Πόλεμος στη Συρία: 3.825 νεκροί το 2022, ο χαμηλότερος ετήσιος απολογισμός

Στα θύματα το 2022 συγκαταλέγονταν 1.627 άμαχοι, ανάμεσά τους 321 παιδιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τουλάχιστον 3.825 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία το 2022, απολογισμός που είναι ο χαμηλότερος αφότου ξέσπασε το 2011, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περασμένη χρονιά, η ΜΚΟ είχε αρχικά ανακοινώσει απολογισμό 3.746 νεκρών το 2021, που έλεγε τότε πως ήταν ο χαμηλότερος, προτού τον επικαιροποιήσει στους 3.882.

Έπειτα από ατελείωτα χρόνια φονικών μαχών και βομβαρδισμών στον πόλεμο που ξέσπασε μετά τη βάρβαρη καταστολή αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2011, οι εχθροπραξίες έχουν σχεδόν σταματήσει τα τελευταία τρία χρόνια.

Όμως συνεχίζουν να ξεσπούν τοπικές και σποραδικές μάχες, ενώ διαπράττονται επιθέσεις τζιχαντιστών κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις ενεπλάκησαν σε αυτόν τον πόλεμο που κατατεμάχισε τη Συρία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας.

Ωστόσο, κουρδικές ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν αχανείς περιοχές στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ενώ περίπου η μισή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και ορισμένοι τομείς στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια παραμένουν στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη χώρα) και άλλων οργανώσεων ανταρτών.

Αν και κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από τον στρατό της Ρωσίας, βάζουν σποραδικά στο στόχαστρο θέσεις στην Ιντλίμπ, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε από τη ρωσική και την τουρκική κυβέρνηση σε γενικές γραμμές τηρείται.

Η γειτονική Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματά της μέσα στη Συρία, σε τομείς των συνόρων. Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης στρατεύματα στο συριακό έδαφος, βόρεια και βορειοανατολικά, ενώ η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς του συμμάχου τους προέδρου Άσαντ.

Στα θύματα το 2022 συγκαταλέγονταν 1.627 άμαχοι, ανάμεσά τους 321 παιδιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Από τους αμάχους, οι 209 —παιδιά ήταν σχεδόν το 50%— σκοτώθηκαν εξαιτίας της πυροδότησης ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στις τάξεις των αντιμαχομένων, σκοτώθηκαν 627 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και 217 μέλη συμμαχικών ομάδων. Ακόμη, σκοτώθηκαν 387 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (παράταξη στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι) και συμμαχικών οργανώσεων. Στις τάξεις των τζιχαντιστών, οι απώλειες ξεπέρασαν τις 500.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το σαββατοκύριακο πως μεγάλο μέρος των θανάτων το 2022 οφειλόταν στο χάος που εξακολουθεί να επικρατεί, στα δεκάδες αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ, καθώς και σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε περιοχές στη συριακή έρημο.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοχρονιά με «τρελό» καιρό στην Ευρώπη – Σπάνε τα ρεκόρ ζέστης το ένα μετά το άλλο

Πρωτοχρονιά 2023: Πώς υποδέχτηκαν το νέο έτος οι επώνυμοι

Έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός μετά την εκτόξευση κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr