Λευκορωσία: Περίπου 12 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει συνολικά στη χώρα

Τι δηλώνουν δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση του Μίνσκ

Σχεδόν μέσα σ΄ένα χρόνο, συνολικά 12 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη δημοσιογράφους που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση της κυβέρνησης του Μινσκ. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, πάνω από δύο χιλιάδες Ρώσοι στρατοπέδευσαν στην πατρίδα του ηγέτη της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένσκο.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του φερέφωνό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις ως «ενωμένη ρωσο-λευκορωσική ομάδα». Ωστόσο, Μόσχα και Μινσκ προετοιμάζονται πυρετωδώς για να επιτεθούν στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, προειδοποιούν από την πλευρά τους οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν κατασκηνώσει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας στη Λευκορωσία.
Πριν από ένα χρόνο έκαναν το ίδιο, για να ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου τον πόλεμο κατά του Κιέβου.

Όμως, ενώ την προηγούμενη φορά το Κίεβο ήταν ο κύριος στόχος του ρωσικού στρατού, αυτή τη φορά θα μπορούσαν να είναι οι δρόμοι όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός των δυτικών όπλων μεταξύ της πόλης Λβιβ και της ουκρανικής πρωτεύουσας, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα. Οι Ρώσοι στρατιώτες φέρνουν μαζί τους και πολεμικό εξοπλισμό, διευκρινίζει η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας «Hajun Project».

Όπως έγραψαν οι Λευκορωσώσοι ακτιβιστές στις 6 Ιανουαρίου:
«Τουλάχιστον 50 ακόμη μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στη Λευκορωσία. Πολλά φορτηγά φέρουν το σύμβολο «Z». Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στη Λευκορωσία έφτασαν πρόσφατα περίπου 43 φορτηγά KamAZ και Ural, BAZ-6306 και πέντε βυτιοφόρα.

Ακριβώς όπως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, ορισμένα από τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα έχουν χειμερινά χρώματα παραλλαγής. Αν δεν έχει χιονίσει σχεδόν καθόλου στη Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες και τα οχήματα ξεχωρίζουν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος Χάνα Λιουμπάκοβα εκφράζει την δυσπιστία της για τον πραγματικό ρόλο των φορτηγών.

«Όσον αφορά το χειμερινό καμουφλάζ, ο επίσημος λόγος για την άφιξη του εξοπλισμού είναι η εκπαίδευση και οι ασκήσεις, οπότε, από τη μια, είναι λογικό να το χρησιμοποιούν», δηλώνει στη BILD η επιστήμονας του «think tank», Atlantic Council.

«Αλλά ανά πάσα στιγμή, αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία και να χρησιμοποιηθεί στο ανατολικό μέτωπο, εάν η επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας δεν πραγματοποιηθεί πριν από την άνοιξη».

Η εξόριστη Λευκορωσίδα παρατήρησε κι άλλη μια ανησυχητική λεπτομέρεια. «Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία ανέπτυξε και πάλι μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 και αναγνωριστικά αεροσκάφη A-50 στη Λευκορωσία. Τα A-50 είχαν φθάσει στη Λευκορωσία και τον Φεβρουάριο του 2022, με την έναρξη του πολέμου. Αυτή είναι σίγουρα μια εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθείτε», προσθέτει.

Η Ρωσία θα χρειαζόταν αυτά τα εναέρια συστήματα αναγνώρισης εάν ήθελε να εξαπολύσει μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση στα ουκρανικά σύνορα. Αυτά πάντως βρίσκονται ήδη στη Λευκορωσία εδώ και λίγες μέρες.

Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος, που ασκεί δριμεία κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο εκφράζει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε –με ή χωρίς χερσαία επίθεση– να εξαπολύσει εκ νέου μαζικές αεροπορικές επιδρομές από την πατρίδα της στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Ρωσία σταμάτησε να εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος της Λευκορωσίας προς την Ουκρανία, η τελευταία αεροπορική επίθεση καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο»...Ωστόσο, με την επιστροφή βομβαρδιστικών και βαρέων αεροσκαφών αναγνώρισης στη Λευκορωσία, το Κρεμλίνο ενισχύει την αεροπορία του στη γειτονική του χώρα, κάτι που δεν είναι καλό σημάδι», λέει χαρακτηριστικά.







Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα


Η «μάχη» για τα Faberge του Κωνσταντίνου και οι εισπράξεις των 14 εκατ. ευρώ

Δείτε βίντεο: Έξαλλος ο Πούτιν με υπουργό του - «Γιατί κάνεις τον χαζό;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr