Ρωσία: Παγκόσμια ανησυχία για τις τακτικές κυβερνοπολέμου του Πούτιν - Επιχειρεί κλιμάκωση με νέες τεχνολογίες

Ρωσία: Παγκόσμια ανησυχία για τις τακτικές κυβερνοπολέμου του Πούτιν - Επιχειρεί κλιμάκωση με νέες τεχνολογίες

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, το προσωπικό της Vulkan, με το οποίο συνεργάζεται το Κρεμλίνο, ταξίδευε συχνά στη δυτική Ευρώπη

Ρωσία: Παγκόσμια ανησυχία για τις τακτικές κυβερνοπολέμου του Πούτιν - Επιχειρεί κλιμάκωση με νέες τεχνολογίες
Πυκνώνουν οι προβληματισμοί για τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκεί ελέγχο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, που προκύπτουν από διαρροές απόρρητων εγγράφων, ο Ρώσος πρόεδρος επιστράτευσε μέχρι και μηχανικούς κυβερνοασφάλειας της Μόσχας για ανάπτυξη κακόβουλων ενεργειών στο Διαδίκτυο που ευνοούν την παραπληροφόρηση και μεγαλώνουν το εύρος των χτυπημάτων σε βάρος της Ουκρανίας.

Περισσότερες από 5.000 σελίδες απόρρητων εταιρικών εγγράφων που διέρρευσαν σε δυτικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πληροφορίες για έναν εργολάβο με έδρα τη Μόσχα- την NTC Vulkan– που κατασκευάζει εργαλεία για τους «κυβερνοπολεμιστές» της Ρωσίας.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται μετά τις αποκαλύψεις για τους μηχανικούς της Vulkan είναι πέντε, ανάμεσα σε αυτά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα πέντε συμπεράσματα:

1. Ο στρατός της Ρωσίας επιδιώκει την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και πλατφόρμες. Οι «κυβερνοπολεμιστές» της Μόσχας δεν είναι μια ανομοιογενής ομάδα χάκερ που εξαπολύουν ransomware με σκοπό το γρήγορο κέρδος. Αντιθέτως, αποτελούν μέρος μιας ισχυρής, κρατικά χρηματοδοτούμενης προσπάθειας που χρησιμοποιεί όλη τη δύναμη του ρωσικού κράτους ασφαλείας και των ιδιωτικών εταιρειών για τον εντοπισμό κρίσιμων στόχων και των τρωτών σημείων των εχθρών. Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια για τον εντοπισμό και τον συντονισμό επιθέσεων σε πραγματικό χρόνο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Τα δύο κύρια πρότζεκτ, που ονομάζονται Amezit και Skan, βοηθούν στην ενεργοποίηση εκστρατειών παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη χαρτογράφηση στόχων που είναι ευάλωτοι σε hacking. Ένα τρίτο πρόγραμμα, το Crystal-2, εκπαιδεύει τους χάκερ ώστε να μπορούν να κάνουν κακόβουλες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

2. Το λογισμικό Vulkan αναζητά στο διαδίκτυο στόχους και σημεία εισβολής. Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιτρέπουν στους πελάτες – δηλαδή στους πράκτορες των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών- να κάνουν κλικ σε πιθανούς στόχους, αποκαλύπτοντας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και λογισμικό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση συστημάτων. Χάρτες και άλλες απεικονίσεις στα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι ορισμένοι από αυτούς τους πιθανούς στόχους βρίσκονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια φωτογραφία δείχνει έναν χάρτη των ΗΠΑ με κύκλους πάνω από σημεία που φαίνονται να υπάρχουν συγκεντρωμένοι διακομιστές. Ένας άλλος χάρτης δείχνει τον πυρηνικό σταθμό Muhleberg στην Ελβετία και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για πραγματικούς στόχους ή για υποθετικούς που χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση.

3. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που έδωσε τα αρχεία Vulkan σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο είπε ότι το έκανε επειδή νιώθει οργή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι προθέσεις αυτού του ατόμου, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, τα έγγραφα φαίνεται να είναι αληθινά, σύμφωνα με τους αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών και τους εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας που τα εξέτασαν. Τα αρχεία περιλαμβάνουν εγχειρίδια, τεχνικές προδιαγραφές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οικονομικές πληροφορίες, λεπτομέρειες σχεδιασμού λογισμικού, μακέτες και φωτογραφίες.

4. Ένας από τους πελάτες της Vulkan φαίνεται να είναι η πιο διαβόητη ομάδα χάκερ της Ρωσίας, η Sandworm. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αποδώσει στην Sandworm πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των τελετών έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 και της κυκλοφορίας του NotPetya το 2017, ενός κακόβουλου λογισμικού που είχε αρχικά ως στόχο την Ουκρανία και τελικά προκάλεσε ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπλοκάροντας τη ναυτιλία και άλλες εταιρικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Sandworm, η οποία επίσης προκάλεσε δύο φορές διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, εξακολουθεί να πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις.

5. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης μπορούν να γίνουν εν μέρει αυτόματα. Τα έγγραφα δείχνουν ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα επιτρέπουν στους χάκερ να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλες πλατφόρμες και ότι χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται «sim bank» για να απαντούν μαζικά σε μηνύματα επαλήθευσης κειμένου.

Όπως αποκαλύπτει η Guardian, μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το προσωπικό της Vulkan ταξίδευε συχνά στη δυτική Ευρώπη, σε συνέδρια πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας και συναναστραφόταν με εκπροσώπους δυτικών εταιρειών ασφαλείας.

Πρώην απόφοιτοι της Vulkan ζουν τώρα στη Γερμανία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ορισμένοι εργάζονται σε παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακιστέοι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα στου Ψυρρή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπλα αντί τροφίμων - Με ποια ανταλλάγματα έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Κιμ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους - Κριτήρια, αιτήσεις, δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης