Καλίν από Ουάσινγκτον: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες όπως οι πιο στενοί σύμμαχοι» - Η αναφορά στην Ελλάδα

Καλίν από Ουάσινγκτον: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες όπως οι πιο στενοί σύμμαχοι» - Η αναφορά στην Ελλάδα

Στην Ουάσινγκτον ο Καλίν - Θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου

kalin
Εντείνουν τις επαφές τους με Δυτικούς αξιωματούχους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τα αμερικανικά F-35 να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και τη στάση του βετο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να παραμένει. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, για τη συνέχιση των γεωπολιτικών συζητήσεων, ενώ από εκεί αναφέρθηκε στη διαφωνία Ελλάδος και Σκοπίων και στη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

«Οποιεσδήποτε διαφορές έχουμε, μπορούμε να τις θέσουμε επί τάπητος» τόνισε, σύμφωνα με την Daily Sabah ο Καλίν και πρόσθεσε: «Μπορούμε να έχουμε διαφωνίες σε συγκεκριμένα θέματα. Ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι, όπως Βρετανία και ΗΠΑ, έχουν διαφωνίες, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια».

«Οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση, τα κοινά ενδιαφέροντα και τις αξίες της καλής διακυβέρνησης και της κατανόησης» συμπλήρωσε, δε, ο Καλίν.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι μείζον για την Τουρκία.

«Όσον αφορά στην ασφάλεια της Τουρκίας, έχουμε κάποιες ενστάσεις καθώς το PKK και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και η γκιουλενιστική, έχουν βαθιές ρίζες, ειδικά στη Σουηδία» σημείωσε ο Καλίν.

Σε εικείνο το σημείο, ο Καλίν ανακάλεσε την περίπτωση των Σκοπίων και της Ελλάδος, λέγοντας ότι η διαδικασία ένταξης της πρώτης στο ΝΑΤΟ διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια, λόγω της διαφωνίας για το όνομα.

Απαντώντας, δε, ο Καλίν σε κριτικές χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύνδεση του ζητήματος ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μεγάλο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, η Εθνική Συμμαχία, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές κατά περισσότερες των 6 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα αμφισβήτηση της 20ετούς εξουσίας του. Η δημοτικότητά του μειώνεται λόγω της μακράς κρίσης του κόστους διαβίωσης, ενώ η αφοσίωση των θυμάτων του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου προς το πρόσωπό του κλονίζεται στα προπύργια του AKP.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς η χώρα θα κυβερνηθεί, ποια κατεύθυνση θα λάβει η οικονομία της και ποιον ρόλο θα παίξει τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Ο Wolfango Piccoli, αναλυτής πολιτικού κινδύνου στην Teneo, δηλώνει ότι η Εθνική Συμμαχία χρειάζεται να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο και να προσφέρει στους ψηφοφόρους σχέδιο για τη διατήρηση του momentum που οδηγεί στις εκλογές.

«Η επίρριψη απλώς όλων των στραβών της Τουρκίας στον Ερντογάν δεν θα λύσει τα προβλήματα. Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι δεινός στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει χάσει την λαϊκή του απήχηση και την ικανότητά του να αγγίζει τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ορίσθηκε κοινός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν.

Δείχνει επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Δημοσκόπηση της Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP ορισθεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Οι σεισμοί δεν φαίνεται ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».

Ο Μερβέ Ταχίρογλου, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Project on Middle East Democracy της Ουάσινγκτον, δηλώνει ότι η ποικιλομορφία της συμμαχίας της αντιπολίτευσης σημαίνει ότι κάθε ηγετική προσωπικότητα του μπλοκ μπορεί να απευθυνθεί και να προσελκύσει διαφορετικό κομμάτι της Τουρκίας.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή έχουμε περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για μία έκβαση των τουρκικών εκλογών υπέρ της αντιπολίτευσης περισσότερο από όσο ήμασταν τα τελευταία 20 χρόνια», είπε μιλώντας σε πάνελ της Foundation for Defence of Democracies.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η ανάταξη των σιδηροδρόμων

Μαυρίκιος Μαυρικίου: «Δεχόμουν μπούλινγκ γιατί μου έπεφταν τα μαλλιά, έκανα μεταμόσχευση»

Εκδίδεται από την Τουρκία ο φυλακισμένος πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης