Kεκλεισμένων των θυρών η απολογία του σφαγέα

Kεκλεισμένων των θυρών η απολογία του σφαγέα

Πλήθος οργισμένων διαδηλωτών "υποδέχθηκε" τον Μπρέιβικ έξω από το δικαστήριο ζητώντας τον θάνατό του

Kεκλεισμένων των θυρών η απολογία του σφαγέα
Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία κοινού και ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε η ακρόαση του κατηγορούμενου για τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Όπως αποκαλύφθηκε εν τέλει, το αίτημα του αδυσώπητου εκτελεστή νορβηγού να μιλήσει «ανοιχτά» για το αναγκαίο «κατόρθωμά» του, με σκοπό να ακούσουν οι πάντες τις απόψεις και θέσεις του, δεν εισακούσθη. Αυτή την επιθυμία είχε δηλώσει, δια στόματος του δικηγόρου του, Γκέιρ Λίπσταντ, ο οποίος μίλησε στο νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό NRK, χωρίς να διευκρινίσει το είδος της στολής.

Κλείσιμο

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 93 νεκρούς στη Νορβηγία, έφυγε από το δικαστήριο του Όσλο αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη του παρουσία ενώπιον δικαστή.

"Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η αίθουσα είναι άδεια", δήλωσε υπεύθυνος της ασφάλειας του δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων, η οποία μπορεί να παραταθεί. Πρόκειται για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που αποφασίζεται συνήθως.

Ο δικαστής θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την απόφαση για τον Μπρέιβικ.


Πλήθος Νορβηγών είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το δικαστήριο για να "υποδεχθεί" τον μακελάρη.

«Καταραμένε προδότη» φώναζαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές χτυπώντας το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο.

«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που φέρεται ότι μετέφερε τον Μπρέιβικ. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.

























Παράλληλα, η αστυνομία απέρριψε τη Δευτέρα τις επικρίσεις που δέχθηκε από κάποιους επιζήσαντες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Οτόγια.

Η ειδική δύναμη της αστυνομίας Delta ανταποκρίθηκε το ταχύτερο δυνατό και έσπευσε "γρήγορα στην περιοχή", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο, Άνσταϊν Γένγκενταλ, στο κρατικό δίκτυο NRK.

Ερωτήματα πάντως υφίστανται όσον αφορά στο χρόνο που χρειάστηκε η αστυνομία για να σπεύσει στην περιοχή και το γεγονός ότι η δύναμη Delta δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να φτάσει εκεί, μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ένοπλος πυροβολεί νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Μέλη της ειδικής αυτής δύναμης έφυγαν με οχήματα της αστυνομίας από το Όσλο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να φτάσουν στο νησί Ουτόγια, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε για την επίθεση έως την ώρα που συνέλαβε τον ύποπτο, μεσολάβησε μία ώρα. Το ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο ήταν εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας του Όσλο, Γιόχαν Φρέντρικσεν, δήλωσε στο NRK ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην αντίδραση της αστυνομίας ακόμη και ναν ήταν επιχειρησιακό το ελικόπτερο, καθώς θα είχε χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη και όχι για τη μεταφορά της δύναμης Delta στο νησί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης