Κίνα: Στο Πεκίνο η Φον ντερ Λάιεν εν μέσω στενών επαφών Σι-Πούτιν

Κίνα: Στο Πεκίνο η Φον ντερ Λάιεν εν μέσω στενών επαφών Σι-Πούτιν

Στην Κίνα και ο Μακρόν - Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο

Κίνα: Στο Πεκίνο η Φον ντερ Λάιεν εν μέσω στενών επαφών Σι-Πούτιν
Στο Πεκίνο θα βρίσκεται την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδεύοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια επίσημη επίσκεψη με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής θα συνοδεύσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα μέρος της επίσκεψής του στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσουν τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ το απόγευμα της 6ης Απριλίου στο Πεκίνο.

Το ταξίδι αυτό είχε προαναγγείλει ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να τραβήξει την Κίνα στο πλευρό της και να την πείσει να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για να σηματοδοτήσει το «ευρωπαϊκό όραμα» αυτού του ταξιδιού, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συνοδεύεται από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, όπου έπλεξε το εγκώμιο της «ειδικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τον συνάντησε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το Δεκέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Επιτροπής σε ομιλία της σε γνωστό Think-Tank των Βρυξελλών είχε πει ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου του Πούτιν. Είχε επισημάνει, επίσης, ότι η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη της που η σχέση αυτή έχει γίνει «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση», είχε πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ κάνει προσεκτικά βήματα προς την Κίνα αφενός για να ανανεώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου γιατί δεν θέλει να σπρώξει την Κίνα στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θέλει «αμερικανικού τύπου» αποσύνδεση από την Κίνα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα, καθώς και μια υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση πρώτων υλών από την Κίνα που είναι απαραίτητες για τις νέες καθαρές τεχνολογίες.

Στο Πεκίνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΕΕ-Κίνας, Γιεργκ Βίτκε, και με εκπροσώπους διαφορετικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών που εδρεύουν στην Κίνα. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Λι Τσιανγκ, Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Κλείσιμο
Τουλάχιστον 50 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία στον ένα χρόνο της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το διεθνές πρόγραμμα Front Line Defenders.

Το πρόγραμμα σημειώνει ότι η Ρωσία έχει στοχοποιήσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την έναρξη του πολέμου λόγω των δραστηριοτήτων τους στην καταγραφή και τη μετάδοση μαρτυριών σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για μελλοντικές δίκες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2022 η Ουκρανία ήταν δεύτερη κατά σειρά χώρα στον κόσμο σε αριθμό θυμάτων μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων, μετά την Κολομβία η οποία έχει 186 νεκρούς. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, το πρόγραμμα δεν είχε καταγράψει τέτοιες δολοφονίες στην Ουκρανία. Το 2018, ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Μίκολα Μπίτσκο μπήκε στον κατάλογο, όταν βρέθηκε απαγχονισμένος στο δάσος. Σύμφωνα με μια εκδοχή επρόκειτο για σκηνοθετημένη δολοφονία που φάνηκε ως αυτοκτονία.

Η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Zmina εκτίμησε νωρίτερα ότι η Ρωσία είχε επίσης απαγάγει ή κρατήσει παράνομα τουλάχιστον 386 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και εθελοντές. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι βασανίστηκαν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Front Line Defenders εκτιμά ότι 401 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 26 χώρες το 2022. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς υπερασπίζονταν το περιβάλλον και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων. Το 17% των δολοφονηθέντων ήταν γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ψυχρή «εισβολή» αύριο με βροχές σε όλη τη χώρα - Χαλάζι στα νησιά, χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά

Βραζιλία: Επίθεση με τσεκούρι σε παιδικό σταθμό - Τέσσερα παιδιά νεκρά και τέσσερα τραυματισμένα

Στόρμι Ντάνιελς: Καλείται να πληρώσει ακόμη 120.000 δολάρια στον Τραμπ - Τι αποφάσισε Εφετείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης