Σαλμάν Ρούσντι: Κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου το νέο του μυθιστόρημα, ωστόσο δεν θα το παρουσιάσει

Σαλμάν Ρούσντι: Κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου το νέο του μυθιστόρημα, ωστόσο δεν θα το παρουσιάσει

Το μυθιστήρημα με τίτλο «Victory City» θα κυκλοφορήσει σε ΗΠΑ και Βρετανία - Ο διάσημος συγγραφέας αναρρώνει μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Αύγουστο

Σαλμάν Ρούσντι: Κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου το νέο του μυθιστόρημα, ωστόσο δεν θα το παρουσιάσει
Αποφεύγει εδώ και μήνες τις δημόσιες εμφανίσεις αφού ζει ως εκ θαύματος. Δεν βλέπει από το ένα του μάτι και δεν μπορεί να κινήσει το ένα χέρι του.

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής Σαλμάν Ρούσντι αναρρώνει ύστερα από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Αύγουστο και, σύμφωνα με τον ατζέντη του, δεν θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 9 Φεβρουαρίου σε Βρετανία και ΗΠΑ.



Ο 75χρονος Ρούσντι έχει αποσυρθεί σχεδόν έξι μήνες από τη δημόσια ζωή αναρρώνοντας μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Από την πλευρά του, ο ατζέντης του, Άντριου Γουάλι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι o Ρούσντι αναρρώνει αλλά δεν θα κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για την προώθηση του νέου μυθιστορήματός του, υπό τον τίτλο «Victory City» από τον εκδοτικό οίκο «Random House».

Αρχικά, η κυκλοφορία του βιβλίου είχε προγραμματιστεί το καλοκαίρι του 2022, λίγο πριν δεχθεί επίθεση στο «Μεγάλο Μήλο».

Salman Rushdie attack: new footage shows suspect tackled and removed off stage


Κλείσιμο
Πριν την εκπνοή του 2022, ο Σαλμάν Ρύσντι άρχισε να είναι εκ νέου ενεργός στο Twitter όπου και ανέβασε εικόνες από τα εξώφυλλα του βιβλίου του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, η «Vintage», θυγατρική του εκδοτικού οίκου «Penguin Random House», δήλωσε ότι η εκστρατεία προώθησής του θα «γιορτάσει τη δύναμη της αφήγησης με συνεργασίες με πολιτιστικές τέχνες και ιδρύματα... για να προσεγγίσει τους πολλούς αναγνώστες του διάσημου συγγραφέα καθώς και τους οπαδούς της μαγικής ρεαλιστικής μυθοπλασίας, την παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα και όσους ενδιαφέρονται για τον μύθο, την ιστορία και τη γυναικεία δράση».

Σχεδόν μισό χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση, ο Ρούσντι ταξιδεύει τον αναγνώστη του νέου του βιβλίου στην Ινδία του 14ου αιώνα: Εκεί όπου ένα εννιάχρονο κορίτσι ακούει τη φωνή μιας θεάς και δημιουργεί με τις λέξεις της μια νέα, ισχυρή πόλη, ενώ η ίδια παγιδεύεται στο νεανικό της σώμα για τους επόμενους αιώνες.

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ρούσντι τον περασμένο Αύγουστο είχε συνταράξει τον λογοτεχνικό κόσμο, καθώς είναι μία προσωπικότητα με κύρος και θεωρείται πρότυπο ελευθερίας του λόγου που βρέθηκε αντιμέτωπος με θανάσιμες απειλές για το έργο του «Σατανικοί Στίχοι», και παρόλα αυτά συνέχισε να μιλά ανοιχτά απέναντι σε κάθε μορφής ανοχή.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, που έχει δεχθεί ουκ ολίγες φορές απειλές από φανατικούς ισλαμιστές, γεννήθηκε στη Βομβάη τη δεκαετία του 1940 και από την δεκαετία του 1960, μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως κειμενογράφος, και εν συνεχεία, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το οποίο όμως πέρασε απαρατήρητο.

Οι συγγραφικές του επιτυχίες ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, με το βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Τα παιδιά του Μεσονυκτίου» που τιμάται με το βραβείο «Booker». Ωστόσο, το βιβλίο, για το οποίο οι περισσότεροι θυμούνται τον Ρούσντι κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1988.

Οι «Σατανικοί Στίχοι», ένα μυθιστόρημα το οποίο είχε όμως αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και στο Κοράνι, προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους των μουσουλμάνων, με πολλούς να αποκηρύσσουν το βιβλίο ως «βλάσφημο» και ορισμένους να κάνουν στάχτη αντίτυπά του. Πολλές χώρες μάλιστα έσπευσαν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του, μεταξύ αυτών η Ινδία και το Πακιστάν.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν εξέδωσε το 1989 «φετφά» υπέρ της δολοφονίας του «βλάσφημου» Ρούσντι, ο οποίος επικηρύσσεται στα μάτια των μουσουλμάνων και τρέπεται σε φυγή.

Ο Βρετανός συγγραφέας κρυβόταν επί σχεδόν μια δεκαετία, δοκιμασία που αφηγείται στα απομνημονεύματά του, υπό τον τίτλο «Τζόζεφ Άντον».

Μετά την άρση του «φετφά» το 1998, άρχισε να απολαμβάνει την ελευθερία του. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στη λογοτεχνική και πολιτιστική ζωής της πόλης αποτελώντας μέντορας για πολλούς νεότερους συγγραφείς. Ωστόσο, τον περασμένο Αύγουστο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν εκφωνήσει ομιλία του, από έναν 24χρονο άνδρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Phantom F-4: Νεκρός και ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Ερντογάν: Επίθεση στην αντιπολίτευσή του - «Παραιτείστε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο»

Θεοδωρικάκος: Κατέθεσε μήνυση κατά του απόστρατου αστυνομικού για την υπόθεση του γιου του - «Θα τους πάω μέχρι τέλους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης