Τουρκία: «Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν; - Δημοσκόπηση δίνει 56,8% στον Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία: «Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν; - Δημοσκόπηση δίνει 56,8% στον Κιλιτσντάρογλου

Τι «έδειξε» το πρώτο γκάλοπ μετά την υποψηφιότητα του  ηγέτη του CHP ως αντιπάλου του Τούρκου προέδρου στις εκλογές της 14ης Μαΐου

kilijd
Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, η θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας «τρίζει» αφού ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άφησε πίσω τον ηγέτη του ΑΚΡ στην πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ανακοίνωση της υποψήφιότητάς του.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση της ORC -πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-6 Μαρτίου- ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έρχεται στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήψου των πολιτών. Στο ερώτημα που τέθηκε «Κιλιτσντάρογλου-Ερντογάν, ποιον θα ψηφίζατε;» ο πρώτος συγκέντρωσε 56,8%, ενώ ο Ερντογάν 43,2% μπαίνοντας έτσι στη δεύτερη θέση.

Με τα νέα αυτά δεδομένα επικρατεί πλέον αισιοδοξία στο «τραπέζι των έξι» κομμάτων που συνθέτουν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.
TOYRK
Κλείσιμο


Καμία παραχώρηση Κιλιτσντάρογλου στο ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Σε εξαγγελίες του επί εξωτερικής πολιτικής ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου παρέμεινε αμετακίνητος όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου: «Δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από την εθνική παραδοσιακή πολιτική μας, όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση στα ζητήματα με τον νότιο γείτονά μας τη Συρία, την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα» σημείωσε.

«Με τον αξιότιμο Εκρέμ Ιμάμογλου και με τον αξιότιμο Μανσούρ Γιαβάς ξεκινήσαμε μαζί την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο κοινός υποψήφιος των «6» κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας θα έχουν ενεργό ρόλο στην αντιπαράθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντίπαλος του Ερντογάν που θέλει να «ελευθερώσει» τα νησιά του Αιγαίου

Για το σημερινό αφήγημα κατά της Ελλάδας, που πλέον έχει μέρος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μερίδιο ευθύνης έχει και το κεμαλικό CHP και ο επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αν και θεωρητικά «κοσμικός» και «φιλο-δυτικός» εν τούτοις στο παρελθόν πλειοδότησε στη ρητορική κατά της χώρας μας, καλώντας τον Ερντογάν να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου.

«Ας κοιτάξει (σσ. ο Ερντογάν) τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία» είχε σχολιάσει το 2016 ο Κιλιτσντάρογλου, όταν ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει πως η συνθήκη της Λωζάνης -με την οποία τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα- αποτέλεσε «ήττα» της τουρκικής πλευράς.

Ένα χρόνο αργότερα ο ηγέτης του CHP δήλωσε, απαντώντας στις τότε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πως εάν έρθει στην εξουσία θα καταλάβει ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μου απάντησε ''Έλα και πάρ’ τα'' (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά» είχε πει.

Τον περασμένο Ιούνιο, σχολιάζοντας το «θα ρθούμε μια νύχτα ξαφνικά» του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «κάνει νταϊλίκια στην Ελλάδα», αλλά «για τα νησιά υπό κατοχή δεν κάνει τίποτα».

Διαχρονικά οι κεμαλιστές, με κύριο εκφραστή σήμερα το CHP του Κιλιτσντάρογλου, χαρακτηρίζονταν από την πλέον ακραία ρητορική και πολιτική κατά της Ελλάδας κυρίως όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Από την αμφισβήτηση του δικαιώματος υφαλοκρηπίδας στα νησιά, της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, το casus belli, την περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» -με τα 152 ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες που αμφισβητούν οι Τούρκοι- την αποστρατικοποίηση των νησιών και βέβαια με την κρίση στα Ίμια το 1996 που αποτέλεσε ορόσημο για τη συνέχεια.

Ο ρόλος του HDP για τη νίκη της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές

Δύο κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) για να λάβουν τη στήριξή του στον κοινό υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους των εθνικιστικών κομμάτων.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, όρισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως κοινό υποψήφιο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, που ενδέχεται να τερματίσουν την 20ετή εξουσία του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, κάλεσε τη Δευτέρα για συνομιλίες με το μπλοκ "σχετικά με αρχές" που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στο κόμμα να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης είπε στο Reuters χθες Τρίτη ότι η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Ευτυχίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε ότι δεν θα εναντιωθεί στο να ξεκινήσουν διάλογο άλλα κόμματα με το HDP, αλλά δεν θα συμμετάσχει η ίδια στις συζητήσεις.

Δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, το Κόμμα DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος, θα καλωσόριζαν επίσης τις συνομιλίες με το HDP, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το HDP είχε δηλώσει ότι θα όριζε τον δικό του υποψήφιο στις εκλογές, μαζί με μια διαφορετική συμμαχία αριστερών και φιλοκουρδικών κομμάτων, αλλά τώρα επανεξετάζει αυτή την απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προβάλλει αυτούς τους φερόμενους δεσμούς και τον αντιπολιτευτικό ρόλο του HDP, λένε αναλυτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα μέτρα για τους σιδηροδρόμους - Πότε και πώς θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια

Malaysia Airlines: Εννέα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 - Τα τρία πιθανά σενάρια για το τέλος

Νέα Ιωνία: Επτά εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του 39χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης