Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα εντείνει τις στρατιωτικές συνεργασίες με άλλες χώρες

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα εντείνει τις στρατιωτικές συνεργασίες με άλλες χώρες

Συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με ισπανικό αεροπλανοφόρο στα δυτικά της Κρήτης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα εντείνει τις στρατιωτικές συνεργασίες με άλλες χώρες
H χώρα μας εντείνει τη στρατιωτική της συνεργασία με τρίτες χώρες, προχωρώντας στη διεξαγωγή στοχευμένων ασκήσεων, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευη΄και το  Σάββατο ανάμεσα σε μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας με το ισπανικό αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I» στα δυτικά της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι ίδιας κλάσης και παρόμοιο με το τουρκικό πλοίο «TCG Anadolu», το οποίο μετά την άρνηση των Αμερικανών να δώσουν F-35 στην Τουρκία κατέληξε να βαπτιστεί «πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης διεξήχθησαν εικονικές αερομαχίες και αναχαιτίσεις ανάμεσα σε ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με AV-8B Harrier που ανήκουν στη δύναμη του αεροπλανοφόρου, αλλά και σύνθετες επιχειρήσεις ανταλλαγής τακτικής εικόνας, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι δίπλα στη συνεχή επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και η αυξημένη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι τουρκικές ακταιωροί σε περιοχές, κυρίως, του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αλλά και του υψηλού κινδύνου ατυχήματος που ενέχει η τουρκική επιθετικότητα αποτελεί προχθεσινό βίντεο από το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στο βίντεο εμφανίζεται η τουρκική ακταιωρός να προχωρεί σε μια σειρά από επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών. Αμέσως μετά τις προειδοποιητικές βολές η ακταιωρός εγκατέλειψε το σημείο με έναν άνδρα του Λιμενικού να φωνάζει: «Ελάτε πίσω, αν σας βαστάει!».

Αμυντική συμφωνία και με τη Βρετανία

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται η χώρα μας προχωρά στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας και με τη Μεγάλη Βρετανία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στη ΝΑ Μεσόγειο. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να έχει το εύρος και το βάθος με τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, εντούτοις θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την επιστροφή του ενδιαφέροντος των Βρετανών για την περιοχή μας.

Αθήνα και Λονδίνο επιδιώκουν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, αρχής γενομένης από τα εξοπλιστικά, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αμυντικοτεχνική σύμπραξη κ.λπ. Να θυμίσουμε ότι, πέρα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ ανάλογο πλαίσιο διέπει και τα τριμερή γεωοικονομικά σχήματα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Το πρώτο βήμα της ελληνοβρετανικής αμυντικής σύγκλισης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του Μπεν Γουάλας αναμένεται να συνυπογράψουν τη διακήρυξη μιας διακρατικής αμυντικής συνεργασίας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι η χώρα μας προσθέτει ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος στο Αιγαίο, καθώς διευρύνεται η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και συνεκπαίδευσης όσο και σε ζητήματα εξοπλισμών.

Κλείσιμο
Μόνο τυχαίο δεν είναι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, το ότι οι Βρετανοί εξέφρασαν πρώτοι το έντονο ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της αμυντικής σχέσης τους με την Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο την πώληση αμυντικών εξοπλισμών στη χώρα μας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις προμήθειες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Leasing για κορβέτες και C-130

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βρετανική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο, η οποία θα αφορά την ενοικίαση 3 ή 4 κορβετών με τη μέθοδο του leasing στο Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα περίπου 4 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται το επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινώσει την τελική απόφασή της αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τη ναυπήγηση των υπό ανάθεση 3+1 κορβετών.

Για την ανάθεση της συγκεκριμένης προμήθειας το προβάδισμα έχουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri με την κορβέτα «Doha» και η γαλλική Naval Group με την «Gowind». Η βρετανική πρόταση έχει στόχο να καλύψει, με το αζημίωτο, το κενό που θα προκύψει από την ανάθεση της προμήθειας μέχρι την παραλαβή των κορβετών -η πρώτη αναμένεται να παραδοθεί το 2026-, θέτοντας ταυτόχρονα ισχυρές βάσεις για τη διεκδίκηση μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του Π.Ν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρετανοί ενδέχεται να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα στο τραπέζι των συζητήσεων την απόκτηση, μέσω leasing αυτή τη φορά, από το Π.Ν. 4 πλοίων τύπου Arrowhead 140, τα οποία αν και έχουν μέγεθος φρεγάτας, οι Βρετανοί τα παραδίδουν με οπλισμό κορβέτας. Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν το πλεονέκτημα να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τοποθετήσει επάνω τους ό,τι και όσα οπλικά συστήματα επιθυμεί, ενώ έχουν τη δυνατότητα λόγω του μεγέθους τους (140 μέτρα) να επιχειρούν και στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.

Οι κορβέτες Gowind είναι πλοία φθηνότερα και μικρότερα από τις φρεγάτες, αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός, ευελιξία και σύγχρονα συστήματα που θεωρούνται σχεδόν ιδανικά για τον χώρο του Αιγαίου

Σύμφωνα άλλωστε με το μήνυμα που έχει στείλει το Λονδίνο προς την Αθήνα, η στενή συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ελλάδα, ως στρατηγικών εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα λάβει νέες διαστάσεις κατά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Γουάλας, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι κοινές απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και θα ανοίξει ο δρόμος για νέες συνεργασίες.

Μία από αυτές τις συνεργασίες αφορά και την παραχώρηση προς την Ελλάδα ενός αριθμού μεταφορικών αεροσκαφών C-130J τα οποία σκοπεύει να αποσύρει η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF). Οι Βρετανοί σκοπεύουν να αποσύρουν συνολικά 14 αεροσκάφη αυτού του τύπου, με τη χώρα μας να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοραστούν περίπου 5 από αυτά προς αντικατάσταση των παλαιότερων C-130 B-H της Πολεμικής Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται επίσης να τεθεί σε συζήτηση στις συνομιλίες που θα έχουν μεταξύ τους οι δύο υπουργοί.

Να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα από τα ελληνικά C-130 είναι καθηλωμένα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται επίσης να βρεθεί και η προμήθεια ταχύπλοων σκαφών προς χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινούνται τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 40 κόμβους, όσο και κάτω από την επιφάνεια, κατά τη διάρκεια προσέγγισης ενός στόχου είτε εντός της θάλασσας είτε πλησίον της ξηράς.


Ειδήσεις σήμερα:

Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα και η Τουρκία μετακινήθηκε... νοτιοδυτικά

Αποστολή στο Τόκιο: Τα ραντεβού του Μητσοτάκη και οι Ιάπωνες επενδυτές που επιστρέφουν

Σακίρα: Τα αδιάκοπα πάρτι της ποπ σταρ ίσως «διώξουν» τους γονείς του Πικέ από το δίπλα σπίτι




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης