Έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά την εκτόξευση κρουσμάτων

Έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά την εκτόξευση κρουσμάτων

Η Ευρώπη καλείται να συνεργαστεί για να αποτρέψει την εξάπλωση στο έδαφός της - Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά την εκτόξευση κρουσμάτων
Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, μετά την άρση της πολιτικής zero covid, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψιν από πολλές χώρες του κόσμου.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μετά από ένα πολύ μακρύ διάστημα όπου η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική zero covid, πέρασε αμέσως στην απόλυτη κατάργηση των μέτρων, χωρίς όμως οι πολίτες της να είναι προετοιμασμένοι.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε, Στέλλα Κυριακίδου
, κάλεσε τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να αξιολογήσουν από κοινού τις πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα.

Στο ερώτημα Ελλήνων επιστημόνων εαν η έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο, επηρεάζοντας αρνητικά την Ευρώπη αλλά και τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου αναφέρεται: «Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν μπορεί να μεταβάλλει τη δική μας ισορροπία. Θα έπρεπε να έρθει τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών από Κίνα για να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός».

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη για την Κίνα - Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ.

Η Αυστραλία ακολουθεί τα βήματα αρκετών άλλων χωρών όπου ανακοινώνονται τελευταία παρόμοιοι περιορισμοί.

Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά, εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς. Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν μέτρα για όσους έρχονται από την Κίνα.

Ποιες άλλες χώρες ζητούν αρνητικό τεστ


Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα απαιτεί οι ταξιδιώτες προς τον Καναδά που επιβαίνουν σε πτήσεις από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου, αφορά όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Κλείσιμο
Τα τεστ θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση και οι βεβαιώσεις θα πρέπει να παραδίδονται στην αεροπορική εταιρεία πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Το μέτρο θα ισχύει καταρχήν για 30 ημέρες και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αφού καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, διευκρίνισε η καναδική κυβέρνηση.


Στον μεγεθυνόμενο αριθμό χωρών που έχουν λάβει μέτρα για την Κίνα είναι και οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν, επίσης ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε χθες Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Το Πεκίνο απάντησε ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει για την εξάπλωση της covid ήταν πάντα διαφανή.

«Από την εμφάνιση της επιδημίας η Κίνα μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο», διαβεβαίωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό.

 Υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας για την Ευρώπη; - Το Παρίσι καλεί τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους στους κινέζους ταξιδιώτες

Η Γαλλία έκανε σήμερα έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Περισσότερες συνομιλίες για το θέμα αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Από σήμερα η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κόβιντ που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.


"Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας κινέζος ταξιδιώτης με κόβιντ μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: "Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί".

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται «καλή χρονιά» με μια οικογενειακή φωτογραφία

Θερμό το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα - Περισσότερα κύματα καύσωνα φέτος

Έριξαν πυροτεχνήματα στο μπαλκόνι και «λαμπάδιασαν» την τέντα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης