Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα: Ποια είναι η Ρωσίδα «Bloody Mary», για την οποία βγήκε ένταλμα σύλληψης μαζί με τον Πούτιν

Μητέρα εννιά βιολογικών και υιοθετημένων παιδιών, η 39χρονη βρίσκεται πίσω από το σχέδιο για την αρπαγή παιδιών από την κατεχόμενη Ουκρανία

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν περιείχε και ένα δεύτερο όνομα που ίσως δεν προσέχτηκε αρκετά.

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η οποία διορίστηκε Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021, είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι οργάνωσε αυτή την αρπαγή παιδιών από τις ουκρανικές περιοχές τις οποίες καταλήφθηκαν από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, υποδεικνύουν την Λβόβα-Μπέλοβα ως κεντρικό πρόσωπο πίσω από τη βίαιη απέλαση χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας, τα οποία πολλές φορές στέλνονται σε δίκτυο στρατοπέδων, όπου υποβάλλονται σε πολιτική επανεκπαίδευση.



Στο προφίλ της Λβόβα-Μπέλοβα από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Verstka, φαίνεται καθαρά η διαδρομή ενός ανθρώπου που κινείται με άνεση μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο της περιόδου του Πούτιν.

Γεννήθηκε το 1984 στη πόλη Πένζα και από μικρή ήθελε μεγάλη οικογένεια – λέγεται ότι δεν έβγαινε δεύτερο ραντεβού με άντρες δεν ήθελαν πάνω από τρία παιδιά.

Έχει πέντε βιολογικά και τέσσερα υιοθετημένα παιδιά (ενώ είναι προστάτρια άλλων 11 παιδιών με αναπηρίες) με τον ιερέα σύζυγό της που παντρεύτηκε στα 19 της.

Το 2014 μπήκε στο κόμμα του Πούτιν και σύντομα έφτασε στην ηγεσία του οργανισμού «Μητέρες για τη Ρωσία». Επικεντρώθηκε γρήγορα σε προγράμματα για παιδιά με αναπηρίες ενώ, σταδιακά, ανέβαινε στον κύκλο του Πούτιν, έχοντας παράλληλα και δεσμούς με την Εκκλησία.

Αν και το 2019 κέρδισε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της Πένζα, αναγκάστηκε να την αφήσει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Δεν πτοήθηκε, πάντως. Ως το τέλος της χρονιάς είχε γίνει γερουσιάστρια εκπροσωπώντας την Πένζα, ενώ κατέλαβε και υψηλή κομματική θέση, πιθανόν σαν «παρηγοριά» για τη θέση.

Το ρεπορτάζ έδειχνε πάντως ότι τα φιλανθρωπικά έργα που τόσο διαφήμιζε είχαν πολλά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν να κρύβουν ασθενείς σε δομές για να μην τους βρουν οι επιθεωρητές.

Εμπλοκή με την Ουκρανία

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Λβόβα-Μπέλοβα έστρεψε εκεί την προσοχή της.

Η «Bloody Mary» («Mατωμένη Μαρία»), όπως την αποκαλούν στην Ουκρανία, δεν παραλείπει να ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από την υπέροχη ζωή που υποτίθεται ότι ζουν πλέον τα παιδιά της Ουκρανίας. Γράφει για το πώς βάζει τα κλάματα για τα ορφανά του πολέμου που βρίσκουν ανάδοχες οικογένειες.

Επισκέπτεται μάλιστα και τα κατεχόμενα εδάφη και λέει πώς συνόδευε προσωπικά αεροπλάνα με παιδιά που έφευγαν από την Ουκρανία. Σε ένα δακρύβρεχτο τηλεοπτικό ρεπορτάζ θυμήθηκε ότι υιοθέτησε ένα έφηβο αγόρι από τη Μαριούπολη, το οποίο (όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε η ίδια) έμεινε στον δρόμο από τους κηδεμόνες που τον πήραν μετά τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο. «Δεν είχα ποτέ κανέναν να με αγαπήσει τόσο πολύ όσο εκείνη», είπε ο νεαρός Φίλιπ (που εικονίζεται παρακάτω).





Για όλα αυτά έχει το πράσινο φως από τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει «πρόσθετα μέτρα» (άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει αυτό) για να εντοπίσει στα κατεχόμενα εδάφη παιδιά που δεν έχουν γονική μέριμνα.

Οι πρακτικές της Ρωσίας και της καταζητούμενης πλέον επιτρόπου είναι αντίθετες με όσα συστήνει η UNICEF η οποία τονίζει ότι «η υιοθεσία δεν πρέπει ποτέ να γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» και ότι κατά τη διάρκεια των αναταραχών, τα παιδιά που χωρίζονται από τους γονείς τους δεν μπορούν να θεωρηθούν ορφανά.

Ο ΟΗΕ είναι ακόμη πιο σαφής: η βίαιη μεταφορά πληθυσμού άλλης χώρας εντός ή εκτός των συνόρων της αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Η Ρωσία απορρίπτει, φυσικά, τις κατηγορίες για την αναγκαστική μετεγκατάσταση ως «παράλογες» και ισχυρίζεται ότι κάνει «ό,τι καλύτερο» μπορεί για να κρατήσει τους ανηλίκους με τις οικογένειές τους.

Και ενώ οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Λβόβα-Μπέλοβα για τον ρόλο της στο σχέδιο αναγκαστικής μετεγκατάστασης, η ίδια ειρωνεύεται την κατάσταση. «Ευχαριστώ τους Βρετανούς για την προσοχή που έχουν δείξει στην αποστολή μας να βοηθήσουμε τα παιδιά στο Ντονμπάς», έγραφε τον Ιούνιο.


Ειδήσεις σήμερα:

Επιστολή συγγνώμης Πολάκη σε Τσίπρα - Προφανής στόχος του η επιστροφή στα ψηφοδέλτια

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Μαρία Τσάλλα: Ψάχνουν τις μυστικές διαδρομές της μέσα από το laptop που άφησε στο διαμέρισμα της οδού Αρριανού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr