Πόλεμος στην Ουκρανία: «Να μην υπαγορεύει η Δύση στο Κίεβο τους ειρηνευτικούς όρους» ζητά ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών

«Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», τόνισε ο Γιάν Λιπάβσκι  κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, προσθέτοντας πως «ο φετινός χειμώνας ίσως είναι πιο σκληρός»

Σαφές είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Λιπάβσκι, προς τη Δύση διαμηνύοντας ότι δεν θα πρέπει να υπαγορεύει τους ειρηνευτικούς όρους στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο 37χρονος επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ουκρανία μάχεται εναντίον της Ρωσίας για να προστατεύσει όλη την Ευρώπη.

«Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», τόνισε ο Λιπάβσκι προσθέτοντας ότι η χώρα του υπέφερε βαριά επί μισό αιώνα, πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για τον πύραυλο αεράμυνας που χτύπησε αγρόκτημα στην Πολωνία την Τρίτη, καθώς, όπως είπε, η Μόσχα είχε επιτεθεί με «περισσότερες από 100 ρουκέτες» στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεν πρέπει να είμαστε σε θέση να υπαγορεύουμε στην Ουκρανία, τους τους ειρηνευτικούς όρους εφόσον μάχονται για τη δική τους επιβίωση», πρόσθεσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για το αν ήταν λογικό για την Ουκρανία να απαιτήσει την αποκατάσταση των συνόρων της πριν τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Διακυβεύονται», όπως πρόσθεσε ο Τσέχος υπουργός, οι αρχές του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα και η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες. «Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει την αρχή ότι τα σύνορα των κρατών δεν αλλάζουν με ωμή βία», υποστήριξε.

Τα σχόλια του Λιπάβσκι διατυπώνονται καθώς ορισμένες προσωπικότητες των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το ότι οι μάχες στον πόλεμο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τον χειμώνα κι ότι το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης διπλωματικών συνομιλιών με Ρωσία.

Ωστόσο, πολλοί στην Ευρώπη απέρριψαν την πρόταση, πιστεύοντας ότι οποιαδήποτε διακοπή της σύγκρουσης θα ευνοούσε τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Ουκρανίας.

Ο Τσέχος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι, χώρες σε όλη την ευρωπαική ήπειρο επωφελούνται από τη συνεχή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί έκαναν τη σαφή επιλογή να μην είναι μέρος της αυτοκρατορίας της Μόσχας. Η Δύση ήταν απαραίτητο να προστατεύσει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα επειδή η μάχη της ενάντια στον γείτονά της προστατεύει και εμάς», υπογράμμισε.

Ωστόσο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα συνεχίζει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κίεβο.

«Η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα του υπέφερε βαριά επί 50 χρόνια πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. «Έτσι, ίσως αυτός ο χειμώνας να είναι πιο σκληρός. Αλλά το τίμημα που θα πληρώσουμε για να μην είμαστε ελεύθεροι; Είναι πολύ υψηλότερο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ανέφερε επίσης ότι ήταν «πολύ εύκολο να απαντήσει κανείς για το ποιος φταίει» αναφορικά με τους θανάτους δύο Πολωνών αφού ένας ««αδέσποτος» πύραυλος - που όλα δείχνουν ότι προέρχεται από ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας S-300 - χτύπησε ένα αγρόκτημα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Περισσότεροι από 100 ρωσικοί πύραυλοι την Τρίτη εκτοξεύτηκαν προς την Ουκρανία με έναν σαφή στόχο: να καταστρέψουν τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, να σκοτώσουν ανθρώπους, να σπείρουν τον τρόμο», είπε, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στην επίθεση.

Τέλος, τόνισε ότι η Ε.Ε. «επεξεργάζεται έναν ένατο γύρο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά δεν θα προσφέρει λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσαν να περιέχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να παραλάβει το βραβείο «Magnitsky» που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χώρα του ψήφισε νόμο τον περασμένο μήνα που επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ή σε άλλες ξένες οντότητες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή διαπράττουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο Λιπάβσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι η τελευταία ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο» και είναι απίθανο να αλλάξει ακόμη και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν φύγει.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι η τελευταία αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο...Η ιδέα της αυτοκρατορικής Ρωσίας, δεν συνδέεται μόνο με έναν άνθρωπο ή με τις ελίτ στη Μόσχα, αλλά με ολόκληρη την έννοια πάνω στην οποία έχει πλέον οικοδομηθεί το ρωσικό κράτος», τόνισε.

Για τον Λιπάβσκι, η εμπειρία της Ανατολικής Ευρώπης από την ιμπεριαλιστική συμπεριφορά της Μόσχας, έχει καταστήσει τις χώρες της από τις πιο ειλικρινείς απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τέλος, χαρακτήρισε τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «την ημέρα που η γεωπολιτική Ευρώπη γεννήθηκε ξανά». «Ο Πούτιν ήταν ανεπιτυχής όταν ξεκίνησε τον πόλεμο και ένωσε τη Δύση. Και ο Πούτιν είναι αποτυχημένος τώρα με τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Τζεφ Μπέζος για την Black Friday - «Μην ψωνίσετε κάτι ακριβό, έρχεται οικονομική ύφεση»

Μουντιάλ 2022: Η FIFA απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα

Βίαζε την αδερφή των φίλων του στην Κρήτη από τα 5 της χρόνια - Τον κατήγγειλε η μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr