Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν τη μικρή Aya που γεννήθηκε στα χαλάσματα

Το νεογέννητο που εντοπίστηκε με τον ομφάλιο λώρο κι έμεινε ορφανό μετά τον φονικό σεισμό έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση

Συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη μικρή «Aya», το μωρό που γεννήθηκε κάτω από τα χαλάσματα μετά τον σεισμό στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία να την υιοθετήσουν.

Στη μητρική της γλώσσα, το όνομα που της έδωσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου έχει διακομιστεί, σημαίνει «Θαύμα», ενώ στα αραβικά «Σημάδι από το Θεό», όπως αναφέρει το ΒBC.

Η είδηση ότι το νεογέννητο με τον ομφάλιο λώρο που ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια στη Συρία και την μητέρα της να κείτεται νεκρή δίπλα της, έχει ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους.



«Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι και ζητούν λεπτομέρειες για αυτό στα social media», υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται το βρέφος, Χαλίντ Ατία παραδέχεται ότι έχει δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.



«Δεν θα επιτρέψω να την υιοθετήσει κάποιος τώρα. Μέχρι να εντοπιστούν μέλη της οικογένειά της, την αντιμετωπίζω σαν δικό μου παιδί».

Προς το παρόν, η σύζυγός του θηλάζει την «Aya», μαζί με την κόρη τους που είναι τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», ο θείος των γονιών της, Σαλάχ αλ Μπαντράν θα αναλάβει τη φροντίδα του βρέφος, μόλις δοθεί στην μικρή «Aya» εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αλλά και από το δικό του σπίτι, στην πόλη Γέντερις, στη βορειοδυτική Συρία, δεν έχει μείνει τίποτα από τον καταστροφικό σεισμό.

Ο ίδιος και άλλα έντεκα μέλη της οικογένειάς του ζουν σε μια σκηνή, όπως ο ίδιος δηλώνει στο πρακτορείο «Associated Press».

«Μετά τον σεισμό, κανείς εν μπορεί να ζήσει στο σπίτι του. Μόνο το 10% των κτιρίων εδώ είναι ασφαλή και τα υπόλοιπα είναι μη κατοικήσιμα», εξηγεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι διασώστες εντόπισαν το νεογέννητο στα συντρίμμια, το απόγευμα της Δευτέρας με την μητέρα του, Αφράα Αμπού Χαντίγια να βρίσκεται νεκρή δίπλα του. Νεκροί εντοπίστηκαν και ο σύζυγός της με τα άλλα τέσσερα παιδιά τους.

Η μικρή «Αya» παραμένει στο νοσοκομείο με τους γιατρούς να είναι συνεχώς από πάνω της.

«Η άτυχη μητέρα της πιθανότατα την έφερε στον κόσμο και στη συνέχεια άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες προτού εντοπίσουν την οικογένεια οι διασώστες», υποστηρίζει ο παιδίατρος που φροντίζει το βρέφος, Χάινι Μααρούφ.

«Την ονομάσαμε «Aya», για να σταματήσουμε να την λέμε νεογέννητο», πρόσθεσε.



Η κατάσταση του βρέφους βελτιώνεται καθημερινά και ευτυχώς δεν υπάρχουν βλάβες στη σπονδυλική στήλη της, κάτι για το οποίο είχαν εκφράσει φόβους αρχικά οι γιατροί.

«Έφτασε στο νοσοκομείο σε τόσο κακή κατάσταση, είχε χτυπήματα, μελανιές, ήταν παγωμένη και μετά βίας ανέπνεε», περιέγραψε ο παιδίατρος, σε άλλες δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Η μικρή «Aya» είναι ένα μόνο από τα αμέτρητα παιδιά που έμειναν ορφανά μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Έσωσαν έξι μέλη οικογένειας μετά από 102 ώρες στα χαλάσματα του Χατάι - Δείτε βίντεο

Ύποπτη μπαγκαζιέρα στην Πανεπιστημίου - Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη

Ο Μητσοτάκης ζήτησε να επιστραφεί μόνιμα η Ζωφόρος του Παρθενώνα, λένε οι Financial Times
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr