Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ιαπωνία επέλεξε στρατόπεδο - Ξαφνική επίσκεψη Κισίντα στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ιαπωνία επέλεξε στρατόπεδο - Ξαφνική επίσκεψη Κισίντα στην Ουκρανία

Την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος ήταν στη Μόσχα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πολύπαθη Μπούτσα - Πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη μετά τον Β' Παγκόσμιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ιαπωνία επέλεξε στρατόπεδο - Ξαφνική επίσκεψη Κισίντα στην Ουκρανία
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στην Ουκρανία, την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν στη Μόσχα, όπου είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενώ η Κίνα επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας (έχει καταθέσει μάλιστα και πρόταση που οι δύο πλευρές άκουσαν με ενδιαφέρον), η Ιαπωνία είναι μια από τις λίγες χώρες εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής που πήρε θέση στην πολεμική αναμέτρηση.

Το Τόκιο τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Ουκρανίας, αναλογιζόμενο ότι έχει κοντά του τη Ρωσία, με την οποία έχει εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεση για συστάδα νησιών, την Κίνα, την Ταϊβάν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

Η βοήθεια της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά την προσπάθεια της Ρωσίας να αλλάξει το στάτους κβο δια της βίας.

Σε δεύτερη ανάγνωση, όπως σημειώνει το BBC, η επίσκεψη Κισίντα είναι εντυπωσιακή, όχι μόνο γιατί ήταν απροειδοποίητη για τους προφανείς λόγους ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που Ιάπωνας ηγέτης επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιεζόταν όμως και από το εσωτερικό του κόμματός του, γιατί ήταν ο μόνος από τους ηγέτες της G7 που δεν είχε επισκεφτεί την Ουκρανία, πόσο μάλλον που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο των ηγετών τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Η Ιαπωνία, σε κάθε περίπτωση, θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή, έπειτα από δεκαετίες διακριτικής παρουσίας, ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της, κίνηση που η Κίνα παρακολουθεί με κάποια ανησυχία.

Παράλληλα ο Κισίντα θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με τη Νότια Κορέα, δείχνοντας ένα κοινό μέτωπο έναντι των απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Για τη Σεούλ και το Τόκιο οι ΗΠΑ είναι εξάλλου ο ισχυρός στρατηγικός σύμμαχος.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο Σι Τζινπίνγκ, ο «καλός φίλος» του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωνε ουδέτερος, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει εμφανή κλίση προς τη Μόσχα. Ήταν μια εντυπωσιακή ένδειξη ότι Τόκιο και Πεκίνο έχουν επιλέξει στρατόπεδα και το κάνουν όλο και πιο σαφές.



Ειδήσεις σήμερα:

Να τα, τα νέα τα παιδιά: Κόντρες και διαψεύσεις στο πολιτικό χάος «δεξιά της ΝΔ»

Τσιάρας: Η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού γίνεται κακούργημα από πλημμέλημα

Τρόμος με 11χρονο ΑμεΑ στην Καλλιθέα που ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης