Κορωνοϊός - Μαρόκο: Λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τρία χρόνια μετά την πανδημία

Κορωνοϊός - Μαρόκο: Λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τρία χρόνια μετά την πανδημία

Η Covid-19 προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 16.300 ανθρώπων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής από τον Μάρτιο του 2020

koronoios
Η κυβέρνηση του Μαρόκου έθεσε τέλος ντε φάκτο στην υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει εδώ και τρία χρόνια προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19, μεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που ανανεωνόταν κατά περιόδους με κυβερνητικό διάταγμα από τις 24 Μαρτίου 2020, δεν παρατάθηκε πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποτέλεσε το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε στις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα -οικονομικά, δημοσιονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά- στη μάχη τους εναντίον του κορωνοϊού.

Έτσι, μεταφράστηκε τα τρία τελευταία χρόνια σε μέτρα περιορισμού (λοκντάουν), στο προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, σε περιορισμούς στις μετακινήσεις, σε απαγορεύσεις συναθροίσεων και αθλητικών γεγονότων.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως πρόσφατα προκειμένου να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης σε ορισμένες πόλεις της χώρας.

Εξάλλου, το Εθνικό Γραφείο Αεροδρομίων (ONDA) ανακοίνωσε το χθες, Δευτέρα, βράδυ την κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης υγειονομικού δελτίου κατά την άφιξη στο Μαρόκο, το τελευταίο υγειονομικό μέτρο που ήταν ακόμη σε ισχύ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση της Covid-19 χαρακτηρίζεται από τον Σεπτέμβριο από πολύ αδύναμη εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα.

Αφότου εμφανίστηκε στο Μαρόκο στις 2 Μαρτίου 2020, η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 16.296 ανθρώπων, σε ένα σύνολο σχεδόν 1,3 εκατομμυρίου μολύνσεων, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Σε ένα σύνολο 36 εκατομμυρίων κατοίκων, τουλάχιστον 23,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου και σχεδόν επτά εκατομμύρια την τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκη: «Όπως στρώνεις, κοιμάσαι» - Δείτε βίντεο

Βίντεο: Εικόνες ντροπής στην Τουρκία, ο Ερντογάν μοίραζε μετρητά σε παιδιά και σεισμόπληκτους

Ο 33χρονος και ο Αλβανός ήρθαν στα χέρια στο ίδιο μαγαζί λίγες μέρες πριν το φονικό στη Μύκονο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης