Πούτιν: Η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε τις κυρώσεις και θα αναπτυχθεί το 2023

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε τις κυρώσεις και θα αναπτυχθεί το 2023

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε παραδεχτεί τον Ιανουάριο ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με ύφεση, πολύ μικρότερη όμως από τις προβλέψεις

putin_rwsia_xr
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις και ότι αναμένεται κάποια μέτρια οικονομική ανάπτυξη το 2023.

Στα μέσα Ιανουαρίου είχε δηλώσει ότι η ρωσική οικονομία είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2022, αλλά τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι ειδικοί. 

«Η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε αλλά 'μόνο' κατά 2,1%», είχε πει ο Πούτιν. «Ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καταιγισμός δυτικών κυρώσεων που ακολούθησε άλλαξε άρδην ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, περιορίζοντας την πρόσβασή της στην τεχνολογία και τη δυνατότητά της να εξάγει πετρέλαιο και αέριο.

Παρότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν παραδεχθεί τις δυσκολίες, η Μόσχα λέει πως η οικονομία της είναι ανθεκτική και πως οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Έκανε πίσω η Άγκυρα, δεν δέχεται βοήθεια από την Κύπρο

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο «εξάλειψης» των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν για το 12ωρο λουκέτο στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης