Γαλλία: Αστεροειδής «έσκασε» πάνω από τη Μάγχη - Έγινε ορατός από Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία
Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ο αστεροειδής διαμέτρου ενός μέτρου κατευθύνεται προς το έδαφος - Τι θα γινόταν αν είχε πέσει σε κατοικημένη περιοχή
Ο βράχος, με την ονομασία «2023 CX1», εισήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου 3 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές στις 3 τα ξημερώματα δημιουργώντας μια μπάλα φωτιάς καθώς διαλύθηκε σε μικρά κομμάτια που προσγειώθηκαν στη θάλασσα. Ήταν μόλις η έβδομη φορά που προβλέφθηκε επιτυχώς η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς, σε μια περίπτωση που, όπως δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, αποτελεί «ένδειξη της ταχείας προόδου των παγκόσμιων δυνατοτήτων ανίχνευσης αστεροειδών».
#French media published footage of a meteoroid flight, which was noticed this night by the people of France and England. Meteoroid Sar 2667 entered the Earth's atmosphere and burned over the English Channel. pic.twitter.com/L1xxVdNHsQ
— NEXTA (@nexta_tv) February 13, 2023
Για τους επιστήμονες, η πρόβλεψη ακίνδυνων αστεροειδών όπως ο σημερινός θεωρείται καλή πρακτική για τον εντοπισμό εκείνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη. Ο «2023 CX1» ανακαλύφθηκε μόλις επτά ώρες πριν από την πρόσκρουση από τον Ούγγρο αστρονόμο Κρίστιαν Σαρνέτσκι στο αστεροσκοπείο Κόνκολι στα όρη Μάτρα της Ουγγαρίας. Ο ίδιο τον απεικόνισε για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής όταν βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη από 233.000 χλμ. από τη Γη και εντός της τροχιάς του φεγγαριού.
Mine 👾✌🏻 pic.twitter.com/Q6fpS5Vunl
— Ben (@bbesit_) February 13, 2023
Το «2023 CX1« εισήλθε στην ατμόσφαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και ταξίδεψε ανατολικά πάνω από τις ακτές της Νορμανδίας, στη Γαλλία, κατά μήκος της Μάγχης. Καθώς αντιμετώπισε την ατμοσφαιρική αντίσταση, κάηκε ως ένας φωτεινός μετεωρίτης που μπορούσε να παρατηρηθεί από τη Βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν εισέλθει στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.
Οι αστεροειδείς θεωρούνται ως μία από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές που θα μπορούσε να βιώσει ο πλανήτης, ειδικά επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος να τους σταματήσουμε.
#Sar2667 depuis Rouen c’est énorme !
— MegaLuigi 💬 (@MegaLuigi) February 13, 2023
Super lumineux ! pic.twitter.com/PMArwXHh5t
Ένας αστεροειδής πλάτους άνω των 140 μέτρων θα απελευθέρωνε ένα ποσό ενέργειας τουλάχιστον 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό που απελευθερώθηκε από την πρώτη ατομική βόμβα, αν προσέκρουε στη Γη, σύμφωνα με έρευνα του Davidson Institute of Science, του εκπαιδευτικού βραχίονα του ισραηλινού Weizmann Institute of Science.
Meteorite entering the atmosphere and burning up over Le Havre, France. pic.twitter.com/O5OqL0xCjP
— bryony (@urfinalgirl) February 13, 2023
Αντοίσχοιτα, ένας που έχει πλάτος 1 χιλιόμετρο (3.280 πόδια) - παρόμοιος με τον 138971 (2001 CB21), ο οποίος πέρασε από τη Γη στις αρχές Μαρτίου - θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο αφανισμό και το τέλος της ανθρωπότητας. Ωστόσο, ακόμη και οι μικρότεροι αστεροειδείς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιές - και η καθυστερημένη ανακάλυψη του 2023 CX1 δείχνει πόσο λίγο χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε για να προετοιμαστούμε.
A bright fireball from space burned out in the sky over #France
— Feher_Junior (@Feher_Junior) February 13, 2023
The fall of a meter-long meteorite could be predicted in advance. Considering the small size of this small cosmic object, it is surprising that it could have been detected at all before the impact. pic.twitter.com/ktvwvUXQ3V
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποστολή DART της NASA διερευνά τη δυνατότητα εκτροπής της πορείας ενός αστεροειδούς με τη συντριβή ενός διαστημικού οχήματος πάνω του. Η αποστολή άλλαξε με επιτυχία την τροχιά του αστεροειδούς Dimorphos, διαμέτρου περίπου 560 ποδιών, όταν το σκάφος της NASA τον χτύπησε τον Σεπτέμβριο.
Ειδήσεις σήμερα:
Αίτημα άρσης ασυλίας του Κύρτσου για χρέη €459.000 στο Δημόσιο
Πέθανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός
Το «θαύμα» της Ερζίν - Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr