Λευκορωσία: Άρχισε στο Μινσκ η δίκη του αντιφρονούντα νομπελίστα Αλες Μπιαλιάτσκι

Λευκορωσία: Άρχισε στο Μινσκ η δίκη του αντιφρονούντα νομπελίστα Αλες Μπιαλιάτσκι

H σύζυγος του ακτιβιστή τού είχε ανακοινώσει τη βράβευσή του στη φυλακή, πίσω από γυάλινο προπέτασμα

Bialiatski
Ξεκίνησε στο Μινσκ η δίκη του λευκορώσου αντιφρονούντα Αλες Μπιαλιάτσκι, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, ανακοίνωσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο Viasna, το οποίο έχει ο ίδιος ιδρύσει.

Το κέντρο Viasna ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Αλες Μπιαλιάτσκι και οι συνεργάτες του Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο κλουβί των κατηγορουμένων στο δικαστήριο του Μινσκ. O ακτιβιστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά αδικήματά που οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι «κατασκευάστηκαν» από το καθεστώς.

Η Ρωσία επιδιώκει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «εξαρτημένη δικτατορία» όπως είναι η Λευκορωσία, δήλωσε η σύζυγος του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης φυλακισμένου λευκορώσου αντιφρονούντα παραλαμβάνοντας στην θέση του το βραβείο Νόμπελ τον περασμένο Δεκέμβριο και προφέροντας τα δικά του λόγια. 

Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι ο σύζυγός της αφιερώνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «στα εκατομμύρια των λευκορώσων πολιτών που ύψωσαν το ανάστημά τους και ανέλαβαν δράση στους δρόμους και στο Ιντερνετ για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων». «Υπογραμμίζει την δραματική κατάσταση και τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στην χώρα», είπε τονίζοντας ότι προφέρει τα δικά του λόγια.

Κλείσιμο
Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι συνάντησε τον σύζυγό της όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, στην φυλακή, πίσω από γυάλινο προπέτασμα. «Γνωρίζω ακριβώς τι είδους Ουκρανία βολεύει την Ρωσία και τον Πούτιν - μία εξαρτημένη δικτατορία. Το ίδιο σαν την σημερινή Λευκορωσία, όπου η φωνή του καταπιεσμένου λαού αγνοείται και απαξιώνεται», δήλωσε κατά την σημερινή τελετή.

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι «οι σκέψεις της επιτροπής κατευθύνονται προς όλους του κρατούμενους συνειδήσεως στην Λευκορωσία». «Ειδικότερα, σκεφτόμαστε τον Αλες Μπιαλιάτσκι στο σκοτεινό και απομονωμένο κελί του στο Μινσκ», δήλωσε ο Μπέριτ Ράις-Αντερσεν. «Δεν είστε μόνος. Είμαστε στο πλευρό σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ο πρίγκιπας Χάρι ισχυρίζεται ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ του είπαν να ντυθεί Ναζί!

Αγωνία για τον 6χρονο Θωμά που έπαθε ανακοπή – Έγινε ψύξη εγκεφάλου

Συναγερμός από ΠΟΥ: Η νέα παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι η πιο μεταδοτική που έχουμε δει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης