Ουκρανία: «Αναξιόπιστη και υποκριτική» η κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο Πούτιν, λέει ο Μπορέλ

Ουκρανία: «Αναξιόπιστη και υποκριτική» η κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο Πούτιν, λέει ο Μπορέλ

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την Παρασκευή πόλεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν διέταξε μονομερώς τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις 

mporel
Η ανακοίνωση της Ρωσίας για προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι «μη αξιόπιστη», δήλωσε την Παρασκευή ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς την «υποκρισία».

«Το Κρεμλίνο στερείται παντελούς αξιοπιστίας και αυτή η δήλωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αξιόπιστη», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μαρόκο.

«Η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε αυτή την παράνομη επίθεση», είπε. «Όταν ο επιτιθέμενος μιλάει για κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι όλοι αντιδρούμε με σκεπτικισμό μπροστά σε μια τέτοια υποκρισία».

Η σύντομη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ήταν η πρώτη πλήρης παύση από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την Παρασκευή σε πόλεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν διέταξε μονομερώς τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις για 36 ώρες.

Ο Μπορέλ ζήτησε «συγκεκριμένες ενέργειες επί του εδάφους», συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους παύσης των στρατιωτικών επιθέσεων».

«Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος», συμπλήρωσε.

«Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων ενεργειών, η μονομερής κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τα στρατεύματά της και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη διεθνή φήμη της».

Κλείσιμο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια γεωργική δύναμη, έστειλε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για ένα ολόκληρο έτος το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την «προπαγάνδα» για να κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

«Αυτό είναι εντελώς ψευδές», δήλωσε. «Είναι ο ρωσικός στρατός που κατέστρεψε τα σιλό σιτηρών, έβαλε νάρκες στα χωράφια, κατέστρεψε τους δρόμους και απέκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τόπαλος έπαιζε με πυγμάχους μεγαλύτερης κατηγορίας για να ανεβάσει τις επιδόσεις του

Η Εύα Καϊλή είδε για πρώτη φορά την κόρη της στις φυλακές Χάρεν

Προκλητικός Οκτάι: «Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα - Όταν φωνάζουμε θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, θα το κάνουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης