Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν - Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Δεν πέρασαν οι προτάσεις δυσπιστίας του κόμματος της Λεπέν και του αριστερού Liot

Καταψηφίστηκαν -όπως γενικά ήταν αναμενόμενο- στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Στα πρώτα τους σχόλια, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πύρρειο νίκη», με την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου να αποτυπώνεται ανάγλυφα στους δρόμους, όπου επικρατεί χάος, αλλά και στα ποσοστά δημοφιλίας του, τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα. 

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Από την άλλη, η πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκριση. 

Αν υπερψηφιζόταν μια πρόταση μομφής τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα.



Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. 



Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές είχαν πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Καθοριστικής σημασίας ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Ρεπουμπλικανών οι περισσότεροι εκ των οποίων ενώ προ ημερών είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, σήμερα δεν τάχθηκαν υπέρ καμίας πρότασης μομφής.


Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για τις δύο αυτές προτάσεις μομφής διεξήχθησαν το απόγευμα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από βουλευτές που αποχώρησαν πολλές φορές από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Η «κυβέρνηση είναι ήδη νεκρή στα μάτια των Γάλλων» μετά από αυτή την πολύ οριακή ψηφοφορία, δήλωσε η πρόεδρος της Αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ματίλντ Πανότ.

Ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, από την Liot, κατήγγειλε την «αδικία» του εμβληματικού έργου της δεύτερης πενταετούς θητείας Μακρόν, καταγγέλλοντας την «άρνηση της δημοκρατίας» με τη χρήση του 49.3.

Η μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη «αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις, τις ανησυχίες και την οργή των συμπολιτών μας», είπε.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του RN κατήγγειλαν την «κατρακύλα» και τη «στασιμότητα» του γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας. «Λοιπόν αδηφάγε κύριε Μακρόν! Ας πάμε στη διάλυση» της, δήλωσε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Ογκώδεις διαδηλώσεις

Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν οκτώ φορές για να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το θεωρούν «άδικο», ειδικά για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης σήμερα, η πρωθυπουργός Μπορν κατήγγειλε τον «αντικοινοβουλευτισμό» της αντιπολίτευσης και την «εξάπλωση βίας» ορισμένων αριστερών βουλευτών.

Η Μπορν πρόσθεσε ότι «γνωρίζει καλά την (σημερινή) ψυχική κατάσταση της χώρας μας» και την «προσπάθεια» που αυτή η μεταρρύθμιση «απαιτεί από πολλούς συμπατριώτες μας».

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι η χαμηλότερη, χωρίς τα συνταξιοδοτικά συστήματα να είναι απολύτως συγκρίσιμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τις ώρες εργασίας ως απάντηση στην οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και στη γήρανση του πληθυσμού.

Κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν επίσης το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει μέρος ή το σύνολό του - αν θεωρήσει ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει θα αφήσουν ήδη ανεξίτηλο σημάδι στη δεύτερη πενταετή θητεία του Μακρόν.

Αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».

Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας είναι μια ανακούφιση για τον Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς σκοπέλους. Συγκεκριμένα, η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να βρει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Η γαλλική ιστορία έχει δείξει ότι από το 1962 καταψηφίζονται οι προτάσεις δυσπιστίας.

Το σημερινό αποτέλεσμα αποκλείει τη διάλυση της Βουλής, στην οποία θα προέβαινε ο Μακρόν σε περίπτωση ήττας, και τη συνεπακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Είναι θέμα χρόνου -  αφού οι προτάσεις δεν πέρασαν - το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στους δρόμους του Παρισιού, με την ένταση να μην αποκλιμακώνεται και τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, που συνοδεύονται από ρίψη δακρυγόνων και χημικών, να μην σταματούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Καραμανλής για Τέμπη: Υπήρχαν πρωτόκολλα και δικλίδες ασφαλείας αλλά δεν ακολουθήθηκαν

Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα υπέρ Τουρκίας για τον ΙΜΟ, Άγκυρα υπέρ Αθήνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εισαγγελία Εφετών: Ποινική δίωξη στον Πάτση, στην πρώην και στη νυν σύζυγό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr