Ζελένσκι για τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας: «Επέστρεψε στις άθλιες τακτικές της»

Τουλάχιστον 11 νεκροί - Το Κίεβο κατέρριψε σχεδόν τους μισούς από τους 81 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία σε τουλάχιστον 10 περιοχές - Συναγερμός στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 22 τραυματίστηκαν χθες σε μια από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας παράλληλα και διακοπές ρεύματος σε όλη την πληγείσα από τον πόλεμο χώρα.

Ο στρατός του Κιέβου κατέρριψε σχεδόν τους μισούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία σε τουλάχιστον 10 περιοχές, καθώς ο αγώνας μαίνονταν για τον έλεγχο της Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Το φονικό ρωσικό μπαράζ την Πέμπτη τα ξημερώματα έπληξε τη σχετικά ειρηνική περιοχή του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία και άφησε το Χάρκοβο χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

«Ο εχθρός εκτόξευσε 81 πυραύλους σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει ξανά τους Ουκρανούς, επιστρέφοντας στις άθλιες τακτικές του», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.


«Συνεργεία συντήρησης και ηλεκτρικής ενέργειας, τοπικές αρχές, κεντρικές αρχές - όλοι θα εργαστούν όσο σκληρά χρειάζεται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πόλεις και τις περιοχές που δίνουν τη μάχη τους. Έχουμε ήδη δείξει για τι είναι ικανή η Ουκρανία. Και όσο κακό και να κάνει η Ρωσία, το κράτος μας και ο λαός πάλι δεν θα είναι σε αιχμαλωσία. Ούτε οι ρουκέτες ούτε οι θηριωδίες θα βοηθήσουν τη Ρωσία σε αυτό", ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα στο τέλος της 379ης ημέρας του πολέμου.

O δήμαρχος του Κιέβου Βίταλι Κλίτσκο δήλωσε ότι το 15% των νοικοκυριών ήταν χωρίς ρεύμα και το 40% χωρίς θέρμανση μετά τις εκρήξεις σε δύο περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.





Ο κυβερνήτης της δυτικής περιφέρειας Λβιβ είπε ότι τα πτώματα πέντε ανθρώπων βρέθηκαν στα ερείπια αφού πύραυλος έπληξε το σπίτι τους, ενώ ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Δνιπροπετρόβκσα είπε ότι ένας 34χρονος σκοτώθηκε. Στη Χερσώνα οι νεκροί ήταν τρεις και στο Ντόνετσκ άλλοι δύο.



Ο φορέας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι τα χτυπήματα είχαν επίσης διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια.

Είναι η έκτη φορά που ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση συσκότισης από τότε που τον κατέλαβε η Ρωσία πριν από μήνες, αναγκάζοντάς την να βασίζεται σε γεννήτριες ντίζελ που μπορούν να λειτουργήσουν τον σταθμό για 10 ημέρες. Οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται σταθερή ενέργεια για να λειτουργούν συστήματα ψύξης και να αποφευχθεί η κατάρρευση, και εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για την πιθανότητα καταστροφής στη Ζαπορίζια.



Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει τοποθετήσει ομάδες εμπειρογνωμόνων και στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας για να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων.

Στην περιοχή της Οδησσού, ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο είπε ότι "πύραυλοι έπληξαν την ενεργειακή υποδομή της περιοχής καθώς και κατέστρεψαν κτίρια κατοικιών".



Οι ουκρανικές πόλεις που χτυπήθηκαν από τους Ρώσους τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου 2023



Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ήταν καυστικός για την επίθεση, γράφοντας στο Twitter: «Κανένας στρατιωτικός στόχος, μόνο ρωσική βαρβαρότητα».



Τα μαζικά ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων χθες στην Ουκρανία, είναι "βάρβαρα" και "αδικαιολόγητα", κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος.

Είναι «αβάσταχτο να βλέπουμε αυτές τις βάρβαρες, αδικαιολόγητες επιθέσεις, σε μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ολίβια Ντάλτον, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Οι επιθέσεις στέρησαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα μέρος του πληθυσμού όπως και, προσωρινά, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το κύμα πυραυλικών επιθέσεων έρχεται αφότου η Ρωσία ανέφερε ότι πέτυχε κέρδη στη μάχη για τη βιομηχανική πόλη Μπαχμούτ, η οποία ήταν το επίκεντρο σκληρών μαχών μηνών.



Μια ματιά στους χάρτες με την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου δείχνει ότι έναν χρόνο μετά την εισβολή, η Ουκρανία έχει καταφέρει να απομακρύνει τη ρωσική παρουσία από τα περίχωρα του Κιέβου, ρίχνοντας το βάρος στα ανατολικά. Εκεί είτε μάχεται για να κρατήσει θέσεις με στρατηγική σημασία, είτε ετοιμάζεται συστηματικά να απομακρύνει από άλλες τη ρωσική παρουσία, όπως εικάζουν πολλοί.

Χάρτης του BBC με την κατάσταση τον Μάρτιο του 2023 γύρω από την Μπαχμούτ


Γύρω από την άσημη μέχρι πρότινος πόλη Μπαχμούτ οι μάχες μαίνονται εδώ και μήνες. Κατά τα όσα διαρρέουν από το μέτωπο και τις αναλύσεις, οι απώλειες είναι βαριές για τη Ρωσία, αναλογικά και για την Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πάντως ότι έχει καταλάβει το ανατολικό τμήμα της πόλης (χάρη στους επίστρατους της Wagner, όπως λέει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν).

Τι κερδίζει η Ρωσία έχοντας στα χέρια της την πόλη; Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι περιορισμένες σημασίας, αν και για τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για να ασκήσει πίεση στο Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Χάρτης του BBC με το μέτωπο στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία τον Μάρτιο του 2023


Νοτιότερα, οι μάχες επικεντρώνονται στην περιοχή της Χερσώνας. Η Ρωσία επέλεξε να υποχωρήσει στην ανατολική (αριστερή) όχθη του Δνείπερου το φθινόπωρο, αλλά έχει κατασκευάσει ισχυρές οχυρές θέσεις και «κρατά» παρά τη «βροχή» των HIMARS από την ουκρανική πλευρά.

Αυτή η εικόνα στασιμότητας και αναμονής μιας νέας επιθετικής πρωτοβουλίας γίνεται περισσότερο ορατή με μια ματιά στους χάρτες που δείχνουν την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η προέλαση των πρώτων ημερών, που συνοδεύτηκε και από αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι το Κίεβο θα πέσει σε ρωσικά χέρια, έδωσε τη θέση της σε μια σταθεροποίηση που ήταν ορατή την άνοιξη. Το ανατολικό τμήμα της χώρας, πέρα από το ήδη κατειλημμένο Ντονμπάς ήταν σχεδόν όλο στα χέρια των Ρώσων.

Χάρτες από το BBC με τέσσερις στιγμές του πολέμου: Η κατάσταση πριν από την εισβολή (Φεβρουάριος 2022, πάνω αριστερά), τα κέρδη της Ρωσίας μετά την εισβολή (Μάρτιος 2022, πάνω δεξιά), η αντεπίθεση της Ουκρανίας (Οκτώβριος 2022) και σήμερα (Μάρτιος 2023). Σε όλους τους χάρτες με κόκκινο τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι και με μωβ όσα ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί


Από το καλοκαίρι του 2022 και όσο προχωρούσαμε προς το φθινόπωρο, η Ουκρανία «ροκάνισε» όλα τα κέρδη της Ρωσίας στα βόρεια, εξασφαλίζοντας το Κίεβο -τουλάχιστον από το έδαφος. Με το μακρού βεληνεκούς πυροβολικό που είχε πλέον η Ουκρανία, τα κέρδη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία ήταν υπό αίρεση, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την επιμελητεία – την ώρα που στη μάχη ρίχνονταν μαζικά οι επίστρατοι της Wagner που δεν βοήθησαν.

Στις αρχές του 2023 πλέον η σύγκρουση είχε παγιωθεί γύρω από σημεία όπως το Μπαχμούτ και τη Χερσώνα, εν αναμονή μιας επιθετικής ενέργειας, πιθανότερα από την Ουκρανία.

Χωρίς όμως να υπάρχει πρόθεση στις δύο πλευρές για ειρήνευση ή αποκλιμάκωση υπό όρους, το τέλος του πολέμου φαίνεται ότι απέχει αρκετά.




Ειδήσεις σήμερα:

Έχασε 2,9 μονάδες η ΝΔ από τα Τέμπη - Δεν πήρε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά δείχνει γκάλοπ της Marc

Τα όπλα που δίνει η Κίνα στη Ρωσία τρομάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Survivor All Star: Αποχώρησε η Ευρυδίκη, «έκαψε» τον Μάριο η Ελευθερία – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr