Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ ζέστης τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Σε Πολωνία, Δανία, Τσεχία, Ολλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία και Λετονία, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στα ύψη

Σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαικές χώρες, καταγράφηκαν - αυτές τις ημέρες - θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τον πιο ζεστό Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο .

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες σε πολλά ευρωπαικά κράτη προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Οι θερμότερες ημέρες του Ιανουαρίου στην Ευρώπη καταγράφονται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Λετονία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, κλιματολόγος που παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

Για παράδειγμα, στο Κορμπιελόου της Πολωνίας, ο υδράργυρος έδειξε 19 Βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφεται συνήθως τον Μάιο, δηλαδή 18 Βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο για τον μήνα που διανύουμε.

Συνήθως η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τον 1 Βαθμό Κελσίου.

Στο Γιαβορνίκ της Τσεχίας, η θερμοκρασία άγγιξε τους 19,6 Βαθμούς Κελσίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο μέσος όρος την εποχή αυτή δεν ξεπερνούσε τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος στο Βισόκαγε της Λευκορωσίας κανονικά θα έπρεπε να δείχνει αυτές τις ημέρες μηδέν Βαθμούς Κελσίου. Όμως, προχθές η θερμοκρασία άγγιξε τους 16,4 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Στη νότια Γαλλία και τη βόρεια Ισπανία, οι πολίτες φόρεσαν μαγιό για να υποδεχτούν το Νέο Έτος απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στις παραλίες.

Την Κυριακή, ο υδράργυρος έδειξε 24,9 βαθμούς Κελσίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου. Μόνο η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα αρχείο.

«Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτές τις θερμοκρασίες ως το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία», υπογράμμισε ο Ερέρα και πρόσθεσε:

«Ας πάρουμε την περίπτωση του ακραίου καύσωνα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2022 και σκεφτείτε αυτή η ζέστη να επικρατεί σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 15 χώρες».

«Μπορούμε αναμφισβήτητα να υποστηρίξουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη (από την άποψη της ακραίας ζέστης) είναι συγκρίσιμο με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική».

Για τον Άλεξ Μπάρκιλ, υψηλόβαθμο μετεωρολόγο της Εθνικής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας της Βρετανίας (MET), οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν φέτος σε πολλές ευρωπαικές χώρες ήταν πράγματι ένα ακραίο καιρικό γεγονός.

«Υπήρξε υπερβολική ζέστη σε μια τεράστια περιοχή, η οποία είναι σχεδόν ανήκουστη , για να είμαι ειλικρινής», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Μπάρκιλ, μία θερμή αέρια μάζα που αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής «ταξίδεψε» βορειοανατολικά σε όλη την Ευρώπη από την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρασυρόμενη από την υψηλή πίεση στη Μεσόγειο.

«Ήταν αναμενόμενο ότι η Δανία, η Τσεχία καθώς και σχεδόν ολόκληρη η Γερμανία θα κατέγραφαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον φετινό Ιανουάριο», τονίζει.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαμε έναν εξαιρετικά ζεστό καιρό στη νότια Αγγλία. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, νομίζω ότι περίπου επτά τοποθεσίες στη νότια Αγγλία κατέγραψαν την πιο ζεστή παραμονή του Νέου Έτους που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Από τη πλευρά του, ο Βρετανός μετεωρολόγος Σκοτ Ντάνκαν εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν απίστευτες.

«Είχαμε πέρυσι μια πολύ ζεστή χρονιά, αλλά αυτό που ζούμε τώρα ξεφεύγει πολύ από τα αναμενόμενα», δήλωσε και πρόσθεσε :
«Παρατηρούμε ρεκόρ θερμοκρασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πολλές χώρες».

«Οι αιτίες του φαινομένου ήταν δύσκολο να εξακριβωθούν», είπε ο Ντάνκαν, με το φαινόμενο «La Niña » και την ανώμαλη ζέστη στις επιφάνειες της θάλασσας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.

«Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καινούργια κατά συνέπεια τι συνέβη και είχαμε σε πολλές ευρωπαικές χώρες θερμοκρασίες ρεκόρ;».

Ο καθηγητής Μπιλ ΜακΓκουάιρ, ο οποίος έχει γράψει πολλά άρθρα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μία προειδοποίηση ότι έπεται κάτι χειρότερο.

«Το πιο ανησυχητικό σε αυτό είναι ότι, η ταχύτητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απλά δεν αποτελεί έκπληξη πλέον», υπογράμμισε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας και πρόσθεσε:

«Είναι μια μικρή αναλαμπή ενός μέλλοντος με τον χειμώνα να μειώνεται σε μερικούς μήνες θλιβερού, υγρού και ήπιου καιρού, χωρίς παγετό, πάγο ή χιόνι».

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: H άρνηση του Ντάνου, τα παζάρια και τα ταχύρρυθμα φροντιστήρια ίντριγκας


Ντάνα Γουάιτ: Το αφεντικό του UFC χαστουκίζει τη σύζυγό του σε κλαμπ στο Μεξικό την Πρωτοχρονιά


Πάτρα: Ανάγκασαν Ρομά να πει τα κάλαντα γονατιστός και του 'βαλαν φωτιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr