Γλυπτά του Παρθενώνα - Policy Exchange: Υπερβολές ότι πλήττεται η ελληνική ταυτότητα από την απουσία τους

Γλυπτά του Παρθενώνα - Policy Exchange: Υπερβολές ότι πλήττεται η ελληνική ταυτότητα από την απουσία τους

Ο ιστορικός Sir Noel Malcolm αναλύει τις τρεις επιλογές που υπάρχουν: να κρατηθούν, να δανειστούν ή να επιστραφούν

Γλυπτά του Παρθενώνα - Policy Exchange: Υπερβολές ότι πλήττεται η ελληνική ταυτότητα από την απουσία τους
Με ένα προκλητικό δημοσιεύμα, η βρετανική συντηρητική δεξαμενή σκέψης «Policy Exchange» αναφέρεται στα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ιστορικού Sir Noel Malcolm, επί του ζητήματος, τονίζοντας παράλληλα πως η Βρετανία «δεν θα απολογηθεί» για τα Γλυπτά και θα πρέπει να αντισταθεί στην πίεση να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο ιστορικός, ο οποίος υπέγραψε την έκθεση για το Policy Exchange, αναφέρει πως ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη, «είναι ψευδής» ενώ «είναι αλήθεια» ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα γλυπτά από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή. Υποστηρίζει επίσης, πως ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από τη χώρα, είναι υπερβολική.

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής εάν τα γλυπτά δανείζονταν στην Ελλάδα ενώ η έκθεση προσθέτει ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του, αποκλείοντας ρητά τα δάνεια σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του μουσείου επί των εν λόγω αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται οτι ο Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα επισήμανε ότι δεν υπήρχε «κανένα σχέδιο» για αλλαγή του νόμου στη Βρετανία που θα επέτρεπε την επανένωση τους στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποκτήθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο τα εκθέτει για περισσότερα από 200 χρόνια και θεωρούνται ευρέως ως τα σημαντικότερα αντικείμενα ολόκληρης της συλλογής του.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μουσείο διαπραγματεύεται τώρα μια συμφωνία που περιλαμβάνει κάποιο είδος μακροπρόθεσμου μερικού δανεισμού. Έτσι, υπάρχουν τρεις επιλογές: να κρατηθούν, να δανειστούν ή να επιστραφούν. Σε αυτή την έγκυρη μελέτη, ο διακεκριμένος ιστορικός Sir Noel Malcolm αναλύει όλα τα ζητήματα που εμπλέκονται.

Διαπιστώνει ότι:


- ο ισχυρισμός ότι η απομάκρυνση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη είναι ψευδής,

- ο ισχυρισμός ότι οι ενέργειές του ακυρώθηκαν λόγω εξαναγκαστικής δωροδοκίας είναι ψευδής,

- ο ισχυρισμός ότι ενήργησε ενάντια στις σαφείς επιθυμίες της ελληνικής κοινότητας είναι σίγουρα αναπόδεικτος και πιθανώς ψευδής,

- ο ισχυρισμός ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα Μάρμαρα από μια συνεχιζόμενη διαδικασία σοβαρών ζημιών, διασποράς και καταστροφής είναι σίγουρα αληθινός.

Όσον αφορά τα σημερινά επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, διαπιστώνει ότι:

- ο ισχυρισμός πως αυτό θα επανασυναρμολογούσε το αρχικό έργο τέχνης είναι ψευδής,

- ο ισχυρισμός πως η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από την Ελλάδα είναι πολύ υπερβολικός.

Όσον αφορά τα σημερινά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των Μαρμάρων, διαπιστώνει ότι:

- για περισσότερα από 200 χρόνια έχουν γίνει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας,

- η απομάκρυνσή τους θα έβλαπτε το κύρος του Βρετανικού Μουσείου ως παγκόσμιου ή εγκυκλοπαιδικού μουσείου των παγκόσμιων πολιτισμών,

- η αφαίρεσή τους θα αντιμετωπιστεί ως προηγούμενο για πολλές μελλοντικές επιστροφές αντικειμένων.

Όσον αφορά την ιδέα ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι:

- το Βρετανικό Μουσείο δεν πρέπει να δανείζει αντικείμενα σε χώρα ή ίδρυμα που δεν αναγνωρίζει την έγκυρη κυριότητα του Μουσείου επί των αντικειμένων αυτών,

- όποιες υποσχέσεις και αν δώσει η Αθήνα ή όποια αντικείμενα και αν προσφέρει σε προσωρινή ανταλλαγή, οι κίνδυνοι να μην επιστραφούν τα Μάρμαρα στο Λονδίνο είναι πολύ μεγάλοι.

Καταλήγει: "η μόνη χώρα της οποίας η επιθυμία να τα εκθέσει, δημιουργώντας ένα πραγματικά άλυτο πρόβλημα, είναι η Ελλάδα, ακριβώς λόγω των αξιώσεων που προβάλλει".

Συνιστά ότι:

- η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της για τη διατήρηση των Μαρμάρων και να μην προβεί σε καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο, ο οποίος δεν επιτρέπει στο Μουσείο να τα παραχωρήσει,

- το Μουσείο θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του, αποκλείοντας ρητά τα δάνεια σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Μουσείου επί των σχετικών αντικειμένων».

Ειδήσεις σήμερα:

Καραμανλής για Τέμπη: Υπήρχαν πρωτόκολλα και δικλίδες ασφαλείας αλλά δεν ακολουθήθηκαν

Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα υπέρ Τουρκίας για τον ΙΜΟ, Άγκυρα υπέρ Αθήνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εισαγγελία Εφετών: Ποινική δίωξη στον Πάτση, στην πρώην και στη νυν σύζυγό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης