Ιράν: Λουκέτο σε περισσότερα από 150 καταστήματα επειδή οι εργαζόμενες δεν φορούσαν χιτζάμπ

Ιράν: Λουκέτο σε περισσότερα από 150 καταστήματα επειδή οι εργαζόμενες δεν φορούσαν χιτζάμπ

Οι διαδηλώσεις με σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται πως συνεχίζονται πιο «ιδιωτικά» με τις γυναίκες σε πολλά αστικά κέντρα του Ιράν να αρνούνται να καλύψουν το κεφάλι τους με το χιτζάμπ

iran_gynaikes
Η αστυνομία στο Ιράν έβαλε λουκέτο σε περισσότερα από 150 καταστήματα εντός 24 ωρών, επειδή οι εργαζόμενες σε αυτά δεν φορούσαν το χιτζάμπ, που είναι υποχρεωτικό μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση των Αρχών την Κυριακή, η αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή την εντολή που έδωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, ο οποίος δήλωσε πως θα διώκονται ποινικά όσοι ενθαρρύνουν τις Ιρανές να μη φορούν το χιτζάμπ (κάλυμμα της κεφαλής των μουσουλμάνων γυναικών) ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης σε βάρος τους.

«Δυστυχώς η αστυνομία σφράγισε 137 εμπορικά καταστήματα καθώς και 18 εστιατόρια και αίθουσες δεξιώσεων στη χώρα επειδή δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στις πρόσφατες προειδοποιήσεις, που αφορούν την υποχρεωτικότητα του χιτζάμπ», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την τήρηση του υποχρεωτικού κώδικα ενδυμασίας των γυναικών καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες γυναίκες - διάσημες ή ακτιβίστριες - αψηφούν το μέτρο και εμφανίζονται δημόσια με ακάλυπτο το κεφάλι τους.

Το έναυσμα για την «επανάσταση» των γυναικών κατά του χιτζάμπ δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε στην Τεχεράνη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, πιθανώς λόγω αστυνομικής βίας.

Κλείσιμο
Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί από την αστυνομία Ηθών επειδή κυκλοφορούσε δημόσια χωρίς να φορά σωστά το χιτζάμπ. Μετά τον θάνατο της Αμινί ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενώ η ίδια έγινε το σύμβολο κατά της βίας των γυναικών στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Οι διαδηλώσεις με σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται πως συνεχίζονται πιο «ιδιωτικά» με τις γυναίκες σε πολλά αστικά κέντρα του Ιράν να αρνούνται να καλύψουν το κεφάλι τους με χιτζάμπ.

Κατάσχεση των οχημάτων που μεταφέρουν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ

Όμως, εκτός από τα καταστήματα που υποχρεούνται να απασχολούν εργαζόμενες με χιτζάμπ και οι ιδιοκτήτες οχημάτων απαγορεύεται να μεταφέρουν γυναίκες χωρίς το απαραίτητο κάλυμμα της κεφαλής. Η αστυνομία στο Ιράν δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να λάβουν προειδοποιητικά μηνύματα για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών συνεπιβατών και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με κατάσχεση του οχήματος τους.

«Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν από τους ελεγκτές της αστυνομίας πολλές περιπτώσεις απουσίας του χιτζάμπ εντός των οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ενημερώθηκαν με μηνύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Όπως, όλα δείχνουν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν είναι αποφασισμένο να επιβάλλει το χιτζάμπ στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας με κάθε μέσο. Στις 10 Απριλίου η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε πως οι γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ θα απαγορεύεται να επιβιβάζονται στο μετρό. Μάλιστα, για την επιβολή του μέτρου έχει συσταθεί μια «υπηρεσία χιτζάμπ» στο μετρό της Τεχεράνης, όπου οι άνθρωποι της υπηρεσίας εμποδίζουν όσες δεν φορούν χιτζάμπ να κόψουν εισιτήριο και να εισέλθουν στο μετρό. Με αυτό τον τρόπο πολλές Ιρανές δεν έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στον τόπο της εργασίας τους, όπως γράφει ο Guardian. Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους ώστε να εντοπίζονται οι γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους ενδυματολογικούς κανόνες και να τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Πάντως, η αντιπολίτευση στο Ιράν κατηγορεί την κυβέρνηση πως, ενώ τοποθετεί κάμερες για να εντοπίσει τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με το χιτζάμπ, την ίδια στιγμή αδυνατεί να εντοπίσει τους ενόχους για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία της Τεχεράνης και άλλων πόλεων. Περισσότερες από 1.200 μαθήτριες από, τουλάχιστον, 60 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε για να ανακαλύψει τους υπαίτιους δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από τις μυστηριώδεις δηλητηριάσεις. Όμως και το υπουργείο Υγείας, προς το παρόν, δεν έχει κατορθώσει να αναγνωρίσει το δηλητήριο που χρησιμοποιούν οι άγνωστοι δράστες. Από τις μαζικές δηλητηριάσεις δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν πως ενδέχεται να πρόκειται για «μαζική υστερία». Αν και το καθεστώς δεν δίνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το θέμα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως εκατοντάδες μαθήτριες εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ρομά hackers εξαπάτησαν μέχρι και τις Αδελφές του Ελέους - Άρπαξαν 2 εκατ. ευρώ με κομπιούτερ στα τσαντίρια

Σοβαροί τραυματισμοί από βεγγαλικά και κροτίδες – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 27χρονος από το Λεωνίδιο

Κάρολος και Χάρι γεφυρώνουν το χάσμα - Γιατί αποφάσισε να παραστεί στη στέψη του πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης