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται τονίζουν ότι ο  Νούζιν ήταν μέρος μιας πρόσφατης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είδηση ​​που είχε οδηγήσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκφράσουν την ανησυχία τους για την τύχη των πρώην αιχμαλώτων.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ελπίζω να φτάσουμε σε απαντήσεις», είπε στον Guardian ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, επικεφαλής του Gulagu.net, μιας ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα φυλακισμένων στη Ρωσία που επικεντρώνεται σε υποθέσεις παραβίασης τους από το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα.

«Η Ουκρανία είχε ευθύνη έναντι του Νούζιν και δεν έπρεπε να είχε ανταλλαχθεί, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετώπιζε στη Ρωσία», υποστηρίζει ο Οσέτσκιν σημειώνοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν τη συμμετοχή της ομάδας Βάγκνερ στην εκτέλεσή του.  Ακόμη τόνισε ότι η οργάνωσή του ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα στις αρχές της Ρωσίας για την έναρξη ποινικής διαδικασίας.

«Η ομάδα Wagner δεν θα μπορούσε να διαπράξει αυτή τη μεσαιωνικής μεθόδου εκτέλεση χωρίς την έγκριση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας», ισχυρίζεται ο Οσέτσκιν. 

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το βίντεο, το οποίο έχει συζητηθεί ευρέως στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι «δεν ήταν δική μας δουλειά». Σημειώνεται πως μέρος της στρατολόγησης γινόταν προσωπικά από τον ηγέτη της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος εντόπιζε άνδρες από το σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις έντονες ελλείψεις προσωπικού στο πεδίο της μάχης.

Πριγκόζιν: « Θάνατος που αξίζει σε ένα σκύλο» αλλά δεν το κάναμε εμείς

Από την άλλη πλευρά ο Πριγκίζον αρνήθηκε σήμερα ότι έχει εμπλοκή στον βίαιο θάνατο του 55χρονου ωστόσο τις προηγούμενες μέρες χαιρέτησε την εκτέλεση του. 

Σε ένα πρώτο του μήνυμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ο ιδρυτής της Wagner δήλωσε ότι ο Νουζίν είχε «προδώσει τους ανθρώπους του και τους συντρόφους τους», ενώ πρόσθεσε ότι το βίντεο θα έπρεπε να έχει τίτλο: «Θάνατος που αξίζει σε ένα σκύλο».

Όμως σε νέα του ανακοίνωση νωρίτερα την Τρίτη ο Πριγκόζιν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Wagner στην εκτέλεση, δηλώνοντας ότι για αυτή ευθύνονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Αυτό περιλαμβάνεται στις τακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες απαγάγουν ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών, σε όλο τον κόσμο», σχολίασε, ζητώντας από τους Ρώσους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για την υπόθεση.

«Οι εργαζόμενοι της Βάγκνερ διακρίνονται για την εξαιρετική τους πειθαρχία και τον αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων και των κανόνων συμπεριφοράς που είναι παγκοσμίως αποδεκτοί», πρόσθεσε ο 61χρονος Πριγκόζιν.




Ειδήσεις σήμερα:

«Έχασε πολύ αίμα στην έκρηξη, ζει από θαύμα», λέει η μητέρα της Ελληνίδας στην Κωνσταντινούπολη

Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι - Φορτηγό παρέσυρε 29χρονο και τον σκότωσε

«Θέλω να δικαιώσω την ψυχούλα του παιδιού μου» λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης