Σεισμός στην Τουρκία: Στους 20.000 συνολικά οι νεκροί - Στενεύουν τα περιθώρια για εύρεση επιζώντων

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται

Οι ώρες περνούν και οι πιθανότητες για εύρεση επιζώντων μειώνονται δραματικά. Κλίμα πένθους εξακολουθεί να επικρατεί στην Τουρκία με την κατάσταση να είναι απελπιστική και τα χαλάσματα να καλύπτουν κάθε ψήγμα ελπίδας.


Ο τιτάνιος αγώνας των διασωστών συνεχίζεται, όμως ο χρόνος τελειώνει και αποδεικνύεται ότι είναι σχεδόν απίθανο, έχοντας συμπληρωθεί πάνω από 72 ώρες, υπό συνθήκες σοβαρών τραυματισμών και δριμέος ψύχους, να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.


Συνολικά σε Τουρκία και Συρία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 20.000. Στην Τουρκία, ειδικότερα, τα θύματα ανέρχονται σε 16.546 και στη Συρία σε 3.162.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.


Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.


Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».


Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Έκανε πίσω η Άγκυρα, δεν δέχεται βοήθεια από την Κύπρο

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο «εξάλειψης» των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν για το 12ωρο λουκέτο στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr