«Επιχείρηση γοητεία» από τον Μακρόν στην Κίνα: Βιομηχανία, Ουκρανία και στο βάθος ΗΠΑ στο τσάι με τον Σι

Ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να ανακόψει την ορμή των ρωσοσινικών σχέσεων και να οικοδομήσει προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο 

Περισσότερο αποδεκτός από τα συγκεντρωμένα πλήθη στην Κίνα παρά από τους πολίτες της Γαλλίας μοιάζει αυτήν την περίοδο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έγινε δεκτός στην ασιατική υπερδύναμη, σε κλίμα ενθουσιασμού και χειροκροτημάτων.

Συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο πολιτικοί ταγοί της ΕΕ βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους, σε μια προσπάθεια να χαράξουν αυτόνομη πορεία μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Αυτόνομη ευρωπαϊκή πορεία

Στις συμπληγάδες της αμερικανικού προστατευτισμού μετά την νομοθεσία Μπάιντεν και της επεκτατικής πολιτικής της Ρωσίας, με επιστέγασμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Βρυξέλλες και Παρίσι επιθυμούν να διαπραγματευθούν κατά μόνας ή τουλάχιστον να απεξαρτηθούν σε εμπορικό και επενδυτικό επίπεδο από το βορειοατλαντικό πλαίσιο, τοποθετώντας την Κίνα ως χώρα ζωτικού ενδιαφέροντος για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Στην κατεύθυνση αυτή, την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συνοδεύουν εκπρόσωποι γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών, όπως από την EDF, την Alstom, τη Veolia και την Airbus, χωρίς να αποκλείεται μια νέα συμφωνία της τελευταίας με την Κίνα.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν φέρεται διατεθειμένος να ασκήσει την προσωπική, διπλωματική του γοητεία, προκειμένου να ανακόψει την ορμή των ρωσοσινικών σχέσεων, επιχειρώντας να οικοδομήσει προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ισχυρό άνδρα του Πεκίνου, Σι Τζινπίνγκ. Κατά το Ελιζέ, η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό, διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ θεωρούν μάλλον ανέφικτο ο Γάλλος Πρόεδρος να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων, δηλαδή τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ.

Για τον λόγο αυτό, οι δύο ηγέτες αναμένεται να βρεθούν αρκετές ώρες, αναπτύσσοντας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τις θέσεις τους για το διεθνές γίγνεσθαι, με αξιωματούχο της γαλλικής Προεδρίας να αναφέρει ανώνυμα στο Politico πως «μπορείτε να μετρήσετε με το ένα χέρι τον αριθμό των παγκόσμιων ηγετών που θα μπορούσαν να έχουν μια εις βάθος συζήτηση με τον Σι» με φόντο την κοινή παρουσία τους στην πόλη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας, θέλοντας να καταδείξει την καλή διάθεση για την επανεκκίνηση των διμερών τους σχέσεων και από τις δύο πλευρές.

Χαμηλές προσδοκίες από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος σχεδόν προεξοφλεί ως μαξιμαλιστικό το σχέδιο Μακρόν, εκτιμώντας πως ο Σι Τζινπίνγκ δύσκολα θα απαγκιστρωθεί από τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή θα μειώσει την κινητικότητα της Κίνας στον Ινδο- Ειρηνικό, το επόμενο διάστημα.

Σημειωτέον ότι με το Γάλλο Πρόεδρο βρίσκεται στην Κίνα και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε πρόσφατη ομιλία της για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη, προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να «αποβάλουν τον κίνδυνο» από την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, περιγράφοντας ακόμη ότι οι Βρυξέλλες θα αποχωρήσουν από την προσπάθεια μιας απευθείας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, προκαλώντας αμηχανία στην κινεζική πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, η παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Κίνα συνιστά μια καλή αφορμή για να επικαιροποιήσουν το αίτημά τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πεδίο στο οποίο το Πεκίνο απέχει παρασάγγας από την φιλελεύθερη εκδοχή της Δύσης.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε ότι στόχος του ήταν να «προσπαθήσει να εμπλέξει την Κίνα όσο το δυνατόν περισσότερο για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία», σε θέματα, όπως για παράδειγμα, τα πυρηνικά όπλα. Σημειωτέον ότι λίγες ημέρες πριν αφιχθούν στην κινεζική πρωτεύουσα οι Εμμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο ίδιο σημείο βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αναφέροντας σχεδόν ως προπομπός του Μακρόν ότι ο κόσμος «πρέπει να ακούσει τη φωνή του» για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μεταξύ Μακρόν και Πούτιν

Παραμένοντας αισιόδοξος, ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος γνωστοποίησε πως «συνολικά, ο πρόεδρος θα αφιερώσει έξι έως επτά ώρες σε συζητήσεις με τον Κινέζο ηγέτη. Το γεγονός ότι θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επισκεφθεί το Γκουανγκζού είναι επίσης προσωπική πινελιά, καθώς ο πατέρας του προέδρου Σι ήταν αρχηγός κόμματος εκεί», θέλοντας να καταδείξει την πιο προσωπική χροιά της επίσκεψης.

Στην πραγματικότητα, η ανάσχεση της κινεζικής υποστήριξης προς την Μόσχα, αλλά και η πίεση του Πεκίνου προς το Κρεμλίνο για τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων και την μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία συνιστούν το μίνιμουμ της ατζέντας που θα ικανοποιούσε το Ελιζέ, το οποίο προσβλέπει στο ρόλο- διαιτητή, από πλευράς της Κίνας. Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος θα προειδοποιήσει ευγενικά το Πεκίνο στο ενδεχόμενο παράδοσης κινεζικού στρατιωτικού οπλισμού προς την Μόσχα, παρά το γεγονός ότι οι Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει μαζί πάνω από 400 ώρες τα τελευταία χρόνια, έχοντας σφυρηλατήσει μια βαθιά σχέση.

Κοινή δήλωση για την Ουκρανία

Παρά τις αντιξοότητες, η υπογραφή στην κοινή δήλωση μεταξύ Κίνας και Γαλλίας, με την οποία αμφότερες ζητούν ειρήνη, όπως και την προστασία της πυρηνικής ασφάλειας της Ουκρανίας είναι ένα πρώτο, σημαντικό βήμα ως προς την παρέμβαση του Πεκίνου απέναντι στη ρωσική εισβολή, καθώς στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι «και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η κοινή δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες «καλούν ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, θύματα της σύγκρουσης», μια προσθήκη που οι Γάλλοι ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι η Κίνα καταδικάζει τις απελάσεις παιδιών της Ουκρανίας, παρότι στο κείμενο δεν κατονομάζεται η Ρωσία, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς του Πεκίνου για την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, η κοινή δήλωση καλεί τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, καθώς οι συνυπογράφουσες χώρες «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις» και υποστηρίζουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη διασφάλιση «της ασφάλειας και της ασφάλειας του εργοστασίου της Ζαπορίζια».

Παρά τις όποιες αδυναμίες του, οι περισσότεροι αναλυτές συναινούν στο ότι η υπογραφή του Σι Τζινπίνγκ στην κοινή δήλωση αποτυπώνει τον προβληματισμό της Κίνας αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου, ενώ από τα συνολικά 51 σημεία της κοινής δήλωσης δεν λείπουν αναφορές στο διάστημα, το εμπόριο, τις αερομεταφορές και το κλίμα και βέβαια «την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Με φόντο τις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό, στην κοινή δήλωση Κίνας -Γαλλίας επισημαίνεται ακόμη πως το Νότιο Θέατρο του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού - κυρίως υπεύθυνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας - θα «εμβαθύνει τον διάλογο» με τη διοίκηση Ασίας-Ειρηνικού των γαλλικών δυνάμεων με απώτερο στόχο τον σεβασμό του του δικαίου της θάλασσας.

Από πλευράς του, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε, κατά δήλωση του, προς τον Εμανουέλ Μακρόν πως «η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύπλοκα αίτια. Η συνέχισή του δεν ωφελεί κανένα κόμμα. Μια κατάπαυση του πυρός και η παύση του πολέμου το συντομότερο δυνατό θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα όλων των μερών και όλου του κόσμου», σύμφωνα με το Xinhua. «Θα καλωσορίσουμε τη Γαλλία να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Η Κίνα θα ήταν πρόθυμη να το υποστηρίξει και είναι πρόθυμη να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», σημείωσε.

Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, «ο Σι φλερτάρει τον Μακρόν σε μια προσπάθεια να διχάσει τη σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», καθώς «ωθεί την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στο Πεκίνο από ό,τι απαιτούν οι ΗΠΑ». «Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε με την Κίνα», δήλωσε σχετικά ο Εμανουέλ Μακρόν. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναγνωρίζουμε πλήρως, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά διεθνή ζητήματα για τα οποία πρέπει να εργαστούμε μαζί», κατέληξε.



Ειδήσεις σήμερα

Ισραήλ: Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ με νεκρό και τραυματίες τουρίστες - Ο Νετανιάχου κινητοποιεί τον στρατό

Νεφέλη Μεγκ: Ποια είναι η 26χρονη YouTuber που πήρε συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Παίζει με... μέσο τον αδελφό του στο ΝΒΑ, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr