Πριγκόζιν: Ο αρχηγός της Wagner παραδέχθηκε εκ νέου την εμπλοκή του στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016

Πριγκόζιν: Ο αρχηγός της Wagner παραδέχθηκε εκ νέου την εμπλοκή του στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016

Όπως ανέφερε ήταν ο ιδρυτής και ο χρηματοδότης της Internet Research Agency η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ παρενέβη στις εκλογές που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ

prigozin_x
Ο «σεφ» του Κρεμλίνου και αρχηγός της Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχθηκε ότι ήταν ο ιδρυτής και ο χρηματόδοτης της εταιρείας Internet Research Agency η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ήταν το «εργοστάσιο τρολ» που παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 κατά τις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τονίζει το Reuters ο Πριγκόζιν ο οποίος είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και για πολλά χρόνια κινείτο ως σκιώδης «υπηρέτης» του Κρεμλίνου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Σημειώνεται πως κατά το παρελθόν ο «σεφ» του Κρεμλίνου είχε παραδεχθεί ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές ωστόσο μετά και τη σημερινή του ανακοίνωση επιλέγει να περάσει στο επόμενο βήμα μιας και μιλάει για τους δεσμούς που είχε με την εταιρεία Internet Research Agency.

«Ποτέ δεν ήμουν απλώς ο χρηματοδότης της Internet Research Agency. Ήταν δική μου ιδέα, τη δημιούργησα, τη διαχειριζόμουν για πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω ανάρτησής του στα social media. «Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον ρωσικό χώρο πληροφοριών από την άξεστη και επιθετική αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Wagner.

Η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Wagner βρέθηκε στο αμερικανικό μικροσκόπιο ήταν το 2018, όταν και του επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας των δεσμών που είχε με την Internet Research Agency, ενώ κατηγορήθηκε για συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ, η ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, είχε ως στόχο η Internet Research Agency να προσπαθήσει να σπείρε τη διχόνοια στις ΗΠΑ μέσω «πολέμου πληροφοριών» που είχαν ως στόχο την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι ανέφερε η έκθεση Μίλερ

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα «η εκστρατεία εξελίχθηκε από ένα γενικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2014 και το 2015 για να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, σε στοχευμένη επιχείρηση που μέχρι τις αρχές του 2016 ευνοούσε τον υποψήφιο Τραμπ και απαξίωνε την υποψήφια [Χίλαρι] Κλίντον». Ακόμη η έκθεση τονίζει πως «υπάλληλοι του Internet Research Agency ταξίδεψαν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για αποστολές συλλογής πληροφοριών».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Πριγκόζιν φαίνεται να έχει ενοχλήσει το Κρεμλίνο και ειδικότερα τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Και αυτό διότι η δημοφιλία του εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αυξάνεται διαρκώς με τον Πούτιν να προσπαθεί να περιορίσει την εξουσία του. 



Ειδήσεις σήμερα:

«Μας συγκλόνισαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών» - Οι άνδρες της ΕΜΑΚ μίλησαν για όσα βίωσαν

Tέλος στα ΙΧ με βενζίνη και diesel από το 2035, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

«Ο γιος μου το έκανε» λέει γυναίκα για την αρπαγή της 12χρονης στα Πατήσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης