ΗΠΑ: Άνω κάτω η Βουλή των Αντιπροσώπων για τον Μακάρθι - 20 «Ταλιμπάν» καταψηφίζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων

ΗΠΑ: Άνω κάτω η Βουλή των Αντιπροσώπων για τον Μακάρθι - 20 «Ταλιμπάν» καταψηφίζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων

Ακάθεκτος ο Κέβιν Μακάρθι, διατείνεται ότι τον στηρίζει και ο πρώην πρόεδρος  για να γίνει ο διάδοχος της Πελόζι - Σήμερα η τέταρτη ψηφοφορία

ΗΠΑ: Άνω κάτω η Βουλή των Αντιπροσώπων για τον Μακάρθι - 20 «Ταλιμπάν» καταψηφίζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων
Άνω-κάτω έχουν κάνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ οι «20 Ταλιμπάν», όπως αποκαλεί το CNN τους Ρεπουμπλικάνους αντάρτες που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Κέβιν Μακάρθι για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ύστερα από τρεις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν χθες για να αναδειχθεί ο διάδοχος της Νάνσι Πελίοζι. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για 4η φορά, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα, ένας υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ωστόσο ο Μακάρθι δεν το βάζει κάτω. Υποσχέθηκε να αγωνιστεί μέχρι τέλους έχοντας, όπως είπε, τις «ευλογίες» του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να μπει τέλος στη σύγχυση και να συσπειρώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Μακάρθι υποστήριξε ότι ο Τραμπ του είπε να παραμείνει στην κούρσα και να βάλει τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί στους βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, οι «20 αντάρτες» του κόμματος έσπευσαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες να ψηφίσουν τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι και τις τρεις φορές ψήφισε τον Μακάρθι και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είμαι ξεκάθαρος, θέλω να προεδρεύω της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων», υποστήριξε ο Τζόρνταν και πρόσθεσε:«Μου αρέσει να εξετάζω μάρτυρες και να βγάζω στο φως την αλήθεια». Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Hill», οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Μακάρθι και η ομάδα των «αποστατών» είχαν μία ολόκληρη εβδομάδα για να διαπραγματευθούν μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε την εκλογή του Μακάρθι.

Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί που επέλεξαν να μην τον υποστηρίξουν ήθελαν να εξασφαλίσουν αλλαγές στους κανόνες της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στους βουλευτές ακόμη και να ανατρέψουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά μην μπορώντας να καταλήξουν σε συμφωνία, οι αντίπαλοι του Μακάρθι αποφάσισαν να στηρίξουν τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μακάρθι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 203 ψήφους – αντί των 218 που απαιτούνταν. Στην τρίτη πήρε μόλις 202 ψήφους. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους και στις τρεις ψηφοφορίες.

Φανερά ενοχλημένος, ο Μακάρθι αποκάλυψε ότι του είχαν πει την προηγούμενη μέρα ότι θα έπαιρνε τις απαραίτητες ψήφους μόνο εάν παρείχε σε ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ορισμένες θέσεις σε επιτροπές. Κάποιοι αντίπαλοί του στο κόμμα του είπαν μάλιστα ωμά ότι δεν τους ένοιαζε αν θα κέρδιζε την Προεδρία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τον Μακάρθι, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για την πρόοδο της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και σήμερα παρασκηνιακά, αλλά ήδη κυκλοφορούν και ονόματα εναλλακτικών υποψηφίων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές από το στρατόπεδο του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα στηρίξουν τον Μακάρθι γιατί τον θεωρούν πολύ μετριοπαθή. Δεκαεννιά Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στον τρίτο γύρο καταψήφισαν τον Μακάρθι και στήριξαν τον Τζιμ Τζόρνταν.

Μέχρι τώρα, ο Μακάρθι θεωρούνταν φαβορί για το αξίωμα, ακόμα κι αν ήταν ξεκάθαρο από πριν ότι δεν θα έπαιρνε την έγκριση όλων των Ρεπουμπλικανών. Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα από τις τάξεις των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Κλείσιμο
Η εκλογή του προέδρου είναι η πρώτη σημαντική πράξη της νεοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων και μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της προεδρίας τίποτα δεν λειτουργεί: Δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, ούτε καν να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που για την ανάδειξη του προέδρου του σώματος απαιτούνται περισσότερες από μία ψηφοφορίες. Η προηγούμενη ήταν το 1923 όταν χρειάστηκαν εννέα ψηφοφορίες και αρκετές ημέρες για να εκλεγεί πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθούν να έχουν οριακή πλειοψηφία. Η θέση του προέδρου της Βουλής, την οποία κατείχε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι τα τελευταία χρόνια, είναι η τρίτη στην ιεραρχία της χώρας, μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Νότης Μαυρουδής: Η ιστορία του «Πρωινού τσιγάρου» - Η άρνηση του Αλκαίου και η παρέμβαση του Μικρούτσικου

Ο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι κατέθεσαν μήνυση 54 χρόνια μετά για σεξουαλική παρενόχληση

Βενσάν Κασέλ: Σηκώνει την μπλούζα της Τίνα Κουνακέι και δείχνει το τέλειο κορμί της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης