Σεισμός Τουρκία: «Μάλλον δεν ήταν η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή» λέει Γερμανός καθηγητής

Σεισμός Τουρκία: «Μάλλον δεν ήταν η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή» λέει Γερμανός καθηγητής

Ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιοι σεισμοί σε κοντινές περιοχές στο εγγύς μέλλον, υπογραμμίζει ο Μάρκο Μπόνχοφ

seismos-tourkia
Μετά το διπλό ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου χθες τα ξημερώματα στα σύνορα της νοτιοανατολικής Τουρκίας με τη βόρεια Συρία, ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιοι σεισμοί σε κοντινές περιοχές στο εγγύς μέλλον, όπως προειδοποιεί στο Γερμανικό Πρακτορείο ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών, με έδρα το Πότσδαμ.

«Αυτός μάλλον δεν ήταν ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή. Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι, ειδικά στα βορειοανατολικά προς την ενδοχώρα», δηλώνει ο Γερμανός επιστήμονας όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sueddeutsche Ζeitung» και το περιοδικό «Focus».

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, έχει συσσωρευτεί ενέργεια κατά τις ανακατατάξεις των ορίων της τεκτονικής αραβικής πλάκας.
Κλείσιμο
«Δυστυχώς, ο κίνδυνος να σημειωθεί κι άλλος δυνατός σεισμός στην περιοχή δεν έχει αποφευχθεί», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας διευκρινίζοντας όμως ότι στο επίκεντρο των δύο χθεσινών σεισμών, η ενέργεια έχει προς εκτονωθεί προς το παρόν.

Το χθεσινό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου προέρχεται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χλμ. ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το ρήγμα ήταν μικρή.
Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Όμως, το 1822, ένας σεισμός, που υπολογίζεται στους 7 Βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Πλέον, όπως προσθέτει ο Γερμανός επιστήμονας, «μειώνεται η πιθανότητα μετασεισμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Η δραστηριότητα μετασεισμού είναι ισχυρότερη αμέσως μετά τον κύριο σεισμό», τονίζει ο καθηγητής Μάρκο Μπόνχοφ.

«Από καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι υπήρξε στην περιοχή υψηλός κίνδυνος γιατί ήταν σεισμικά ήσυχη για πολλούς αιώνες, ενώ όλο και περισσότερη ενέργεια είχε συσσωρευτεί στο όριο των δύο τεκτονικών πλακών. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος σεισμός είχε καθυστερήσει να συμβεί», προσθέτει.

«Ο σεισμός των 7,8 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι σχεδόν ο ισχυρότερος που μπορεί να συμβεί σε ένα τέτοιο ρήγμα της αραβικής τεκτονικής πλάκας. Σημαίνει ότι, σε μήκος 200 ή περισσότερων χιλιομέτρων από την επιφάνεια σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων, οι πλάκες της γης μετατοπίζονται μεταξύ τους μέσα σε δευτερόλεπτα - ή έως και δύο λεπτά. Και κατά μερικά μέτρα απελευθερώνεται επίσης αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας».

Ο Γερμανός καθηγητής υπογραμμίζει επίσης ότι η έγκαιρη προειδοποίηση δεν θα ήταν δυνατή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιείται.

Η πληγείσα πυκνοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το επίκεντρο του σεισμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξε χρόνος για προειδοποίηση.

Σε μια περίπτωση όπως αυτή, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ελάχιστα αποτελεσματικό, υποστηρίζει.


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ - Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου

Cyprus-gate: Η Μόσχα «έγραψε» ψήφισμα το 2016 που ενέκρινε η Βουλή, πλην ΔΗΣΥ

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς σε Τουρκία και Συρία - Θα ξεπεράσουν τους 20.000, λέει ο ΠΟΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης