Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή η ΕΕ από την έξαρση στην Κίνα - Την Τετάρτη οι αποφάσεις, ποια μέτρα εξετάζονται

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή η ΕΕ από την έξαρση στην Κίνα - Την Τετάρτη οι αποφάσεις, ποια μέτρα εξετάζονται

Οι περισσότερες χώρες τάσσονται υπέρ των ελέγχων στα αεροδρόμια - Αντιδρά η Κίνα, μιλά για πολιτικές σκοπιμότητες σε βάρος της

china_covid_xr
Η ώρα των αποφάσεων για μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού έφτασε για την Ευρώπη, μετά το «πράσινο φως», σε επίπεδο γνωμοδότησης, για την επιβολή μέτρων.

Την Τετάρτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την κοινή προσέγγιση της ΕΕ, ήδη όμως το γενικό πλαίσιο έχει φανεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των 27 κρατών-μελών φαίνεται ότι στηρίζει τους προληπτικούς ελέγχους πριν από τον ταξίδι προς την ΕΕ, ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν στο Politico. Αυτό παρά την αντίθετη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, που είχε πάρει θέση κατά των προληπτικών τεστ ως μη δικαιολογημένα από τα δεδομένα.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί.

Σε επίπεδο κρατών, ήδη υπάρχουν χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), αλλά και εκτός της Ένωσης (όπως η Βρετανία) που έχουν επιβάλει -ή θα το κάνουν άμεσα- τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της Κίνα απορρίπτει ως υπερβολικά τα μέτρα των δυτικών χωρών που αφορούν τους ταξιδιώτες από το έδαφός της και απειλεί με σκληρή απάντηση για τους περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας», όπως υποστηρίζει.

Τρεις θάνατοι στην Κίνα

Σήμερα Τρίτη, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο 24ωρο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.253 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Αναπάντεχη ήταν, ωστόσο, η στροφή 180 μοιρών από την Kίνα, όπου για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τη Covid είναι «τεράστιος» και ότι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης έχουν μολυνθεί.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκρινε «αδικαιολόγητη» την υποχρεωτική εξέταση για covid-19 των επιβατών που αφίκνυνται από την Κίνα, καθώς οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν «σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ». Παρ’ όλα αυτά κάποιες χώρες αποφάσισαν να λάβουν μέτρα.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν της Κίνας, οι αρχές κατήργησαν στις 7 Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική «μηδενικής covid». Χάρη σε αυτή ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την άρση των μέτρων τα κινεζικά νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες, πολύ λίγοι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες – ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ— ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνέχεια Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.


Η αντίδραση της Κίνας

Εν τω μεταξύ, η Κίνα χαρακτηρίζει παράλογους και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει δυτικές χώρες, μεταξύ τους και χώρες της ΕΕ, στους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες.

Ο εκπρόσβπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα-- οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Στην Ευρώπη έχουν πάντως διαφορετική γνώμη. Τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε επιβάτες από την Κίνα «είναι κανονικότατα μέτρα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε σχέση με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Πεκίνου.

«Το να κάνει κάποιος τεστ για να μπορέσει να προστατευθεί η υγεία, δεν είναι καθόλου προσβλητικό. Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες και ούτε να προσβληθεί κανείς», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai.

«Εμείς, στην Ιταλία, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε τα τεστ και μετά ακολούθησαν διάφορες άλλες χώρες», πρόσθεσε.



Ειδήσεις σήμερα

Βέροια - Ανατριχιαστική η περιγραφή του αστυνομικού που βρήκε το βρέφος: «Eπέπλεε στο νερό μπρούμυτα, είχε σημάδια»

Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φωτιά στον Ρομά - Διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Το Ινστιτούτο της απάτης: «Eφαγαν» 515.000 ευρώ από αστυνομικό για δήθεν θεραπεία λεύκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης