Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά Μπάιντεν και Πούτιν σε φάση κλιμάκωσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά Μπάιντεν και Πούτιν σε φάση κλιμάκωσης

Οι απειλές του Ρώσου προέδρου, η... απάντηση του Αμερικανού ομολόγου του από την Πολωνία και οι ανησυχίες για την Κίνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά Μπάιντεν και Πούτιν σε φάση κλιμάκωσης
Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντί η κατάσταση στο μέτωπο να οδηγείται σε εκτόνωση, φαίνεται πως η περιβόητη τρίτη φάση του πολέμου βρίσκεται προ των πυλών.

Παραμονές της πρώτης επετείου από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ομόλογός του της Ρωσίας έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά με ομιλίες που εκφώνησαν, ο μεν Τζο Μπαίντεν από την Πολωνία, ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Κίεβο και ακολούθως στη Βαρσοβία προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και έστειλε ξανά μήνυμα υπέρ της αδιάκοπης στήριξης της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του από την Πολωνία στάθηκε στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, μίλησε για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες που όμως θα αντιμετωπιστούν με πυγμή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν είχαν ειδική σημειολογία και έγιναν μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται στη Ρωσία και απειλώντας με απάντηση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι απειλές του Πούτιν και οι κατηγορίες για τη Δύση
Ο Ρώσος πρόεδρος, ενώπιον των στενών συνεργατών του στις πρώτες σειρές (Πεσκόφ, Μεντβέντεφ, Λαβρόφ, Σοϊγκού) και του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, ξεκίνησε μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που διάγει η χώρα, ακόμα και πριν από τα ιστορικά γεγονότα και ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, επέρριψε ευθύνες στη Δύση, υποστηρίζοντας ότι "η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κριμαία". Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

Η συνθήκη New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Δεν αποχωρούμε από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλουμε τη συμμετοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν πυρηνικές δοκιμές, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους», συμπλήρωσε.



Κλείσιμο
Με αφορμή, δε, την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει ατελείωτες κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. «Η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα του πολέμου, κι έχει διαπράξει πολλαπλά πραξικοπήματα», δήλωσε.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, ενώ σε αναφορά του στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, έκρινε ότι οι Δυτικοί "δεν έχουν καταφέρει τίποτα και δεν θα καταφέρουν τίποτα", καθώς η ρωσική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί. Επιπλέον κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει κάνει "κανόνα" την παιδοφιλία.

«Δεν ξέρουν τι τους γίνεται», συμπλήρωσε. «Διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα, επιτίθενται συνεχώς στον πολιτισμό μας, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε άλλες παραδοσιακές θρησκείες της χώρας μας. Δείτε τι κάνουν με τους δικούς τους λαούς: την καταστροφή της οικογένειας, την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα, τη διαστροφή και την κακοποίηση. Τα παιδιά θεωρούνται κανόνας. Και οι ιερείς αναγκάζονται να ευλογούν τους γάμους ομοφυλόφιλων. Οπως έγινε γνωστό, η Αγγλικανική Εκκλησία σχεδιάζει να εξετάσει την ιδέα ενός ουδέτερου ως προς το φύλο Θεού. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση καταλαβαίνουν ότι οδηγούνται σε μια πραγματική πνευματική καταστροφή».



Σύμφωνα με σχόλιο των New York Times, ο πρόεδρος Πούτιν φάνηκε εξαρχής πως δεν περιμένει ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, καθώς υποσχέθηκε σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους «τακτική άδεια τουλάχιστον 14 ημερών και όχι λιγότερο συχνά από μία φορά το εξάμηνο».

Οι... απαντήσεις του Μπάιντεν στον Πούτιν
Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας έδινε τις δικές του απαντήσεις τονίζοντας ότι η «Δημοκρατία στάθηκε πολύ ισχυρή απέναντι στον Πούτιν». Ο πλανητάρχης στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος πίστευε πως η Δύση θα εξαρτιόταν πλήρως από τη ρωσική αγορά ενέργειας, όμως βρέθηκαν άλλες πηγές και τερματίστηκε η σχέση άμεσης εξάρτησης.

«Η Ουκρανία δεν θα ηττηθεί από τη Ρωσία» σημείωσε ο Μπάιντεν και επιτέθηκε στον Πούτιν.

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι ηγεμόνες σαν εκείνον είναι σκληροί, όμως συνάντησε την ισχυρή θέληση των Αμερικανών. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τελειώσει με την απομόνωση του ΝΑΤΟ και την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία είναι πιο ενωμένη από ποτέ, ενώ επισήμανε, ότι ο φόβος της επέκτασης του ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους που η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση.

Παράλληλα ξεκαθάρισε είναι προετοιμασμένοι για πιο σκληρές μάχες.

«Το Κίεβο πρέπει να προετοιμαστεί για πιο δύσκολες ημέρες» τόνισε ο Μπάιντεν, προειδοποιώντας για την εαρινή επίθεση.

Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με σθένος τον εαυτό της και οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν.



Εξαίροντας τη στάση των Πολωνών, ο Μπάιντεν τόνισε ότι μαζί «έχουμε διασφαλίσει ότι η Ρωσία πληρώνει για τα εγκλήματά της». Αποκάλυψε, δε, ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Η πυγμή που έδειξε ο Μπάιντεν απέναντι στις ρωσικές επιδιώξεις για μια αμφιλεγόμενη ειρήνη υπό τον όρο της προσχώρησης εδαφών, αποτέλεσε μια απάντηση στους ηγεμόνες που οραματίζονται αυτοκρατορίες. Προκάλεσε, δε, τον ενθουσιασμό χιλιάδων Πολωνών οι οποίοι προχώρησαν σε εκδηλώσεις χαράς, φωτογραφίζοντας στιγμές που για εκείνους ήταν ιστορικές και κουνώντας σημαίες της πατρίδας τους.



Η πρόοδος των Ρώσων ένα χρόνο μετά την εισβολή
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο του για την προσεχή επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, που φέρει τίτλο «Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αντέξει η Ρωσία να πολεμά στην Ουκρανία», ο ρωσικός στρατός δεν έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα για να κερδίσει τον πόλεμο - μάλιστα έχει χάσει μέρος της επικράτειας που ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να προσαρτήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι τόσο μεγάλες που δυτικοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι έχει την ικανότητα να οργανώσει ξανά μια επίθεση της ίδιας κλίμακας. Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία και την έχουν αποκόψει από αλυσίδες εφοδιασμού που είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Όμως, παρά τη δεινή κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων και το τέλμα στο οποίο πλησιάζει η οικονομία της χώρας, ο Πούτιν δεν έχει παρουσιάσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να περιορίσει τους στόχους του ή να αναζητήσει διέξοδο από τον πόλεμο, επιμένοντας ότι η νίκη της Ρωσίας είναι "αναπόφευκτη" και ότι οι "στόχοι της θα επιτευχθούν πλήρως".

Το κεντρικό συμπέρασμα,, είναι ότι η πολεμική μηχανή του Πούτιν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και θα μπορούσε να δυσκολευτεί να οργανώσει τις αποφασιστικές, νέες επιθέσεις που έχει υποσχεθεί. Αλλά η Ρωσία έχει τους πόρους για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία για αρκετό καιρό ακόμη.

Οι ανησυχίες για την Κίνα και οι κυρώσεις της ΕΕ
Την ίδια ώρα ανησυχία στη Δύση έχει προκαλέσει η στάση της Κίνας για Ρωσία και Ουκρανία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως αμερικανικές πληροφορίες λένε πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, μια εμπλοκή στην πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου για την οποία είπε ότι θα ήταν «σοβαρό πρόβλημα».

Η Κίνα από την πλευρά της απέρριψε τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας «δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, κι ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Ωστόσο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, δήλωσε απευθυνόμενος στον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, ότι το Πεκίνο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μέχρι τώρα η υποστήριξη της Κίνας για τη Ρωσία ήταν ρητορική και πολιτική, με το Πεκίνο να βοηθά να εμποδιστούν προσπάθειες καταδίκης της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ επιμένει πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Επιπλέον μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει μια φυσιολογική εμπορική σχέση, περιλαμβανομένων αγορών πετρελαίου και αερίου, όπως και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ινδία. Το εμπόριο αυτό θεωρείται ως οικονομική «κάνουλα» προς τη Μόσχα, μα δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένες επιθέσεις με παροχή απευθείας βοήθειας από την Κίνα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως με τα ιρανικά στρατιωτικά drones.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κίνα να μην προμηθεύσει όπλα η πυρομαχικά τη Ρωσία γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή», με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του Πεκίνου με τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά σε ένα 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι κυβερνήσεις της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία αν μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού καουτσούκ και διαμαντιών.

Μεταξύ αυτών που επιδιώκει να βάλει στο νέο πακέτο κυρώσεων η ΕΕ είναι και Ρώσοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην παράνομη απέλαση περίπου 6.000 παιδιών από την Ουκρανία.

Το τελευταίο πακέτο, ύψους 11 δισ. ευρώ είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, απαγόρευση όλων των εξαγωγών σε επτά ιρανικές οντότητες που πιστεύεται ότι κατασκευάζουν αντικείμενα που η Ρωσία χρησιμοποιεί στον πόλεμο.

Η ΕΕ θέλει να είναι έτοιμο το πακέτο εγκαίρως για την επέτειο της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Με δύο πρόσωπα ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Απίθανη Ρεάλ στο «Άνφιλντ»: Έχανε 2-0 από τη Λίβερπουλ, κέρδισε 5-2 - Δείτε τα γκολ

Survivor All Star: Κόρο και Αφροδίτη... έκλεισαν την 4αδα του τάκου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης