Γερμανία: Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ

Γερμανία: Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ

Έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό για σειρά λαθών που έχει διαπράξει

labrext
Έπειτα από μία σειρά ουκ ολίγων λαθών, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις από βουλευτές των κόμματός της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η 57χρονη Σοσιαλδημοκράτισσα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Βερολίνου παρά το γεγονός ότι είχε την αμέριστη υποστήριξη του Σολτς.

Τα ονόματα που ακούγονται για να την διαδεχτούν είναι τρεις Σοσιαλδημοκράτες: ο υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ, υπουργός Καγκελαρίας, Βόλφγκανγκ Σμιντ και η υφυπουργός Άμυνας, Εύα Χεγκλ.

Στο «μάτι του κυκλώνα»

Η Κριστίν Λάμπρεχτ βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς οι απανωτές γκάφες της έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Βερολίνου και ντροπιάζουν τη χώρα, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Κλείσιμο
Η τελευταία γκάφα της ήταν το ατυχές πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της όπου αναφερόταν στην Ουκρανία. Αλλά και το ταξίδι της στα μέσα Απριλίου με ελικόπτερο του γερμανικού στρατού «Bundeswehr» στο οποίο επέβαινε και ο μοναχογιός της, δίνουν γερή... πάσα στους επικριτές της ότι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Το ταξίδι της με το ελικόπτερο του γερμανικού στρατού, όπου επέβαινε και ο γιος της Αλεξάντερ, για να πάνε διακοπές, επιβάρυνε τους Γερμανούς φορολογούμενους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Sueddeutshe presse».

Από την πλευρά του, ο Καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα καθώς πολλοί υπουργοί από τον τρικομματικό συνασπισμό- Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και «Ελεύθεροι Δημοκράτες» ζητούσαν την άμεση απομάκρυνσή της από το νευραλγικό υπουργείο.

Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της υπουργού, η οποία έκανε δηλώσεις για την Ουκρανία ενώ πίσω της έπεφταν πυροτεχνήματα. Η Λάμπρεχτ εμφανίστηκε στην «καρδιά» του Βερολίνου για τον εορτασμό του Νέου Έτους με το βίντεο να φαίνεται πως έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο.

«Ένας πόλεμος μαίνεται στη μέση της Ευρώπης. Μπόρεσα να αντλήσω πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις από αυτό», λέει για τη ρωσική εισβολή, ενώ σημειώνει πως σε «πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους». «Γι' αυτό, λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ», τόνισε ενώ πίσω της ακούγονται τα πυροτεχνήματα.

Οι συμπολίτες της είδαν με «μισό μάτι» τη δήλωσή της αλλά και το πώς στήθηκε το όλο σκηνικό, το οποίο παραπέμπει στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία όπου πέφτουν συνεχώς ρουκέτες.

Το βιογραφικό της

Η Κριστίν Λάμπρεχτ σπούδασε Νομικά και το πρώτο της χαρτοφυλάκιο ήταν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εν συνεχεία της ανατέθηκε το υπουργείο Οικογένειας και σήμερα διατελεί υπουργός Άμυνας στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία -24 Φεβρουαρίου - βρίσκεται κάθε της κίνηση στο επίκεντρο της προσοχής των γερμανικών ΜΜΕ.

Όπως γράφει το περιοδικό «Stern», δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Γερμανούς καθώς κάνει επανειλημμένως «faux pas» που έχουν επιπτώσεις στη δημοτικότητά της.

Η Κριστίν γεννήθηκε στο Μάινχαιμ της Γερμανίας. Από το 1992 έως το 1998 ήταν λέκτορας της Νομικής και, εν συνεχεία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία. Την κέρδισε όμως η πολιτική και η φιλοσοφία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Το 2015 παντρεύτηκε τον εκλεκτό της Γιοαχίμ Χάκερ με τον οποίο απέκτησε έναν γιο , τον Αλεξάντερ.
Ο γάμος της διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια και έκτοτε (από το 2019), έχει αφιερωθεί στην πολιτική και τον γιο της.

Ως μοναχοπαίδι, η Λάμπρεχτ έκανε πάντα αυτό που ήθελε, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση του Σολτς, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media. Στο Twitter και το Ιnstagram ανεβάζει συνήθως φωτογραφίες με τους Γερμανούς στρατιώτες αλλά και τον 22χρονο γιο της.

Η αντίστροφη πορεία για την απομάκρυνσή της από το υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου όταν ταξίδεψε με ελικόπτερο στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταιν παίρνοντας μαζί και τον γιο της.

Το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η Λάμπρεχτ αφορά το ότι δεν είχε διευκρινιστεί αν κάλυψε το 100% του κόστους της πτήσης του γιου της καθώς, όπως εκτιμά η εφημερίδα «Berliner Zeitung», κυμαίνεται από 5.300 έως 9.116 ευρώ.

Το σκάνδαλο όμως έχει και νομικές πτυχές καθώς ο γιος της δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο Instagram ενώ επέβαινε στο ελικόπτερο της Bundeswehr.

Για τις γερμανικές αρχές, ξένοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία για να αναγνωρίσουν τεχνικές λεπτομέρειες του ελικοπτέρου. Η ποινή για το γεγονός ότι ο γιος της παραβίασε το νόμο είναι πενταετή φυλάκιση. Ωστόσο, το σκάνδαλο δεν έλαβε περαιτέρω διαστάσεις.

Από έφηβη προσχώρησε στο SPD

Η Κριστίν Λάμπρεχτ εντάχθηκε στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) στην ηλικία των 17 ετών. Από το 1998 έως το 2021 ήταν μέλος της ομοσπονδιακής βουλής (Bundestag). Παράλληλα, από το 2019 έως το 2021 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών ενώ από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων και Νεολαίας.

Από το Δεκέμβριο του 2021, διορίστηκε στο υπουργείο Άμυνας.

Σε δηλώσεις της, το 2022 στην εφημερίδα που πρόσκειται στο SPD «Vorwarts», η Κριστίν ξεκαθάρισε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είναι πάντα το «πολιτικό σπίτι» της.
Οι πρωταρχικοί της στόχοι είναι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας , η καταπολέμηση των εγκημάτων μίσους και του δεξιού εξτρεμισμού.

Ως υπουργός Άμυνας, επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει το γερμανικό στράτευμα Bundeswehr και να αξιολογούνται τακτικά οι ξένες αποστολές ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Όσον αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, είχει ξεκάθαρη άποψη: η Γερμανία βοηθά την Ουκρανία σε συνεννόηση πάντα με τους Συμμάχους.

Επιπλέον, ζητούσε την συναίνεση της κυβέρνησης του Βερολίνου για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην πολύπαθη χώρα.

Βιβλίο μαγειρικής με πολιτικές συνταγές

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, η Κρίστιν Λάμπρεχτ διαφήμισε το ταλέντο της στην μαγειρική .

Με σύνθημα: «Έχουμε τις καλύτερες συνταγές», η τότε 48χρονη Λάμπρεχτ διαφήμιζε ένα βιβλίο μαγειρικής με... πολιτικές συνταγές για έναν κοινωνικά δίκαιο κόσμο.
Στην προσωπική της ζωή, απολαμβάνει την ελευθερία. Ύστερα από τέσσερα χρόνια γάμου, πήρε διαζύγιο και τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει κάνει κάποια σχέση.
Μαγνητίζει τον φακό όταν στις δημόσιες εμφανίσεις της φορά ψηλές γόβες με τακούνια όπως ο κύβος του Ρούμπικ, τα οποία μάλιστα έχει σε διαφορετικά χρώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε live: Μεγάλη ουρά στο λαϊκό προσκύνημα για τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Συγκλονίζουν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη – Πήγαν τούρτα γενεθλίων στον τάφο της

«Ο πατήρ Αντώνιος ασέλγησε στον γιο μου 10 φορές» καταγγέλλει η μητέρα του 15χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης