Βλαντιμίρ Πούτιν: Απειλεί με πυρηνικά και απειλείται με «εμφύλιο» και «διαμελισμό»

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απειλεί με πυρηνικά και απειλείται με «εμφύλιο» και «διαμελισμό»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενισχύει τους δεσμούς του με την Κίνα την ώρα που συνεργάτες του όπως ο Μεντβέντεφ προειδοποιούν για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απειλεί με πυρηνικά και απειλείται με «εμφύλιο» και «διαμελισμό»
Η αποχώρηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν από την Συνθήκη «New Start» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων φαίνεται να αποτελεί την κορυφή μόνο του παγόβουνου, καθώς σειρά κινήσεων του Ρώσου ηγέτη τις τελευταίες ώρες εντείνουν τη διεθνή αγωνία για τυχόν κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η άφιξη υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας χθες στο Κρεμλίνο ενίσχυσε τα σενάρια που θέλουν το Ρώσο Πρόεδρο να προσβλέπει στην κινεζική υποστήριξη με οπλικά συστήματα, μπροστά στον ερχομό εκατοντάδων αρμάτων μάχης και πυρομαχικών στο Κίεβο, τις επόμενες εβδομάδες. «Σπάζοντας» το πρωτόκολλο που θέλει τον Ρώσο Πρόεδρο να υποδέχεται στην έδρα του μόνο ηγέτες και όχι αξιωματούχους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντάλλαξε απόψεις με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, κάνοντας λόγο για «νέους ορίζοντες» στη σχέση των δύο χωρών.

Hear what top Chinese diplomat told Putin during Kremlin visit


Συντονισμός με το Πεκίνο

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε «οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (...) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (...) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης» και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη. Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (...) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα. Ακόμη, παρατήρησε πως οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους».

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Ρωσία έλαβε χώρα σε μια στιγμή που η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση, κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης». Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, δηλαδή λίγο πριν την πρώτη επέτειο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά η ύπαρξη «ειρηνευτικού σχεδίου» από πλευράς του Πεκίνου διαψεύδεται, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, «το ταξίδι του Ουάνγκ Γι παρακολουθείται στενά στη Δύση, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη εγγύτητα μεταξύ των δύο εθνών θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλησιάζει το όριο του ενός έτους», όπως επισημαίνει το CNN, ιδίως όταν εντείνονται οι φήμες για την είσοδο κινεζικών οπλικών συστημάτων στο ουκρανικό θέατρο του πολέμου.

Russia's Putin meeting with China's Xi is a bad sign for Ukraine and NATO: analyst


Κλείσιμο
Εκτός από την κινητικότητά του στο διπλωματικό επίπεδο, σε ανησυχητικές δηλώσεις προέβη χθες ο Ρώσος Πρόεδρος και αναφορικά με το μέλλον του πυρηνικού του οπλοστασίου, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος προανήγγειλε ότι η χώρα του θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.

Σε διάγγελμά του, μάλιστα, για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»). «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat εκτοξεύονται από σιλό και σχεδιάστηκαν ως μέρος του εκσυγχρονισμού του ρωσικού πυρηνικού προγράμματος, για αυτό και μπορούν να φέρουν από 10 έως και 24 κεφαλές, είτε συμβατικές, είτε πυρηνικές. Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Sarmat είχε δοκιμαστεί επιτυχώς πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του Βόρειου ή του Νότιου πόλου, καθώς διαθέτει εμβέλεια μεγαλύτερη από 11.000 χιλιόμετρα.

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος»

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε χθες ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο». Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, ωστόσο, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη κλονίζει τον παγκόσμιο πυρηνικό συσχετισμό ισχύος, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να τη χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος». «Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας από την Πολωνία ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ».

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος διαμελισμού

Στο ενδιάμεσο, σήμα κινδύνου απέστειλε προς το Κρεμλίνο ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας και «δορυφόρος» των θέσεων Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δηλώνοντας πως η Ρωσία «θα γίνει κομμάτια» εάν χάσει τον πόλεμο. Με την ιδιότητα του αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα «εξαφανιστεί», εάν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία σταματήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση χωρίς να πετύχει νίκη, η Ρωσία θα εξαφανιστεί, θα γίνει κομμάτια», περιέγραψε σε ανάρτησή του χθες στο Telegram, λέγοντας πως «εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρέχουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ο πόλεμος θα τελειώσει». Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ακόμη την ομιλία του Πούτιν για την κατάσταση του έθνους, αλλά και την ανακοίνωση ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων New START, σημειώνοντας πως πρόκειται για «για εκπρόθεσμη και αναπόφευκτη απόφαση».

Άμυνα με οποιοδήποτε όπλο

Όπως είπε, «πρόκειται για μια απόφαση που θα έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο γενικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα», καθώς «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

«Θεέ μου την έπιασε» - Η στιγμή της θανατηφόρας επίθεσης αλιγάτορα σε 85χρονη στη Φλόριντα

«Κλείδωσε» ο καιρός για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Ζέστη σήμερα με νοτιάδες

Survivor All Star: Το νέο μήνυμα της Καρολίνας στον Μάριο μπροστά στην Ελευθερία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης