Πολωνία: Πυρά για την αυτοκτονία του γιου βουλευτή της αντιπολίτευσης δέχεται το κυβερνών κόμμα

Ο 15χρονος αυτοκτόνησε μετά από αναφορά του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, που οδήγησε στην αναγνώρισή του ως θύμα παιδόφιλου 

Έντονη κριτική δέχεται το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» στην Πολωνία, που ήρθε σε δυσμενή θέση, μετά την αυτοκτονία του 15χρονου Mikolaj Filiks, γιου βουλευτή της αντιπολίτευσης. Ο 15χρονος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, μετά από αναφορά που έγινε σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, μέσω της οποίας αναγνωρίστηκε ως θύμα παιδόφιλου.

Το πολωνικό κοινοβούλιο, το Sejm τήρησε κατά τη διάρκεια της κηδείας του αγοριού ενός λεπτού σιγή. Η μητέρα του, Magdalena Filiks, είναι βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης της Πολωνίας Civic Platform. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ο γιος της πέθανε τον Φεβρουάριο.

Ο έφηβος έθεσε τέλος στη ζωή του εβδομάδες αφότου το κρατικό τηλεοπτικό ραδιόφωνο Polskie Radio. Αναφέρθηκε σε καταδικασθέντα παιδόφιλο. Στο ρεπορτάζ αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα θύματα, κάτι που οδήγησε στην εύκολη και δημόσια αναγνώριση του αγοριού.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός αποκάλυψε τις ηλικίες των ανηλίκων και ότι ένα εκ των θυμάτων ήταν παιδί τοπικού βουλευτή. Επίσης, μεταδόθηκε ότι ο δράστης, που καταδικάστηκε το 2021 σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευτούν τα θύματα, ήταν πρώην μέλος της Civic Platform και υποψήφιος για τις εκλογές, όπως και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η υπόθεση μεταδόθηκε εκτενώς από όλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε σάλο στην Πολωνία, καθώς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν το κυβερνών κόμμα για πολιτικές σκοπιμότητες και του καταλογίζουν υπαιτιότητα στην αυτοκτονία.



Αυστηρός έλεγχος στα μέσα ενημέρωσης

Το κυβερνών κόμμα έχει σκληρή εκλογική μάχη αυτόν τον χρόνο και ασκεί μια πολιτική αυστηρού ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης. Στις πολιτικές του έχει ενσωματώσει εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» θα λογοδοτήσει για κάθε κακία, για όλες τις ανθρώπινες βλάβες και τραγωδίες που προκάλεσε όσο ήταν στην εξουσία. Πολωνός ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η υπόθεση δείχνει την έκταση της συνεργασίας μεταξύ δικαστικών αρχών και μέσων ενημέρωσης που ελέγχει το κυβερνών κόμμα.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος που μετέδωσε την είδηση φέρεται ότι ανέφερε ότι το έκανε για να δείξει ότι δεν ήταν μόνον η Καθολική Εκκλησία που κάλυψε την κακοποίηση σε βάρος παιδιών.

Αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2015, το «Νόμος και Δικαιοσύνη» άρχισε να ελέγχει ασφυκτικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που θεωρούνται φερέφωνα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Στην αντεπίθεση το κυβερνών κόμμα

Η πολωνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μακροχρόνια διαμάχη με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Κυβερνητικοί υποστηρικτές κατηγορούν την αντιπολίτευση για καπήλευση μιας τραγωδίας. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα είπε ότι είναι επιζήμιο για την κοινωνία το γεγονός ότι η υπόθεση δεν αναφέρθηκε νωρίτερα, ενώ ανέφερε με υπαινιγμούς ότι αυτοί που φωνάζουν τόσο δυνατά κατά της παιδεραστίας, «κρύβουν παιδεραστές στις τάξεις τους».

Οι εισαγγελείς ερευνούν την αυτοκτονία και ο εγχώριο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε περιεχόμενο «που επιτρέπει την αναγνώριση παιδιών θυμάτων, το οποίο έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο την ευημερία τους».


Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Ξενάκης: Από γκουρού της αυτοβελτίωσης και συγγραφέας των best seller στη σύλληψη για χρέη

«Slava Ukraini» - Ο ήρωας Ουκρανός στρατιώτης που κοίταξε κατάματα τους Ρώσους εκτελεστές του ενώ κάπνιζε το τελευταίο του τσιγάρο

«Το παιδί μας είναι στο χέρι της Παναγίας» - Συγκινεί η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr