Συνάντηση Πούτιν-Σι: Επιφυλακτική η Δύση, καλεί το Πεκίνο να πιέσει για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Συνάντηση Πούτιν-Σι: Επιφυλακτική η Δύση, καλεί το Πεκίνο να πιέσει για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Ο Πούτιν δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες πάνω στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο - Οι ρωσικές απειλές για τα πυρηνικά συνεχίζονται - Η υψηλού συμβολισμού κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού 

putin-xi-0
Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα επισφραγίστηκε από τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στη Μόσχα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκδηλώνει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο ως μια βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Επισημαίνεται, όμως, ότι το σχέδιο ναι μεν προβλέπει την έναρξη του διαλόγου και τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας, ωστόσο δεν αναφέρεται σε απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων κάτι που δίνει στη Δύση «λαβή» να στηλιτεύσει το Πεκίνο καταλογίζοντάς του αποδοχή της ρωσικής βιαιότητας.


Κλείσιμο
Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Σι Τζινπίνγκ εκαναν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν πως οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο βέλτιστο σημείο τους, από τη στιγμή που έχει πιστοποιηθεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες με ορίζοντα το 2030.

Ο Κινέζος πρόεδρος, πάντως, διατράνωσε ότι στηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, με τον Πούτιν - από την πλευρά του - στην κοινή συνέντευξη Τύπου, να επισημαίνει ότι είναι ανοιχτός επί της συζήτησης για το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο.


Σημειώνεται ότι ο Σι έχει προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα, τη φετινή χρονιά, σε μια κίνηση στήριξης ύστερα από το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Πούτιν.

Αξιολογώντας τον αντίκτυπο της συνάντησης στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, τα αγγλόφωνα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η λήξη του πολέμου δεν βρίσκεται πιο κοντά, ενώ οι προτάσεις της Κίνας χαρακτηρίζονται ως αμφιλεγόμενες.


Στην κοινή δήλωση, όμως, μετά τις διμερείς επαφές, αναφέρεται ότι Κίνα και Ρωσία δεν συμφώνησαν σε ενίσχυση των στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι συμφωνίες ανάμεσα σε Σι και Πούτιν αφορούν στον αγωγό φυσικού αερίου στη Σιβηρία που θα προμηθεύει με αέριο την Κίνα μέσω της Μογγολίας, στον αποκλεισμό ενός πυρηνικού πολέμου και στη νέα τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια, τη λεγόμενη Aukus, ανάμεσα σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία.


Ωστόσο, η αγωνία για τυχόν χρήση πυρηνικών κλιμακώθηκε καθώς ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, απείλησε τη Βρετανία πως εάν στείλει - όπως έχει προαναγγείλει - πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, τότε η Μόσχα θεωρεί πιθανή τη χρήση πυρηνικών όπλων.


Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι έχει κάποιες ενδείξεις ότι η Ρωσία πιθανόν να έχει ζητήσει από την Κίνα θανατηφόρα όπλα προκειμένα να ενισχυθεί στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Η σημασία της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Ενδιαφέρον έχει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, και η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία για να εκφράσει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα, πάντως, μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανή και μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Σι και Ζελένσκι.

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στην Ουκρανία, την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος ήταν στη Μόσχα.

Ενώ η Κίνα επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας (έχει καταθέσει μάλιστα και πρόταση που οι δύο πλευρές άκουσαν με ενδιαφέρον), η Ιαπωνία είναι μια από τις λίγες χώρες εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής που πήρε θέση στην πολεμική αναμέτρηση.

Το Τόκιο τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η βοήθεια της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά την προσπάθεια της Ρωσίας να αλλάξει το στάτους κβο δια της βίας.

Το Κίεβο θα παραλάβει αμερικανικά άρματα μάχης Abrams το φθινόπωρο

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει, δε, να επιταχύνει την παράδοση αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος και πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, παρέχοντας αυτόν τον ζωτικής σημασίας εξοπλισμό από το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams αφού επί μήνες απέφευγε την ιδέα της ανάπτυξης των αρμάτων (που συντηρούνται δύσκολα) στα μέτωπα της Ουκρανίας. Το νέο σχέδιο επιταχύνει την παράδοση κατά περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με σύμβουλο του Κογκρέσου που είναι ενήμερος για το θέμα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το εσπευσμένο χρονοδιάγραμμα γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν είχε αναφέρει προηγουμένως συγκεκριμένη ημερομηνία για την προσπάθειά του να παραδώσει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας μόνο πως «θα χρειάζονταν μήνες».

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε την Τρίτη στο CNN ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορεί να γίνουν στη διαδικασία ώστε να το επισπεύσουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Σε τρία χρόνια δηλώθηκαν 50 εξαφανίσεις της 14χρονης

Κηφισιά: Συνελήφθη 27χρονος «δράκος» - Προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες σε διάστημα μίας ώρας

Θεσσαλονίκη: «Τη φώναξε στο αυτοκίνητο για να σκοτωθούν όλοι μαζί» λέει η θεία των διδύμων από το Μελισσοχώρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης