Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σε alert για τη σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας, «πολιτική λύση» υπόσχεται το Πεκίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σε alert για τη σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας, «πολιτική λύση» υπόσχεται το Πεκίνο

«Πολιτική λύση» υπόσχεται το Πεκίνο, αλλά οι Δυτικοί φοβούνται επέκταση του πολέμου μετά την συνάντησή Πούτιν  με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση σε alert για τη σύμπραξη Κίνας-Ρωσίας, «πολιτική λύση» υπόσχεται το Πεκίνο
Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τυχόν κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την ενεργοποίηση του κινεζικού παράγοντα, μετά τη σημερινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι.

Από πλευράς του, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που αναμένεται ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. «Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (...) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (...) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

Επίσκεψη Σι στην Μόσχα

Σημειωτέον ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Κινέζο σύμμαχό του. Άλλωστε, «αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (...) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του. Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιείται, ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Ο Ουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι ως στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε, ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.

Διεθνής προβληματισμός

Τόσο το ασυνήθιστο της υποδοχής αξιωματούχων αντί ηγετών στο Κρεμλίνο, ωστόσο, όσο και τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος την κινεζική αντιπροσωπεία έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς γρίφο αποτελεί η στάση του Πεκίνου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή.

Για μερίδα αναλυτών, η σημερινή συνάντηση συνιστά ρελάνς του Κρεμλίνου απέναντι στην φαντασμαγορική περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Πολωνία, με το οποίο επιβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, «το ταξίδι του Ουάνγκ Γι παρακολουθείται στενά στη Δύση, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη εγγύτητα μεταξύ των δύο εθνών θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλησιάζει το όριο του ενός έτους», όπως επισημαίνει το CNN, ιδίως όταν εντείνονται οι φήμες για την είσοδο κινεζικών οπλικών συστημάτων στο ουκρανικό θέατρο του πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν υπήρχαν ενδείξεις πριν το επεισόδιο της Τζωρτζίνας, είπε η διευθύντρια του Καραμανδάνειου

Τρίτο «όχι» από τον Άρειο Πάγο στον συνταγματάρχη που παρενοχλούσε στρατιώτες!

Θεσσαλονίκη: Πώς ο 20χρονος κατέρρευσε στο γήπεδο 5χ5 - «Βρήκα το παιδί πεθαμένο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης