Εύα Καϊλή: Κροάτης ο μοναδικός ευρωβουλευτής που ψήφισε κατά της καθαίρεσής της - Έχει ιδρύσει ΜΚΟ κατά της διαφθοράς

Με 625 ψήφους υπέρ παύθηκε η Εύα Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου - Ο Μισλάβ Κολακουσίκ ήταν ο μόνος που καταψήφισε

Τη στιγμή που κλονίζεται συθέμελα το Ευρωκοινοβούλιο στη δίνη του «Qatar Gate», το Σώμα των Βρυξελλών αποφάσισε ομόφωνα πλην ενός την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου. Με συνολικά 625 ψήφους υπέρ άναψε το πράσινο φως για την επίσημη παύση από τα καθήκοντάς της, ωστόσο ένας ήταν ο ευρωβουλευτής που διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας κατά της καθαίρεσης. Πρόκειται για τον 53χρονο Κροάτη Μισλάβ Κολακουσίκ (Mislav Kolakušić) που ξεκίνησε το 2019 τη θητεία του στην Ευρωβουλή όπου εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Kολακουσίκ αποτελεί μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ενώ οι αμφιλεγόμενες θέσεις του για τον εμβολιασμό πυροδότησαν ζωηρό σχολιασμό τα προηγούμενα πανδημικά χρόνια. Ίδρυσε, δε, το 2018 ΜΚΟ κατά της διαφθοράς και υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με βάση το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Κατάρτιση (τίτλοι και πτυχία)

1997: Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ
2000: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου

Επαγγελματική σταδιοδρομία

1998-2000 : Ασκούμενος δικηγόρος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
2000-2001 : Νομικός σύμβουλος στο Εμποροδικείο του Ζάγκρεμπ
2001-2005 : Νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
2005-2011 : Ανώτερος νομικός σύμβουλος στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
2011-2019 : Δικαστής του Εμποροδικείου του Ζάγκρεμπ

Άλλες δραστηριότητες

2018: Πρόεδρος της ΜΚΟ «Antikorupcija», μιας πρωτοβουλίας πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό τη δημιουργία, στην κροατική κοινωνία, μιας ισχυρής πλατφόρμας υποστήριξης για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, την προστασία των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι θέσεις κατά του εμβολιασμού

Τον Ιανουάριο του 2022, στη διάρκεια Συνόδου και απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, δεν δίστασε να συγκρίνει το μέτρο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με τη θανατική ποινή.

Είχε υποστηρίξει, δε, ότι χιλιάδες κόσμου έχουν πεθάνει από τον εμβολιασμό, επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ο ΕΜΑ, από την πλευρά του, ωστόσο είχε απαντήσει τονίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τέτοιου είδους στοιχεία.

Ο Κολακουσίκ είχε ταχθεί και κατά του Καναδού πρωθυπουργού, Τζαστίν Τριντό, συγκρίνοντας την πολιτική του με δικτατορικές μεθόδους όσον αφορά στην καταδίκη των αντιεμβολιαστικών διαδηλώσεων. 

Ο Ευρωβουλευτής από την Κροατία είχε διατυπώσει και ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα κατά την παράληψη των εμβολίων της Pfizer από την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι κανείς στον κόσμο, εκτός από δύο με τρία άτομα γνωρίζουν τα συστατικά των ενέσιμων σκευασμάτων.

Είχε, δε, κάνει λόγο για το... μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ανεβάζοντας τους τόνους, στη διάρκεια Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε καλέσει, μάλιστα, την ΕΕ να ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες κατά της Pfizer για απατηλές θεραπείες δισεκατομμυρίων.

Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή - Άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» στις Βρυξέλλες

Διάχυτη είναι πλέον στους διαδρόμους του Στρασβούργου και των Βρυξελλών η αίσθηση ότι η υπόθεση του Κατάρ («Κατάρ-gate»), με την εμπλοκή της Ελληνίδας πολιτικού Εύας Καϊλή άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Με την  Ελληνίδα ευρωβουλευτή  να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του πολιτικού θρίλερ, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα κριθεί την Τετάρτη. Τότε, ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή έως ότου ξεκινήσει η δίκη. Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης.

Μακριά από την παραδοσιακά εορταστική Ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχει δώσει το χώρο της σε έναν βαθύ προβληματισμό για την εξέλιξη των ερευνών, καθώς οι επαφές και οι συνολικές δραστηριότητες τεσσάρων ακόμη Ευρωβουλευτών έχουν μπει στο στόχαστρο των Εισαγγελέων των Βρυξελλών, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Επιπλέον, η έντονη δράση του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι στο Μαρόκο, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απόπειρα διείσδυσης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ανοίγει νέους δρόμους στις διωκτικές Αρχές, ιδίως όταν οι επιχειρήσεις για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης εντείνονται, με την πάροδο του χρόνου.

«Οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές», δήλωσε, άλλωστε, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Εύα Καϊλή, συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί» και επανέλαβε ότι προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Νέα έφοδος

Παράλληλα με τις πολιτικές προεκτάσεις, σε νέο γύρο εφόδων και ερευνών προχώρησαν χθες οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 20 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες Ευρωβουλευτών, κοινοβουλευτικών βοηθών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, οι οποίες επεκτάθηκαν προχθές, Κυριακή και στην Ιταλία. Παράλληλα, «παγωμένα» παραμένουν τα πληροφοριακά συστήματα δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρξει απώλεια νευραλγικών στοιχείων, ενώ σφραγισμένα παραμένουν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τα γραφεία της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Στην «χειρότερη ημέρα» της καριέρας της, όπως εξομολογήθηκε η ίδια χθες, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους προς την Ολομέλεια, σημαίνοντας συναγερμό για το μέλλον του θεσμού. «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μετσόλα, συμπληρώνοντας πως «είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».

Δεσμευόμενη, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» με φόντο την υπόθεση του Κατάρ, η Πρόεδρος του ΕΚ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» στην υπόθεση του Κατάρ, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρώτα μέτρα αναχαίτισης τυχόν προσπαθειών επηρεασμού και δωροδοκίας των Ευρωβουλευτών. 

Οι έρευνες 

Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση επανήλθε χθες με περισσότερες λεπτομέρειες και η Εισαγγελία του Βελγίου, γνωστοποιώντας πως η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ συνεχίζεται. «Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» τους Αντόνιο Παντζέρι και Εύα Καϊλή.

Στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών έχει τεθεί ακόμη εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων, η οποία εντοπίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και την οδό Σκουφά και ήδη δεσμεύθηκε, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Κινηματογραφική πλοκή

Στην πρωτοφανή για τα ευρωκοινοβουλευτικά χρονικά επιχείρηση, ως κρίσιμο πρώτο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» όπως γράφει η Le Soir.

Αναφερόμενη στον πατέρα της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως «ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον προσήγαγε η ομάδα της αστυνομίας». Η βελγική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι μετά από όσα συνέβησαν έξω από το ξενοδοχείο με τον πατέρα της κυρίας Καϊλή, κρίθηκε ότι δεν ίσχυε η ασυλία που απολάμβανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Άμεσα αποφασίστηκε η κινητοποίηση μιας ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στις πρωινές έρευνες, της 9ης Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας της επιχείρησης. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των 14 αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν ήταν προγραμματισμένη. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο σπίτι της Εύας Καϊλή  βρέθηκαν τσάντες και σακίδια με μετρητά. «Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη Le Soir. «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η Le Soir επισημαίνει, επίσης, ότι «ακόμα καλύτερα (ή χειρότερα ανάλογα την οπτική) το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για τα οποία το ζευγάρι Καϊλή-Τζόρτζι και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις το Σαββατοκύριακο», όπως αναφέρεται. «Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά» αναφέρει μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα. «Ακόμα και αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που προκαλεί ναυτία», καταλήγει.


Ειδήσεις σήμερα:

Με €1.000 κεφάλαιο και έδρα το Κολωνάκι ιδρύθηκε η εταιρεία real estate της Καϊλή

Γιάννης Διακογιάννης: Ο sports caster-θρύλος που ονειρευόταν να γίνει τενόρος

Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάνκμαν Φριντ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr