Πολωνία: Διπλωματικό μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση μετά τον πύραυλο που σκότωσε δύο

Πολωνία: Διπλωματικό μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση μετά τον πύραυλο που σκότωσε δύο

ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ρίχνουν τους τόνους - Συνεδριάζουν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ

Πολωνία: Διπλωματικό μαραθώνιος για να αποφευχθεί η κλιμάκωση μετά τον πύραυλο που σκότωσε δύο
Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφευθχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει επιδοθεί η υφήλιος η οποία για λίγες ώρες «κράτησε την ανάσα» της περιμένοντας να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής εκτίμηση για το τι είδους ήταν ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης στο έδαφος της Πολωνίας - κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό που κατατείνουν οι αναλύσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι ότι αν και γίνεται προσπάθεια να «περιοριστεί» το περιστατικό, εντούτοις αυτό που δείχνει είναι ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας λόγω κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού είναι πραγματικοί.

Κι αυτό γιατί από τη μια το Κίεβο και ο Ζελένσκι προσπαθούν να δεσμεύσουν το ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν περισσότερο στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής της κυριαρχίας ενώ από την άλλη η ήττα του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα έχει μεγαλώσει την απελπισία, όπως αναφέρει ο Guardian, του Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που τα «γεράκια» στα ρωσικά ΜΜΕ πιέζουν για μια σύγκρουση που θα «ξεπλύνει την ντροπή» μιας ενδεχόμενης ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Claims of Russian missile strike on Poland trigger NATO emergency talks - BBC News
Κλείσιμο


Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πρώτη κίνηση σε επίπεδο ΝΑΤΟ ήταν η συνεδρίαση, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, για συνεδρίαση βάσει του Άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για διαβούλευση των κρατών-μελών σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους. Αντίθετα δεν ζητήθηκε συνεδρίαση βάσει του άρθρου 5 που προβλέπει αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.

Η Βαρσωβία, μάλιστα, έκανε και άλλο ένα βήμα πίσω το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση σε επίπεδο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα επικαλεστεί τελικά ούτε το άρθρο 4.

Σχεδόν ταυτόχρονα, δε, με την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «ηθελημένη πρόκληση» προσθέτοντας ότι τα συντρίμμια «αναγνωρίστηκε» ότι προέρχονται από ουκρανικό S-300.

Το πρώτο σήμα από τον Μπάιντεν

Τον πρώτο ρόλο στην επιχείρηση αποκλιμάκωσης ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λίγο μετά την ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», δήλωσε ότι «μοιάζει απίθανο» ο πύραυλος να έχει εκτοξευθεί από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε τα στοιχεία που υπήρχαν για την τροχιά του πυραύλου, καθώς αεροσκάφος του ΝΑΤΟ φέρεται, σύμφωνα με το CNN, να την έχει καταγράψει.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, από την αμερικανική πλευρά διοχετεύτηκε η πληροφορία ότι ο πύραλος που έπεσε στην ανατολική Πολωνία σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ουκρανικός και ήταν από αυτούς που είχαν εκτοξευθεί για να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.

Biden speaks after emergency roundtable on missile hit in Poland

Αργότερα, μάλιστα, πηγή από το ΝΑΤΟ μετέφερε στο Reuters ότι ο Τζο Μπάιντεν ήτνα αυτός που ενημέρωσε τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στη G7 ότι το πλήγμα με τους δυο νεκρούς στην Πολωνία «προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας»

Ηρεμία και προσεκτικές κινήσεις ζητούν Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις» του πλανήτη, ορισμένες εκ των οποίων διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.

Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «δεδομένης της κατάστασης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση».

Η Γαλλία από την πλευρά της ζήτησε «ύψιστη προσοχή» όσον αφορά την προέλευση του πυραύλου που χτύπησε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με αξιωματούχο του Ελιζέ να σημειώνει ότι αρκετές χώρες στην περιοχή διαθέτουν παρόμοια όπλα. «Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θέλουμε να υπάρξουν λάθη» πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποιώντας για τον «σημαντικό κίνδυνο της κλιμάκωσης».

Σημειώνεται ότι οι S-300 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για την αεράμυνά της είναι κατασκευασμένοι στη Ρωσία, όπως αναφέρουν ειδικοί επί των οπλικών συστημάτων.

«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αναγνωρίσουμε τον λόγο για τον οποίπο η Ουκρανία υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τέτοιους πυραύλους για να προστατεύσει το έδαφός της. Το κάνει για να προστατευτεί από την παράνομη και βάρβαρη επίθεση της Ουκρανίας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

«Προσεκτική διευκρίνιση» των συνθηκών του περιστατικού με τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία ζήτησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος καταδίκασε τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας. «Βρίσκουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατεστραμμένους, πλήττονται υποσταθμοί, καταστρέφονται αποθέματα νερού. Αυτή δεν είναι αποδεκτή μορφή πολέμου σε αυτόν τον ήδη αδικαιολόγητο πόλεμο. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε όλοι εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20, και δηλώνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς.



Η Ουκρανία και η Ρωσία

Η Ουκρανία από την πλευρά της, μετά τις τελευταίες πληροφορίες για τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία, κατηγόρησε τη Ρωσία «για κάθε περιστατικό με πυραύλους». «Ο πόλεμος ξεκίνησε και συνεχίζεται από τη Ρωσία που επιτίθεται με πυραύλους Cruise στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό άκρος της Ευρώπης σε ένα πεδίο μάχης με απρόβλετη εξέλιξη. Η κλίμακωση, οι κίνδυνοι από αυτή, η πρόθεση, όλα αφορούν τη Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη εξήγηση για οποιοδήποτε περιστατικό με πυραύλους».

Όλες αυτές οι δηλώσεις αλλά και οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έδωσαν το δικαίωμα στη Ρωσία να κατηγορήσει τη Δύση ότι πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ένας εκ των στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν «το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία "πυραυλικό πλήγμα" σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο».



Ειδήσεις σήμερα:

GNTM5: Το «golden pass» πρόλαβε να... πηδήξει από το καράβι πριν βουλιάξει - Δείτε βίντεο


Ηλεία: Νύχτα τρόμου για οικογένεια - Ληστές ξυλοκόπησαν γυναίκα, την απείλησαν ότι θα της κλέψουν το παιδί

Ηλίας Μαμαλάκης: «Οι ώρες στην εντατική δεν περνάνε» - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης