O Κάμερον ζητά την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας

O Κάμερον ζητά την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, για το θέμα των υποκλοπών που συνδέονται με την εφημερίδα News of the World.

O Κάμερον ζητά την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, της οποίας θα προεδρεύει δικαστής, για το θέμα των υποκλοπών που συνδέονται άμεσα με την ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World, παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγει η αστυνομία.

"Δεν θα παραβλέψουμε τίποτε", δεσμεύτηκε ο Κάμερον στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι η εφημερίδα κλείνει.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή άλλης έρευνας με θέμα την δεοντολογία στα μέσα ενημέρωσης. Με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, παραδέχτηκε την ανεπάρκεια της υπάρχουσας επιτροπής στις οποίας τον έλεγχο υπάγονται αυτή τη στιγμή. "Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε πλήρως το σύστημα", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, ο Άντι Κόλσον, πρώην διευθυντής της εφημερίδας News of the World και πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, συνελήφθη την Παρασκευή αφού πρώτα είχε κληθεί στο αστυνομικό τμήμα για να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πιθανή ανάμειξή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο 43χρονος Κόλσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας της υπόθεσης, επέμενε μέχρι και λίγο πριν την αποχώρησή του πως δεν γνώριζε τίποτα περί του θέματος. Η αστυνομία διευκρινίζει πως είναι "ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων" και για "διαφθορά".

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι και ο λόγος για το οποίον ο μεγιστάνας του τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ αναγκάστηκε να κλείσει την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα της χώρας.

Το σκάνδαλο υποκλοπών έχει αγγίξει άμεσα Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ, ενώ είχε ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον Άντι Κόλσον. Πριν την κίνηση «ματ» του πρωθυπουργού, ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας -- υφιστάμενος του Κόλσον -- καθώς και ένας ιδιωτικός ερευνητής είχαν καταδικαστεί επειδή είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζόμενων στα Ανάκτορα.

Ενδέχεται ο δημοσιογραφικός όμιλος του Μέρντοκ News International να μετατρέψει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία, σε κυριακάτικη ώστε να καλυφθεί η αγορά του κυριακάτικου Τύπου.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία διηύθυνε την News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002. Προς το παρόν, o Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για την Μπρουκς, ένας από αυτούς είπε, "καθαρό μίσος". "Θεωρούμε ότι κλείνουν μία ολόκληρη εφημερίδα μόνο και μόνο για να προστατεύσουν την δουλειά μίας γυναίκας."

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων.

Στην Αυστραλία, τόπο καταγωγής του Μέρντοκ, το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή στους Εργατικούς, κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει την αυστραλιανή "αυτοκρατορία" μέσων ενημέρωσης του μεγιστάνα.

Πηγές: Times, Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης