Αμερικανική ατομική βόμβα στην Ολλανδία πιθανόν υπέστη ζημίες σε ατύχημα

Φωτογραφία που ήλθε στη δημοσιότητα δείχνει ειδικούς να εξετάζουν μια βόμβα με εμφανείς ζημιές

Μία από τις αμερικανικές ατομικές βόμβες που φυλάσσονται στην Ολλανδία είναι πιθανόν να υπέστη ζημιές σε ατύχημα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανών επιστημόνων.

Την αποκάλυψη έκανε η Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), η οποία έχει πολυετές έργο πάνω στην πυρηνική ασφάλεια.

Η FAS εντόπισε μια φωτογραφία με Αμερικανούς στρατιωτικούς και έναν πολίτη να επιθεωρούν μία βόμβα B61. Όπως φαίνεται, η βόμβα έχει ζημιά στο πίσω μέρος ενώ λείπει και ένα από τα ουραία πτερύγια. Διακρίνεται ακόμη μια ροζ ταινία που καλύπτει μια τρύπα.

Όπως εξηγεί η FAS η φωτογραφία φαίνεται να είναι από το 2022 και τη βάση Βόλκελ στην Ολλανδία, μία από τις έξι στην Ευρώπη όπου φυλάσσονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Πάντως η FAS αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι η φωτογραφία είναι από τη βάση ή ότι η βόμβα που εξετάζουν οι ειδικοί είναι πραγματική ή εκπαιδευτική (αδρανής). Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε ατύχημα ή αν είναι προσομοίωση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα ατυχήματα που αφορούν πυρηνικά όπλα συνήθως παραμένουν απόρρητα. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν σχολίασε αυτό που εικονίζει η φωτογραφία.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 100 βόμβες Β61 που είναι φτιαγμένες για να ρίπτονται από αεροσκάφη (βόμβες βαρύτητας). Περιλαμβάνουν συστήματα ασφαλείας για να μην εκραγεί η πυρηνική κεφαλή ακόμη και αν η βόμβα καεί ή γίνει έκρηξη (από συμβατικά εκρηκτικά) κοντά της.

Οι βόμβες είναι αποθηκευμένες σε πέντε χώρες -το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Πληρώματα από τις πολεμικές αεροπορίες των πέντε χωρών, αλλά και ελληνικά πληρώματα, είναι εκπαιδευμένα στη φόρτωση των βομβών σε αεροσκάφη, αναφέρει ο Guardian.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις Β61 από την Ευρώπη, αλλά αντέδρασαν σύμμαχοι που δεν ήθελαν να εκλείψει η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα προτασίας στην Ευρώπη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 τα σχέδια αυτά μπήκαν στο συρτάρι.




Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση στα πρώτα δρομολόγια του Intercity - Δάκρυσε ο πρόεδρος του ΟΣΕ

«Όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται το σκουντάς, φωνάζεις» κατέθεσε γιατρός στη δίκη της Πισπιρίγκου

Συναγερμός σε 9 περιοχές για την κακοκαιρία ILINA - Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr