Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο σκοτάδι το Κίεβο μετά τις 100 πυραυλικές επιθέσεις - «Στόχοι μας τα όπλα της Δύσης» λέει η Μόσχα
Ένας άμαχος νεκρός από τις επιθέσεις σε συγκροτήματα κατοικιών στο Κίεβο - Εκρήξεις στα νότια και δυτικά της Ουκρανίας - Οι ρωσικές απειλές
Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.
Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε.
Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.
«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (...) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ και επίσης από τη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την πλευρά του πως τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών.
«Στη συνοικία Πετσέρσκ, σε ένα από τα κτίρια που επλήγησαν από πύραυλο, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα ενός ανθρώπου», δήλωσε στο Telegram.
«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Κλίτσκο.
«Τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη μαζική επίθεση ρωσικών πυραύλων», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.
«Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε στο Telegram. «Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης προκάλεσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία, κυρίως στο Κίεβο, για να εξισορροπήσει το δίκτυο».
Οι ρωσικές προκλήσεις κατά της Δύσης
Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι τα όπλα που παρέχει η Δύση και οι ξένοι μισθοφόροι είναι στόχoι προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Ζελένσκι στην G20 και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Πούτιμν σημείωνε ότι «το Κίεβο δεν επιθυμεί συνομιλίες».
«Διαπιστώνουμε το βασικό, ότι και de facto και de jure η θέση της ουκρανικής πλευράς, η οποία επανειλημμένως έχει εκτεθεί από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μαρτυρά ότι η Ουκρανία και de facto και de jure δεν μπορεί και δεν θέλει να διεξάγει συνομιλίες», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Επομένως οι στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υλοποιηθούν μέσω της συνέχισης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «αναμφίβολα» θα πρέπει προηγουμένως να πειστεί το Κίεβο να επιστρέψει στις συνομιλίες, καθώς στη Μόσχα «προς το παρόν δεν βλέπουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αρνηθεί να αποκαλύψει ο,τιδήποτε σχετικά με τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και της ρωσικής κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν στην Άγκυρα.
«Για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτε», απάντησε σε κατηγορηματικό τόνο ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος χθες είχε αποκαλύψει ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.
Το χρονικό των επιθέσεων στην Ουκρανία
Με σφοδρά χτυπήματα κατά αμάχων απαντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την απόσυρση στρατευμάτων από τη Χερσώνα, που δημιούργησε εικόνα αναθάρρησης στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ οι επιθετικές ενέργειες συντελούνται έπειτα από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στη G20.
Εκρήξεις ήχησαν - τις τελευταίες ώρες- στο Κίεβο, ενώ πυκνός καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από την πόλη.
BREAKING: #BNNUkraine Reports
Explosions were heard in Kyiv, and smoke could be seen rising above the city. The air is filled with explosions.Video of the fire after the explosions in Kyiv.
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) November 15, 2022
Russia knows how to fight only with residential buildings and peaceful residents, while it is completely failing on the front.#RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/M2Q2Pn660R
Τα χτυπήματα έπληξαν τρία συγκροτήματα κατοικιών, κάτι που αναλυτές ανέμεναν από το Κρεμλίνο και από έναν «πληγωμένο» - από την ουκρανική αντίσταση - Πούτιν. Στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις εδράζεται σειρά κυβερνητικών κτιρίων.
This video published by Deputy Head of the President’s Office Kyrylo Tymoshenko shows an apartment building on fire following a Russian missile attack on central Kyiv.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) November 15, 2022
According to the official, Russia hit 2 residential buildings on Nov. 14. Rescue operation is underway. pic.twitter.com/uJ0VLmTDXQ
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ύστερα από συναγερμό για αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ώρες αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες της ομάδας των χωρών της G20 που συναντώνται στο Μπαλί.
Russian terrorists hit a residential building in Kyiv.
— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) November 15, 2022
Video by the Office of the President pic.twitter.com/YRYsVTjyOc
«Η Ρωσία απάντησε στην δυνατή ομιλία του Ζελένσκι στην G20 με μια νέα πυραυλική επίθεση. Πιστεύει κανείς ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά την ειρήνη; Θέλει υποταγή. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε στο Twitter, ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Άντριι Γιερμάκ.
The moment the Russian Kh-101 cruise missile was shot down by the German Iris-T complex over Kyiv#Iris #Kyiv #Ukraine #UkrainianArmy #Kherson #german pic.twitter.com/DauqVAfsSE
— Ukraine-Russia war (@UkraineRussia2) November 15, 2022
Two residential buildings were hit in Kyiv, - Presidential Office.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 15, 2022
Air raid alert is still on, everyone advised to stay in shelters.
📹: Presidential office pic.twitter.com/0A7pubTHnE
Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου έδειχναν φλόγες να βγαίνουν από μια μικρή πολυκατοικία.
Ανταποκριτής του Reuters που έφτασε στο σημείο μετά την επίθεση δήλωσε ότι περίπου 15 κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την καμένη πλευρά της πενταώροφης πολυκατοικίας.
Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, από τις πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν δύο κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Παράλληλα, εκρήξεις από πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Χάρκοβο, στο Λβιβ και στην Οδησσό, με τους τοπικούς αξιωματούχους να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια. Στις συγκεκριμένες πόλεις παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν αναφορές για πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές σε Ζιτομίρ και Ρίβνε. «Οι Ρώσοι εξαπολύουν το τρίτο κύμα πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Προστατευθείτε» ανέφερε σε μήνυμά του ο κυβερνήτης του Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ.
BREAKING: #BNNUkraine Reports
— Gurbaksh Singh Chahal (@gchahal) November 15, 2022
Explosions were heard in Kyiv, and smoke could be seen rising above the city. The air is filled with explosions.
Sumy, Odesa, and Kyiv are all under air defense. pic.twitter.com/TSFlbwEVmz
Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη - Τι ζητά απο τη Ρωσία
Υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, τάχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20
«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.
Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.
«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.
Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.
"Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία... Αυτό είναι δίκαιο. Εάν αφαιρέσετε κάτι, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πάρει», είπε.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο κ. Ζελένσκι κατά την τελετή απελευθέρωσης της Χερσώνας, είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», είπε. «Αυτό είναι το έδαφος ολόκληρης της χώρας μας... Γι’ αυτό πολεμάμε τη ρωσική επιθετικότητα». «Βήμα βήμα», είπε, «οδεύουμε προς όλα τα κατεχόμενα της χώρας μας. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο. Αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».
Επιγραμματικά οι προτάσεις της Ουκρανίας για ειρήνη:
1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια.
2. Ασφάλεια τροφίμων.
3. Ενεργειακή ασφάλεια.
4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.
5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.
6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.
7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
8. Τερματισμός της οικοκτονίας
9. Αποτροπή κλιμάκωσης.
10. Το τέλος του πολέμου.
G20: Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου αναγνωρίζει τις επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία»
Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.
Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.
«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.
«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr