Βίντεο από την τραγωδία σε Τουρκία και Συρία - Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες

Βίντεο από την τραγωδία σε Τουρκία και Συρία - Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες

Εντείνεται η αγωνία όσο «κλείνει» το παράθυρο των 72 ωρών - Πάνω από 7.800 συνολικά οι νεκροί - Εκτιμήσεις για έως και 20.000 θύματα

Βίντεο από την τραγωδία σε Τουρκία και Συρία - Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες
Σε μια μάχη με τον χρόνο βρίσκονται οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει πια τους 7.800 και τις ελπίδες για εύρεση επιζώντων να λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες. Βιβλική καταστροφή θυμίζουν οι εικόνες από τις δύο χώρες, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και η προσμονή εναλλάσσεται διαρκώς με το δράμα.

Την ίδια στιγμή, παρά τα μικρά θαύματα ζωής που γράφονται, όταν διασώστες ανασύρουν ζωντανούς από τα συντρίμμια, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και τετράποδα, οι τραγωδίες είναι πολλές, αφού τα πτώματα ανασύρονται κατά χιλιάδες. 



Με πολλές δυσκολίες και λεπτές κινήσεις, οι διασώστες στο Πάζαρτζικ απεγκλώβισαν έναν άνδρα, την ώρα που άλλοι συγγενείς εγκλωβισμένων εκφράζουν την ανησυχία τους για όσους είναι στα ερείπια – μεταξύ τους και δύο αδελφάκια έξι και δύο ετών.

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στο Πάζαρτσικ


Ένα ακόμη βράδυ και ο αγώνας θα συνεχιστεί, με το τσουχτερό κρύο να δυσχεραίνει την εξέλιξη του σχεδίου σωτηρίας. Μια ανάσα προτού συμπληρωθούν 72 ώρες από το φονικό σεισμικό χτύπημα και η αγωνία για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια εντείνεται. Άλλωστε οι 72 ώρες αποτελούν ορόσημο για τέτοιες περιπτώσεις καθώς για τους εγκλωβισμένους μειώνεται η πιθανότητα να τα καταφέρουν να επιβιώσουν κάτω από χιλιάδες τόνους μπαζών χωρίς νερό και τροφή και υπό το βάρος των τραυμάτων τους.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις ειδικών είναι δυσοίωνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει τον φόβο για μέχρι και 20.000 συνολικά νεκρούς, ενώ ανθρωπιστικοί φορείς εκτιμούν πως έως και 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. 



Στα Άδανα, αναζητούν και εκεί ένα παιδάκι και ανησυχούν γιατί τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν τα δωμάτια όπου εγκλωβίστηκαν οι δικοί τους άνθρωποι. Ακόμη χειρότερα: μπορούν να δουν παγιδευμένα σώματα συγγενών…

Σεισμός στην Τουρκία: Αναζήτηση επιζώντων στα Άδανα


Ανάμεσα στα θύματα και χιλιάδες μικρά παιδιά, με τα βίντεο των τελευταίων ωρών να δείχνουν ορισμένα να διασώζονται κι άλλα να χάνουν τη μάχη με τη ζωή.  Στην Τουρκία, λόγω του ότι τα μέτωπα είναι πολλά, έχει αρχίσει να γίνεται επιλογή των σημειών όπου επικεντρώνονται τα έργα διάσωσης, ενώ στην επαρχία Χατάι μέχρι και πριν από λίγες ώρες δεν είχαν σταλεί ειδικές ομάδες, με τους σεισμόπληκτους να προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Κλείσιμο
Τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης φτάνουν διαδοχικά σε Τουρκία και Συρία, με την παγκόσμια κοινότητα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο σημαντική βοήθεια.  Η αρωγή της Ελλάδας είναι την ίδια στιγμή μεγάλη, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται σε αυτήν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ να βοηθούν στο έργο διάσωσης στην Τουρκία, έχοντας ανασύρει ήδη δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο ζωντανούς.

Επιστήμονες: Μετακινήθηκε έως και 10 μέτρα η πλάκα της Ανατολίας

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.



Στη Συρία, σε μια χώρα με υποδομές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ο σεισμός ήλθε να αποτελειώσει όσα κτίρια έμεναν όρθια. Χιλιάδες άνθρωποι που διασώθηκαν από την ισχυρή δόνηση είναι τώρα αναγκασμένοι να αναζητήσουν στέγη. Κάθε χώρος που μπορεί να τους στεγάσει έχει ανοίξει, αλλά δεν επαρκούν.

Σεισμός στη Συρία: Σύροι πρόσφυγες ψάχνουν για στέγη


Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.



Και στο Γκαζίαντεπ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, η ικανοποίηση για τον εντοπισμό ενός ζωντανού και τον θρήνο για τους νεκρούς. Μέσα από τα «βουνά» των ερειπίων ακούγονται κραυγές αγωνίας την ώρα που οι διασώστες προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο.


Σεισμός στην Τουρκία: Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στο Γκαζιαντέπ



Χιλιάδες παιδιά στους νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου δραματικό σκηνικό βρίσκεται θεατής η διεθνής κοινότητα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση της μαύρης λίστας των θυμάτων, κηρύσσοντας παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες τις χώρας του.

Με το τοπίο της καταστροφής να προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση και τους διασώστες να εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη στα ερείπια με την ελπίδα ανέγερσης ζωντανών, οι περισσότερες χώρες δηλώνουν την έμπρακτη στήριξή τους στην Τουρκία.

Ανάμεσα στους νεκρούς και χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, με τον εκπρόσωπό της Τζέιμς Έλντερ να εκφράζει τον φόβο για τρομακτικά πολλούς θανάτους ανηλίκων.


Τραγική η εικόνα και στη Συρία που μετρά πάνω από 1.800 νεκρούς. Οι επιζώντες μιλούν για κτίρια που τραντάζονταν, κραυγές που δεν καταλάβαινες από πού έρχονται. Το αποτέλεσμα: οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, ερείπια σε μια χώρα διαλυμένη και ατελείωτος θρήνος.

Σεισμός στη Συρία: Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στο Χαλέπι (2)


«Οι καταστροφές σχολείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων θα έχουν επιφέρει σημαντικά πολλούς θανάτους παιδιών», έγραψε από τη μεριά του το πρακτορείο Reuters. Σεισμός αντίστοιχης έντασης στην περιοχή είχε σκοτώσει, το 1999, τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

«Καταστραφήκαμε, σώστε μας»



Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς. Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.

Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία. «Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ.


Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Απόλυτο δράμα στη Συρία

Ήδη κατεστραμμένο από τον πόλεμο, το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρία, ξεκίνησε να θάβει σήμερα τους νεκρούς του και να προσεύχεται για τους ζωντανούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.


Το κρύο είναι τσουχτερό, όμως διασώστες, στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούν, με αξίνες και φτυάρια – κάποιες φορές και με γυμνά χέρια – να σκάψουν στα χαλάσματα ενός κτιρίου στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ. Από ένα μικρό άνοιγμα, ένας κατασκονισμένος διασώστης φωνάζει αν υπάρχει κανείς. Μια φωνή του απαντά κι εκείνος ζητά από τον επιζώντα να τον καθοδηγήσει για να καταφέρει να τον φτάσει.


Η επόμενη ημέρα για τους επιζώντες από τον φονικό σεισμό που χτύπησε και το Χαλέπι, στη Συρία, δεν έχει μόνο το άγχος της διαβίωσης, αλλά και τον θρήνο για όσους συγγενείς, φίλους, γείτονες, γνωστούς που έφυγαν για πάντα.

Σεισμός στη Συρία: Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες στο Χαλέπι (1)


Η Ουμ Ιμπραχίμ, μαζί με άλλους συγγενείς αγνοουμένων, στέκει κοντά στα χαλάσματα, κρατώντας ένα κομποσκοίνι. Προσεύχεται και σκουπίζει τα δάκρυά της με ένα μαντίλι. «Περιμένω να βγάλουν οι διασώστες τα παιδιά μου που θάφτηκαν εδώ. Είναι επτά. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στον Θεό», λέει η 56χρονη γυναίκα που πέρασε τη νύχτα σε ένα αυτοκίνητο, κοντά στο γκρεμισμένο κτίριο. Η Ουμ Ιμπραχίμ έτρεξε στο κτίριο αυτό όταν χτύπησε ο σεισμός, τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Δεν έχω πιει τίποτα, δεν έφαγα τίποτα από τότε. Πώς μπορώ, αφού τα παιδιά μου πεινάνε, θαμμένα στη γη;» λέει η γυναίκα, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Ο Μαχμούντ Άλι, που έφτασε κι εκείνος στο σημείο της κατάρρευσης προτού ακόμη να ξημερώσει, ανυπομονεί, ανησυχεί ότι η επιχείρηση διάσωσης καθυστερεί. «Οι δικοί μου δεν πρόλαβαν να βγουν από το κτίριο. Είναι όλοι τους εκεί κάτω. Άκουσα το τηλέφωνό τους να χτυπάει όταν τους κάλεσα, μετά όμως τίποτα, η μπαταρία μάλλον άδειασε (…) Ελπίζω ότι θα αντέξουν μέχρι να φτάσει ο εκσκαφέας».

Σκάβουν νέους τάφους

Δίπλα του, η Ουμ Μοχάμαντ, περιμένει επίσης με αγωνία κάποιο νέο για την αδελφή της και τα τέσσερα ανίψια της. «Δεν πρόλαβαν να βγουν έξω. Ίσως να κρύφτηκαν κάτω από τη σκάλα», ελπίζει η γυναίκα, που κοιμήθηκε το βράδυ στον δρόμο. «Ο σεισμός είναι χειρότερος από τον πόλεμο. Στον πόλεμο, πέφτει η οβίδα και αυτό ήταν, τελείωσε. Εδώ, δεν ξέρουμε τίποτα…» σχολιάζει.

Στο Μπουστάν αλ Κασρ οι πληγές που άνοιξε ο εμφύλιος πόλεμος δεν έχουν κλείσει ακόμη. Η συνοικία αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο των μαχών την εποχή που το Χαλέπι χωρίστηκε στη μέση – από τη μια οι γειτονιές που ελέγχονταν από τους αντάρτες, από την άλλη εκείνες που ελέγχονταν από τον στρατό. Τον Δεκέμβριο του 2016 οι δυνάμεις του καθεστώτος κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη.

Μια παράξενη ησυχία βασιλεύει στην πόλη, όπου εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Πολλοί κάτοικοι, αφού πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα ή στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Πολλά κτίρια του Χαλεπίου κατέρρευσαν και η περίφημη αρχαία ακρόπολη υπέστη ζημιές.

Στο Νέο Κοιμητήριο, οι νεκροθάφτες ανοίγουν από το πρωί τάφους για τα θύματα του σεισμού. Λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, φορτηγάκια μεταφέρουν τα πτώματα μόλις ανασυρθούν από τα συντρίμμια.

Τα θύματα ενταφιάζονται γρήγορα.

Μια ομάδα ανδρών από την ίδια οικογένεια φτάνει στο νεκροταφείο με έξι πτώματα, τυλιγμένα σε πλαστικούς σάκους. Τα τοποθετούν στο έδαφος, προσεύχονται βιαστικά και προχωρούν στην ταφή τους.

Τους ακολουθεί μια άλλη ομάδα που μεταφέρει έντεκα νεκρούς – όλοι τους, μέλη της ίδιας οικογένειας. Ζητούν από τον υπεύθυνο του νεκροταφείου να τους κρατήσει έναν τάφο για το πτώμα του δωδέκατου συγγενή τους που ακόμη δεν έχει ανασυρθεί από τα χαλάσματα…

Ποιες χώρες έχουν στείλει διασώστες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.

Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Η Ελλάδα έστειλε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.

Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.

Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων διασωστών, αποτελούμενων από 79 άτομα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες «να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία.

Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, διασώστες ειδικευμένους σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές, ιατρικές ομάδες και εξοπλισμό.

Μαγρέμπ

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.

Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων –όπως βρεφικά γάλατα– ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.

Λίβανος

Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.

Χώρες του Κόλπου

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν τα ίδια στην Τουρκία αλλά και μια ομάδα «κατεπείγουσας βοήθειας» στη Συρία, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή.

Βρετανία/Ιρλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή 76 διασωστών, υλικού και σκύλων στην Τουρκία. Το Δουβλίνο υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, είναι «έτοιμη να παράσχει την αναγκαία βοήθεια» στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «μια μεγάλη ομάδα διασωστών».

Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή «διασωστών» στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.

Ινδία

Η Ινδία αποφάσισε να στείλει «αμέσως» ομάδες διασωστών και γιατρούς, καθώς και διάφορα αναγκαία υλικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ιαπωνία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Τόκιο, η Ιαπωνία θα στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών που θα βοηθήσει «να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες».

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε όλες τις υπηρεσίες «να προετοιμαστούν αμέσως για να παράσχουν ιατρική βοήθεια» και να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ιράν

Η Τεχεράνη έστειλε την Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Ιράκ

Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.

Ιορδανία

Το Αμάν θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί του» - Ξεσπούν μητέρα και αδερφή Τσιάρτα για την υποψηφιότητα με Τζήμερο-Κρανιδιώτη

Χαμός στο Twitter με το «πρόεδρε έλα με φόρα» της Τσαπανίδου προς τον Τσίπρα

«Σταμάτα, δείξε πιο φιλικός»: Η Λόπεζ «έκραξε» τον Άφλεκ στα Grammy για τη βαρεμάρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης