Οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μειώσουν κατά το ένα τρίτο και πλέον τη βοήθεια που παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν για να αυξήσουν την πίεση στο Ισλαμαμπάντ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο εναντίον των εξτρεμιστών και των δικτύων των τρομοκρατών, έγραψε η εφημερίδα The New York Times αργά χθες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μειώσουν κατά το ένα τρίτο και πλέον τη βοήθεια που παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν για να αυξήσουν την πίεση στο Ισλαμαμπάντ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο εναντίον των εξτρεμιστών και των δικτύων των τρομοκρατών, έγραψε η εφημερίδα The New York Times αργά χθες.

Συνολικά 800 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και εξοπλιστικά προγράμματα είτε θα ανασταλεί είτε θα ακυρωθεί, σύμφωνα με τρεις μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλέστηκε η εφημερίδα. Σήμερα το Πακιστάν λαμβάνει πάνω από 2 δισ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν χαρακτηρίζονται από κλιμακούμενη ένταση μετά την μυστική επιδρομή επιλέκτων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον Μάιο στην πόλη Αμποταμπάντ, που απέβη στην δολοφονία του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Η Ουάσινγκτον έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στην δέσμευση του Πακιστάν στον λεγόμενο ‘αγώνα κατά της τρομοκρατίας’. Το Πακιστάν έχει διώξει πάνω από 100 αμερικανούς εκπαιδευτές.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, αφότου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικ Μάλεν είπε σε δημοσιογράφους πως πιστεύει ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν ενορχήστρωσαν την δολοφονία ενός δημοσιογράφου που είχε αποκαλύψει την διείσδυση τρομοκρατών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Εν μέρει οι δυνητικές περικοπές θα προκύψουν από την άρνηση του Πακιστάν να δεχθεί ένα μέρος του εξοπλισμού, ενώ ένα άλλο μέρος της βοήθειας ανεστάλη μετά την απέλαση των εκπαιδευτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς. Άλλο ένα κονδύλι της βοήθειας που ενδέχεται να διακοπεί είναι τα 300 εκατ. δολάρια που η Ουάσινγκτον δίνει στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους της ανάπτυξης 100.000 και πλέον πακιστανών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας «στο ρυθμό που το κάναμε, εάν δεν δούμε να γίνονται συγκεκριμένα βήματα».

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης είπαν ότι η βοήθεια και ο εξοπλισμός μπορεί να δοθούν στο Πακιστάν εάν οι διμερείς σχέσεις βελτιωθούν και το Ισλαμαμπάντ αναλάβει ευρύτερη και αποτελεσματικότερη δράση εναντίον των εξτρεμιστών.

Το Πακιστάν έχει απειλήσει να κλείσει μια βάση που χρησιμοποιεί η CIA για να διευθύνει επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον εξτρεμιστών.

Η σχέση CIA-Πακιστάν είχε τρωθεί όταν ένας πράκτορας της CIA στη Λαχόρη σκότωσε δύο πακιστανούς που υποστήριξε ότι προσπάθησαν να τον ληστέψουν, που αποδείχθηκε ότι ανήκαν στις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας.

Νωρίτερα χθες ο ταξίαρχος Ατάρ Αμπάς, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των Τάιμς τις τελευταίες ημέρες «απευθείας επίθεση» στην ασφάλεια του Πακιστάν. Πρόσθεσε ότι αποτελούν μέρος ενός υπολογισμένου σχεδίου «ανώνυμων αξιωματούχων» με στόχο να «αποδυναμώσουν το κράτος» του Πακιστάν.

«Αυτή είναι μια άμεση προσβολή στα σώματα ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μας», είπε ο Αμπάς. «Θεωρούμε την ISI (σ.σ. την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού) μιας στρατηγικής σημασίας οργάνωση, την πρώτη γραμμή άμυνάς μας».

Ο Αμπάς αναφερόταν σε ένα κύριο άρθρο των Τάιμς την 8η Ιουλίου, που τόνιζε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως στελέχη της ISI ενεπλάκησαν στο να βρεθεί καταφύγιο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, στην τρομοκρατική επίθεση του 2008 στο Μουμπάι της Ινδίας, που απέβη στο θάνατο 166 ανθρώπων, και στην απαγωγή την και δολοφονία του δημοσιογράφου της Διαδικτυακής εφημερίδας Asia Times Online (ATOL) Σαλίμ Σαχζάντ.

Το άρθρο κάλεσε να απομακρυνθεί από τη θέση του ο επικεφαλής της ISI, υποστράτηγος Άχμεντ Σατζά Πασά, και υπογράμμισε ότι «η ISI έχει μετατραπεί σε εχθρό των συμφερόντων του Πακιστάν και των ΗΠΑ».

Ο Αμπάς αντέτεινε ότι «η όλη υπόθεση των δημοσιευμάτων των ΜΜΕ, που επικαλούνται ανώνυμους αξιωματούχους, ανώνυμες πηγές, είναι μέρος ενός σχεδίου για να υποσκαφθεί η εξουσία και η ισχύς της οργάνωσης ώστε να αποδυναμωθεί ο κράτος». Ο Πασά, πρόσθεσε, «ζήτησε (από τις ΗΠΑ) η σχέση ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες πληροφοριών να επισημοποιηθεί. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί. Δεν πρέπει να είναι χωρίς περιορισμούς. Δεν θα πρέπει να αφήνεται η άλλη πλευρά να ερμηνεύει ό,τι θέλει με τον τρόπο που θέλει». Υπογράμμισε ότι η ISI θέλει οι ΗΠΑ να ενημερώνουν το Πακιστάν ποιον στέλνουν στο έδαφος της χώρας και για ποιο σκοπό.

Υποστήριξε επίσης ότι το Αφγανιστάν και οι δυνάμεις του NATO που δρουν σε αυτό επιτρέπουν στους εξτρεμιστές να βρίσκουν ασφαλή καταφύγια στη μεθόριο και να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Πακιστάν. «Όλοι οι ηγέτες των εξτρεμιστών έχουν συγκεντρωθεί εδώ, αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους, κι αυτές περνούν τα σύνορα και επιτίθενται στα φυλάκιά και στις δυνάμεις μας», είπε.

Τον Ιούνιο το Πακιστάν είχε τουλάχιστον 55 απώλειες στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του από έξι επιθέσεις εξτρεμιστών που έρχονταν από το Αφγανιστάν και πέρασαν στο έδαφός του, είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr