Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν

Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, στην καρδιά των βουνών ώστε «να μπορεί να αντισταθεί στις αμερικανικές βόμβες»

Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν
Ο ιρανικός στρατός αποκάλυψε την ύπαρξη της πρώτης υπόγειας βάσης που φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη και η οποία παρουσιάστηκε ως ικανή να αντισταθεί σε ενδεχόμενους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ.

Η βάση «Αετός 44» της Πολεμικής Αεροπορίας «έχει τη δυνατότητα να δέχεται όλων των ειδών τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά, καθώς και drone», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο, όπως και άλλα ΜΜΕ, δημοσιοποίησε φωτογραφίες και εικόνες από βίντεο.

Τον Μάιο του 2022, το Ιράν έδειξε για πρώτη φορά εικόνες μιας βάσης drone στα όρη Ζάγκρος, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν
Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν
Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν
Υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών παρουσίασε το Ιράν


Καμία ένδειξη δεν δόθηκε για την τοποθεσία της νέας εγκατάστασης, που βρίσκεται «σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, στην καρδιά των βουνών ώστε να μπορεί να αντισταθεί στις βόμβες των στρατηγικών βομβαρδιστικών των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν την παραμονή της «Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1979. Δείχνουν τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγκερί, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, να επισκέπτονται τη βάση, απ΄όπου εισέρχονται και εξέρχονται μαχητικά αεροσκάφη.

Κλείσιμο
«Η Αετός 44 είναι μία από τις πολλές αεροπορικές στρατηγικές υπόγειες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας στη διάρκεια των τελευταίων ετών», διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ουσιαστικά ρωσικά μαχητικά Mig και Sukhoi που ανάγονται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μερικά κινεζικά αεροσκάφη, και αμερικανικά F-4 και F-5 της εποχής πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει κατασκευάσει μαχητικά αεροσκάφη Azarakhsh, μια εκδοχή του F-5.

Το Ιράν άρχισε επίσης να αναπτύσσει προγράμματα drone στα χρόνια του 1980 κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια στρατιωτική εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας στο Ισφαχάν τέθηκε στο στόχαστρο drone, που δεν προκάλεσαν θύματα, μόνο «μικρές ζημιές» σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε στη συνέχεια το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά σαμποτάζ που αποδίδονται στη χώρα.

Οι δύο χώρες επιδίδονται εδώ και χρόνια σε μια έντονη αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να κατηγορεί το Ιράν --που διαψεύδει-- ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ - Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου

Cyprus-gate: Η Μόσχα «έγραψε» ψήφισμα το 2016 που ενέκρινε η Βουλή, πλην ΔΗΣΥ

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς σε Τουρκία και Συρία - Θα ξεπεράσουν τους 20.000, λέει ο ΠΟΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης