Βρετανία: Αναβιώνει ο «χειμώνας δυσαρέσκειας» - Γιατί βρίσκεται στη δίνη απεργιακών κινητοποιήσεων
Νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, υπάλληλοι ταχυδρομείων ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας αύξηση μισθών - Εάν πάθει κάποιος εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, θα πρέπει να πάει με ταξί στο νοσοκομείο
Αυτή την εβδομάδα, οι νοσοκόμες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία στην 106η ιστορία της Ένωσής τους. Σήμερα απεργούν εργαζόμενοι σε παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως οδηγοί ασθενοφόρων, με τους Βρετανούς πολίτες να συνειδητοποιούν ότι, εάν πάθουν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, είναι αναγκασμένοι να πάρουν ταξί ή Ι.Χ. για να φθάσουν στο νοσοκομείο.
“No nurses, no NHS!”
— Shabbir Lakha (@ShabbirLakha) December 20, 2022
Great London NHS strike solidarity demonstration today. The anger and determination of NHS workers and the mass support they have is a force to be reckoned with and the Tories should be terrified. Well done to organisers and all solidarity with the strikes ✊🏽 pic.twitter.com/XOtIAAwmKg
Η επικεφαλής των συνδικάτων νοσηλευτών ήταν ξεκάθαρη: «Θα είναι λάθος της κυβέρνησης, εάν θρηνήσουμε θύματα».
Οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους θεωρώντας ότι κάτι δεν πάει καλά στο βρετανικό σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να παράσχουν βασικές υπηρεσίες.
Nurses in Scotland have voted to reject an NHS pay offer, with strike action set to begin in the new year.https://t.co/iIm2h0QSdM pic.twitter.com/DJFim7SgwS
— STV News (@STVNews) December 21, 2022
Πώς η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό και ποιοι απεργούν;
Η σημερινή απεργία των εργαζομένων στα ασθενοφόρα, που απαιτούν αύξηση μισθών με βάση τον πληθωρισμό έρχεται μετά τις κινητοποιήσεις χιλιάδων νοσηλευτών στις 15 και 20 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι με τις κινητοποιήσεις δεν επηρεάζονται μόνο οι υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης. Αλλά και σχεδόν όλα τα μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, θα υπάρξουν διαδηλώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους.
Το συνδικάτο «RMT», το οποίο εκπροσωπεί ως επί το πλείστον τους φύλακες, τους εισπράκτορες εισιτηρίων και το προσωπικό συντήρησης, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει σε απεργία, και μάλιστα και την εορταστική περίοδο.
Just spoke to the Nurses demo outside Downing Street. NHS workers have such a just cause whether it’s in Parliament or on the picket line, in debate or demonstration I am 100% in solidarity with them. pic.twitter.com/2sMnLR2heO
— John McDonnell MP (@johnmcdonnellMP) December 20, 2022
Το συνδικάτο «ASLEF», που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, έχει επίσης προγραμματίσει διαδηλώσεις με την έλευση του Νέου Έτους.
Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους ζητούν καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο εργασίας.
Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι της Royal Mail, η οποία είναι πλέον ιδιωτική εταιρεία, κατεβαίνουν στους δρόμους ενόψει των Χριστουγέννων, επηρεάζοντας τις παραδόσεις πακέτων, κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης εορταστικής περιόδου.
In #Worthing ambulance workers from the @GMBsecamb union came out on strike today.
— This Worthing (@ThisWorthing) December 21, 2022
They are calling for fair pay and a better settlement for #NHS Funding. pic.twitter.com/6qtiRZA7kl
Οι εργαζόμενοι στο Σωματείο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (ΣΥΕ) θα απεργήσουν επί οκτώ ημέρες κατά την περίοδο των εορτών. Οι απεργίες αυτές θα επηρεάσουν τα αεροδρόμια Χίθροου του Λονδίνου, καθώς και κόμβους στο Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ και την Γλασκώβη. Οι χειριστές αποσκευών έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα ξεχυθούν στους δρόμους διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην στην άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς.
Αρκετά σωματεία εκπαιδευτικών συμβουλεύονται τα μέλη τους να συμμετέχουν στην απεργία των καθηγητών και δασκάλων που έχει προγραμματιστεί στη Σκωτία τον επόμενο μήνα.
Γιατί οι απεργίες «σαρώνουν» τη Βρετανία;
Κάθε σωματείο έχει παράπονα, ειδικά για τους κλάδους που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες. Αλλά το κύμα των απεργιών πρέπει επίσης να εξεταστεί υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας της χώρας. Το ασφυκτικό κόστος ζωής και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν φέρει τους Βρετανούς φέτος σε αρκετά δύσκολη θέση.
Με βάση τον πληθωρισμό, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των αρχείων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
You say the NHS is understaffed, so you make it 10 times worse by going on strike. You know we are on our way to a recession yet you ask for money when there is none. NHS staff have just had a two year go slow with empty hospitals due to covid, yet you claim overwork. Pathetic! https://t.co/iAzCOXPrpM
— Vincent Wagner 💔 (@VincentWagner_) December 21, 2022
Οι μετακινήσεις στους δρόμους της χώρας θα είναι δύσκολες αυτές τις ημέρες στη Βρετανία. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει σε μια μαύρη ταξιδιωτική τρύπα. Και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Η μέση αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 6,9% στα μέσα του 2022, σε σύγκριση με 2,7% για τον δημόσιο τομέα.
Το συνδικάτο (ONSE) υποστηρίζει ότι αυτό το χάσμα αντανακλά τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που έχουμε δει».
Από τότε που το πρόγραμμα λιτότητας του πρώην πρωθυπουργού της γηραιάς αλιβιώνας, Ντέιβιντ Κάμερον, περιόρισε τους προϋπολογισμούς για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι άρχισαν τα παράπονα για τη μείωση σε πολλούς από τους τοπικούς φορείς της Βρετανίας και τα θεσμικά δίχτυα ασφαλείας.
Η χρηματοδότηση για τα τοπικά συμβούλια και τα σχολεία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Επρόκειτο για μια δεκαετία παρακμής με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι έχει κρατήσει πίσω τη Βρετανία, αφήνοντας ένα σοβαρό κενό στις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται καθημερινά γονείς, παιδιά και πολίτες.
Οι μετασεισμοί του Brexit και της πανδημίας του Covid-19 έσφιξαν περισσότερο το ζωνάρι και περιέπλεξαν τα πράγματα για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης.
Πρόσφατα, η πολιτική αστάθεια στην «καρδιά» της κυβέρνησης –η Βρετανία άλλαξε για πέμπτη φορά πρωθυπουργό μέσα σε έξι χρόνια– κι ένα καταστροφικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η «Θάτσερ της Βρετανίας», πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, προκάλεσαν απογοήτευση σε πολλούς Βρετανούς που πίστεψαν ότι ο δημόσιος τομέας θα λάβει ώθηση στο εγγύς μέλλον.
Πόσο απελπισμένο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας;
Οι απεργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -πυλώνας της εθνικής ταυτότητας της Βρετανίας και ένα από τα πιο αξιόλογα κυβερνητικά προγράμματα στον κόσμο- είναι σπάνιες, σχολιάζει το CNN.
Μέχρι αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε κάνει ουδέποτε απεργία στα 106 χρόνια της ιστορίας του. Αλλά και η σημερινή απεργία των οδηγών σε ασθενοφόρα είναι η πρώτη τέτοια από το 1990.
Υπάρχουν πάντως σοβαρές ανησυχίες για το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της απεργίας. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται στα νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να καλύψουν το κενό των νοσηλευτών με τον υπουργό Υγείας, Γουίλ Κουίνς, να προτείνει στους πολίτες μέσω του ραδιοφώνου του BBC να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής ή άλλες «επικίνδυνες δραστηριότητες» όσο διαρκούν οι απεργίες των εργαζομένων στα ασθενοφόρα.
Οι Βρετανοί νοσηλευτές ξεκίνησαν μία ιστορική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές περικοπές γεγονός που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και μεγάλες λίστες αναμονής που αφήνουν τα νοσοκομεία και τους θαλάμους γεμάτους με το προσωπικό εξαντλημένο.
Οι Βρετανοί θα πρέπει σήμερα να πάρουν ΙΧ ή ένα ταξί, εάν πάθουν καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό, εφόσον απεργούν οι οδηγοί ασθενοφόρων. Εάν δεν απεργούν θα πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο μία ώρα για ένα ασθενοφόρο, αν και ο στόχος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είναι τα 18 λεπτά. Οι συνθήκες δεν βελτιώνονται πάντα όταν ένας ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι απίστευτοι.
Στην περιοχή West Midlands της Αγγλίας, ένα άτομο άφησε την τελευταία του πνοή το 2020, αφότου καθυστέρησε να φθάσει το ασθενοφόρο.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα ύψη -ανήλθε στους 37- σύμφωνα με το πρόγραμμα Newsnight του BBC.
«Η πραγματικότητα είναι ότι, κάθε μέρα νοσηλευτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν σε νοσοκομεία που έχουν έλλειψη προσωπικού», υποστήριξε στο CNN η Άντρεα Μακέι, η οποία εργάζεται ως νοσοκόμα επί επτά χρόνια σε κλινική στη νοτιοδυτική Αγγλία.
«Κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες βάρδιές μου ήμουν η μόνη νοσοκόμα με 28 άρρωστα παιδιά», πρόσθεσε η Τζέσι Κόλινς, νοσοκόμα παιδιατρικού νοσοκομείου. Δεν είναι ασφαλές και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα παιδιά κατά καιρούς», πρόσθεσε.
Έχει ξαναγίνει αυτό στη Βρετανία;
Αυτό το τσουνάμι απεργιών είναι το μεγαλύτερο που έπληξε τη Βρετανία την τελευταία δεκαετία και ο τεράστιος αριθμός των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν, μπορεί να συγκριθεί με τον λεγόμενο «χειμώνα δυσαρέσκειας» μεταξύ των ετών 1978 και 1979. Αυτή η περίοδος είχε σοβαρές μισθολογικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Μετά τη νίκη της στις εκλογές το 1979, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ βρέθηκε αντιμέτωπη με τα περισσότερα συνδικάτα της Βρετανίας, μειώνοντας σοβαρά τη δύναμή τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός απεργιών του μηνός Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2011, και σχεδόν όλες οι μισθολογικές διαφορές που αφορούν τον δημόσιο τομέα δεν έχουν επιλυθεί, ενισχύοντας έτσι τους φόβους ότι το 2023 πιθανό να είναι μια χρονιά μαζικής αναστάτωσης.
Ειδήσεις σήμερα:
Στο μικροσκόπιο μηχανή που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στη Rolex
Η μυστική συνάντηση Τζιόρτζι-Παντσέρι με τους Καταριανούς και ο «χοντρός χαρτοφύλακας»
Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο – Εκτίμηση ότι περιέχει 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr