ΗΠΑ και Γερμανία ξεπέρασαν το αδιέξοδο και ετοιμάζονται να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν έως 50 M1 Abrams στην Ουκρανία, ανοίγει το δρόμο και στα Leopard της Γερμανίας  - Επιφυλακτικός ο Ζελέσνκι - «Ακόμα μια πρόκληση» λέει η Ρωσία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, δήλωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε ένα σημαντικό βήμα για τον εξοπλισμό του Κιέβου, στην προσπάθεια του να ανακαταλάβει το έδαφός του από τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση σήμερα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους ο αριθμός των αρμάτων μάχης Abrams μπορεί να είναι μεταξύ 30 και 50 και πριν σταλούν στο Κίεβο θα πρέπει ο στρατός της Ουκρανίας να εκπαιδευτεί στην λειτουργία τους.  Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.



Μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να φτάσουν τα τανκς των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά θα ικανοποιούσε ένα αίτημα που είχε υποβάλει το Βερολίνο και θα ανοίξει ο δρόμος στη Γερμανία και σε άλλες χώρες να στείλουν τα άρματα μάχης τους.

Τα αμερικανικά M1 Abrams


Θέμα χρόνου η όποια απόφαση για τα Leopard
Το σχέδιο αποστολής των αρμάτων μάχης Abrams έρχεται μετά από μια αντιπαράθεση των αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους για την άρνηση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, να στείλει τα Leopards, τα οποία πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα αποφασιστικό όπλο στα χέρια της Ουκρανίας.

Ωστόσο χθες το πρωί από το Βερολίνο ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλαν μήνυμα αρραγούς ενότητας, σύμπλευσης και συντονισμού εντός του ΝΑΤΟ απέναντι στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν», ο οποίος όπως όλα δείχνουν «ετοιμάζει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία». Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να δώσει πράσινο φως στους συμμάχους για την έναρξη της εκπαίδευσης σε βαρέα άρματα μάχης τύπου Leopard.

Αν και όταν ληφθεί απόφαση από νατοϊκούς εταίρους για αποστολή Leopard «η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο» ανέφερε, σηματοδοτώντας έτσι μια αλλαγή στη σκληρή μέχρι πρότινος άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Μπόρις Πιστόριους εκτιμά μάλιστα ότι η όποια απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία «αναμένεται σύντομα», όπως σύντομα επίσης θα ολοκληρωθεί και η απογραφή των Leopard.



Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επιμείνει ότι θα έστελναν τα άρματα μάχης, από τα πιο προηγμένα στον κόσμο, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης M1 Abrams. Δημόσια, Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε τελικά να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του άρματος, την οποία διαθέτει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard - συνήθως παλαιότερου τύπου Leopard 2 Α4 - από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων.

Επιφυλακτικός ο Ζελέσνκι στις πληροφορίες πως θα σταλούν γερμανικά βαριά άρματα μάχης
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε επιφυλακτικά στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εντέλει αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με βαριά άρματα μάχης Leopard 2 και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια τεθωρακισμένα να πράξουν το ίδιο.

«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη, στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή».

Ο κ. Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στο Κίεβο, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών», πέταξε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης, συνέχισε, και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».

Το Γερμανικό Πρακτορείο, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, πληροφορήθηκε χθες βράδυ πως η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και τους συμμάχους της, να προμηθεύσει Λέοπαρντ 2 στο Κίεβο και να δώσει την έγκρισή της σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια, ιδίως στην Πολωνία, να στείλουν άμεσα κάποια στον ουκρανικό στρατό. Τις ίδιες πληροφορίες έχουν επίσης το περιοδικό Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ntv. Η απόφαση ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα, καθώς ο κ. Σολτς αναμένεται να εκφραστεί (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) στην Μπούντεσταγκ, στη γερμανική κάτω Βουλή.

Έως και 139 άρματα μάχης «Leopard» μπορεί να προσφέρει η Rheinmetall
Η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall θα έχει έτοιμα 29 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία. Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο επικεφαλής της εταιρίας 'Αρμιν Πάπεργκερ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2, τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.

Το γερμανικό Leopard 2


Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας είπε ότι η χώρα του ζήτησε επίσημα την άδεια της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία από τα δικά της αποθέματα και άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι θα έκαναν το ίδιο εάν η Γερμανία συμφωνούσε.

Παρά ταύτα, άλλες χώρες, όπως η Σουηδία που διαθέτει 120 Leopard, είναι λιγότερο πρόθυμες να τα παραχωρήσουν. Σουηδός αξιωματικός έλεγε ανώνυμα ότι η χώρα του έχει στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά για την ώρα το ζήτημα των αρμάτων «δεν είναι πάνω στο τραπέζι». Επικαλέστηκε μάλιστα τον κίνδυνο της Ρωσίας και το ότι δεν μπορεί η Σουηδία να παραχωρήσει οπλισμό χωρίς να αναπληρώσει τα αποθέματά της.

Νωρίτερα την Τρίτη το Bloomberg - επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές - έγραφε ότι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση από την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκ Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παράσχει όλο και πιο εξελιγμένα όπλα για να βοηθήσουν το Κίεβο να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, αλλά ήταν επιφυλακτικοί στο να στείλουν βαριά επιθετικά όπλα φοβούμενοι να προκαλέσουν τη Μόσχα.

Η Ουκρανία εκλιπαρεί για βαριά θωρακισμένα δυτικά τανκς εδώ και μήνες, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα τανκς σοβιετικού τύπου που διαθέτει τώρα η Ουκρανία δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν το Κίεβο να πάρει πίσω το έδαφός του.

Η Ρωσία θεωρεί «ακόμη μια πρόκληση» την πιθανή παράδοση αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, έκρινε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η θωράκιση της Ουκρανίας υπονομεύει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επιδεινώνει την κατάσταση και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.

Η Ρωσία έχει καταδικάσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο που παρέχεται από τη Δύση και τους συμμάχους της στην Ευρώπη από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.




Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου: Ας τολμήσει πρόταση μομφής, απαντά στον Τσίπρα για την παραίτηση Μητσοτάκη

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

Survivor All Star: Οι 4 του τάκου και το… σίριαλ των κρυφών συναντήσεων – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr