Παιχνίδια πολέμου στην Κορέα - Βαλλιστικούς εκτοξεύει ο Κιμ, με ασκήσεις «απαντούν» Σεούλ και Τόκιο

Παιχνίδια πολέμου στην Κορέα - Βαλλιστικούς εκτοξεύει ο Κιμ, με ασκήσεις «απαντούν» Σεούλ και Τόκιο

Η εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου τη Πιονγκγιάνγκ από τον Ιανουάριο και η πτώση του στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, έφεραν καταδίκες και αντδράσεις από ΗΠΑ, Σεούλ και Τόκιο

korea_missiles
Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου χθες Σάββατο από την Πιονγκγιάνγκ, την καταδίκη από τον Λευκό Οίκο και τις στρατιιωτικές αεροπορικές ασκήσεις με τις οποίες απαντούν Νότια Κορέα και Ιαπωνία σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 έγινε χθες, ενώ ο πύραυλος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας – διανύοντας απόσταση 989 χιλιομέτρων σε 4.015 δευτερόλεπτα και φθάνοντας σε ύψος 5.768 χιλιομέτρων. Την είδηση επιβεβαίωσε και η ίδια η Πιονγκιάνγκ μέσω του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων (KCNA), κάνοντας λόγο για «απτή απόδειξη» των προσπαθειών της να καταστήσει «ακαταμάχητη» την «ικανότητα πυρηνικής αντεπίθεσης» εναντίον εχθρικών δυνάμεων. 

Ο κόσμος έχει στραφεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και έχει «ξεχάσει» τη Βόρεια Κορέα, λέει η Σεούλ

Η πρώτη αντίδραση προέκυψε από τη Νότια Κορέα με τον υπουργό Εξωτερικών Παρκ Τζιν, ο οποίος υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου στράφηκε σε αυτόν τον πόλεμο, ενθάρρυναν τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη από την 1η Ιανουαρίου, σηματοδοτεί ξεκάθαρα «την πρόθεση (της Πιονγκγιάνγκ) να προβεί και σε άλλες προκλήσεις», είπε ο Παρκ μιλώντας σε ένα πάνελ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει και έβδομη πυρηνική δοκιμή, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αυτό θα άλλαζε τα πάντα, υπό την έννοια ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Λίγες ώρες αργότερα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου και είπαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

Κλείσιμο
Δήλωση της Άντριεν Γουάτσον, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε προς τη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, δεν αποτέλεσε άμεση απειλή όμως αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του αμερικανικού εδάφους και των συμμάχων τους Δημοκρατία της Κορέας και Ιαπωνία», ανέφερε.

Σεούλ και Τόκιο απάντησαν με κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ

Μετα τις καταδίκες, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα συνδυασμένη στρατιωτική αεροπορική άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού σε απάντηση στην εκτόξευση χθες, Σάββατο, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, και η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις ήδη από σήμερα το απόγευμα σε απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fuji News Network.
Ιαπωνικά μαχητικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά αναμένεται να μετάσχουν στην στρατιωτική άσκηση γύρω από την Ιαπωνία, της οποίας το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τον καιρό, σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.



Ειδήσεις σήμερα

Φρίκη για 21χρονη στον Κεραμεικό: Το θύμα της επίθεσης περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε στο protothema.gr

Διπλωματικές πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία, έτοιμη να ανταποκριθεί η Ελλάδα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη - Αισθητός σε πολλές περιοχές του νησιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης