Λευκορωσία: Ενίσχυσε τη φρουρά των παιδιών του ο Λουκασένκο - Τον ωθεί ο Πούτιν να μπει στον πόλεμο;

Νέα διάσταση στον θάνατο του Λευκορώσου ΥΠΕΞ δίνει εξόριστος ολιγάρχης που μιλά για «δηλητηρίαση» - «Καίει» η Μόσχα τις γέφυρες του Μινσκ με τη Δύση;

Φόβος, καχυποψία, αγωνία, νευρικότητα. Με αυτά τα συναισθήματα πορεύεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο και εξής η πολιτική τάξη της Λευκορωσίας, καθώς ο αιφνίδιος θάνατος του 64χρονου Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Βλαντιμίρ Μακέι, «ανακάτεψε την τράπουλα», προκαλώντας βαθύ προβληματισμό για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και αυτό των βασικών πρωταγωνιστών του.

Υγιής και «ετοιμοπόλεμος» λίγες ημέρες πριν να καταλήξει, καθώς πετούσε με στρατιωτικό αεροσκάφος της χώρας του, ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Μακέι έφυγε από τη ζωή από φυσιολογικά αίτια κατά την επίσημη εκδοχή, αν και στο παρασκήνιο οι φήμες περί δολοφονίας του οργιάζουν.

Το μυστήριο που καλύπτει το θάνατό του πυροδότησαν ακόμη περισσότερο η λακωνική συλλυπητήρια δήλωση του alter ego του επί δεκαετίες, δηλαδή του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η σιωπή της 44χρονης χήρας του Υπουργού, Βέρας Μακέι για το συμβάν και κυρίως τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας του έλαβε ο ηγέτης της Λευκορωσίας την επομένη του θανάτου του στενότατου συνεργάτη του, ο οποίος διαδραμάτιζε ρόλο ενδιάμεσου και αποκλειστικού «αγγελιοφόρου» του Μινσκ προς τη Δύση.

Εκτός από διαφαινόμενος διάδοχος του Λουκασένκο, ο Βλαντιμίρ Μακέι υπήρξε ένα από τα ελάχιστα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη της Λευκορωσίας που δε βρισκόταν στη ρωσική σφαίρα επιρροής, γεγονός που εντείνει τις υποθέσεις ότι η απώλειά του συνιστά «μήνυμα» προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, Αλεξάντερ Λουκασένκο ,να μείνει προσδεμένος μέχρι τέλους στο «άρμα» του Κρεμλίνου.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικατέστησε όλους τους μάγειρες, τους υπηρέτες και του φρουρούς του την επομένη της δολοφονίας του Μακέι, ενώ προχώρησε στην αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των παιδιών του, φοβούμενος τυχόν ξαφνική απώλεια κάποιου αγαπημένου του προσώπου.

Κι αυτό γιατί, η παρουσία του Βλαντιμίρ Μακέι στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής της Λευκορωσίας τα τελευταία χρόνια εξασφάλιζε τη δυνατότητα αυτόνομης επικοινωνίας του Μινσκ με τη Δύση και την Κίνα μακριά από τα άγρυπνα ρωσικά βλέμματα, με το θάνατό του να «υπενθυμίζει» κατά αρκετούς αναλυτές την μηδενική ανοχή της Μόσχας σε τυχόν παρεκκλίσεις της Λευκορωσίας από την κεντρική γραμμή.

Ιδίως, σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να ωθείται από το Κρεμλίνο στην είσοδο της χώρας του στον πόλεμο της Ουκρανίας, στον οποίο είχε αποφύγει να εμπλακεί κεντρικά, υποστηρίζοντας περιφερειακά τη ρωσική επίθεση και τις γραμμές επιμελητείας.

Με τον Βλαντιμίρ Μακέι νεκρό, ωστόσο, πρακτικά η Δύση δεν έχει άμεσο, Λευκορώσο συνομιλητή, σε μια χρονική συνθήκη κατά την οποία πυκνώνουν οι διεργασίες για την εκκίνηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το Κίεβο θορυβήθηκε από τον αιφνίδιο χαμό του Λευκορώσου ΥΠΕΞ, καθώς ενδυναμώνεται ο πολιτικός έλεγχος του Μινσκ από την Μόσχα, ενώ στερείται στη Λευκορωσία κάθε δυνατότητα ελιγμού απέναντι στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νεβζλίν: Δηλητήριο της FSB

Την ίδια ώρα, νέα διάσταση στο θάνατο του Μακέι δίνει ο Λεονίντ Νεβζλίν, εξόριστος ολιγάρχης, που αντιπολιτεύεται το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ «πέθανε ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης που αναπτύχθηκε σε ειδικό εργαστήριο της FSB». Ο Νεβζλίν επικαλέστηκε πηγές «κοντές στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», υποστηρίζοντας ότι «η κλινική εικόνα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε θάνατο από εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Κατά την οπτική του Νεβζλίν, ο θάνατος του Μακέι, του ουσιαστικά του δεύτερου πιο σημαντικού ανθρώπου στο κράτος, «έχει προκαλέσει πανικό στους κύκλους της νομενκλατούρας της Λευκορωσίας», χωρίς να εξαιρεί και τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το κανάλι General SVR στο Telegram, το οποίο φέρεται να έχει πρόσβαση σε «κλειστές» πληροφορίες, ο θάνατος του Μακέι διέκοψε τις εναπομείνασες σχέσεις της Λευκορωσίας με τις δυτικές δυνάμεις, «βλέποντας» δάκτυλο του Κρεμλίνου πίσω από το αναπάντεχο συμβάν. «Σχεδιάστηκε, προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως συμπληρώνει το ρωσικό κανάλι. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συνολική διαδρομή του Βλαντιμίρ Μακέι αποκτά άλλη βαρύτητα, καθώς επρόκειτο για έναν πολύ έμπειρο διπλωμάτη και βετεράνο του μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή άτομο που είχε εκπαιδευθεί για να αντιμετωπίζει με επιτυχία άλλοτε προφανείς και άλλοτε λιγότερο προφανείς αντιπάλους και κινδύνους για τη ζωή του.

Μυστική διπλωματία

Στα αναπάντητα ερωτήματα που γέννησε η αιφνίδια απώλεια του Λευκορώσου ΥΠΕΞ προστίθεται και αυτό της δεδομένης χρονικής συγκυρίας, δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Μάλιστα, εντείνονται οι φήμες ότι ο θανών είχε άμεση εμπλοκή στη σύνθεση ενός μυστικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη λήξη της σύρραξης στην Ουκρανία, συναντώντας για το λόγο αυτό την παραμονή του θανάτου του τον εκπρόσωπο του Βατικανού, Ante Jozić, ενώ χθες επρόκειτο να βρεθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σήμερα θα έδινε το παρόν στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, στην Πολωνία, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου πλην του κ. Λαβρόφ, στον οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος.



Ειδήσεις σήμερα

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια - Ταρακουνήθηκε και η Αττική

«Δεν είναι κάτι κακό», έλεγε στη 16χρονη για την ασέλγεια ο προπονητής της


Με τηλεφωνικές ανακρίσεις και online ελέγχους «κυνηγά» τους διαδηλωτές το καθεστώς στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr