Ειδικός στα χρηματοοικονομικά υποστηρίζει ότι ο ναρκέμπορας Κίναχαν τον πρόσλαβε για να επενδύσει 225 εκατομμύρια ευρώ

Ειδικός στα χρηματοοικονομικά υποστηρίζει ότι ο ναρκέμπορας Κίναχαν τον πρόσλαβε για να επενδύσει 225 εκατομμύρια ευρώ

Ένας ειδικός στα χρηματοοικονομικά υποστηρίζει ότι το καρτέλ των Κίναχαν τον πρόσλαβε για να επενδύσει 225 εκατομμύρια ευρώ σε «τέχνη και ουίσκι».

narkemporas_2
Ο οικονομικός σύμβουλος είπε ότι του ζητήθηκε να δημιουργήσει «τραπεζικά σχέδια» έτσι ώστε η οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διοικείται από τον ναρκέμπορα Ντάνιελ Κίναχαν να μπορεί να επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

narkemporas
Στη φωτογραφία φαίνεται ο διαβόητος ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν μαζί με τον αδελφό του Κρίστοφερ Τζούνιορ. Φωτ. Sunday World.

Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε συνωμοσία για το πλύσιμο περισσότερων από 225 εκατομμυρίων ευρώ για το καρτέλ των Κίναχαν.
Κλείσιμο
Ο οικονομικός σύμβουλος, αναφερόμενος ως «Opel», είπε ότι του ζητήθηκε να δημιουργήσει «τραπεζικά σχέδια» έτσι ώστε η οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διαχειρίζεται ο ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν (45ετών), ο αδελφός του Κρίστοφερ (42 ετών) και ο πατέρας τους Κρίστυ Κίναχαν (66 ετών), να μπορεί να επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο «Opel» είπε στην εφημερίδα Sunday Times ότι το διαβόητο καρτέλ τον προσέλαβε αρχικά το 2020 για να πλύνει περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ αφού τον έφεραν σε επαφή με έναν μυστηριώδη «μεσάζοντα», αλλά ο αριθμός αργότερα ανήλθε σε πάνω από 225 εκατομμύρια ευρώ (200 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας).

Ο «Opel» δημιούργησε ένα σχέδιο επένδυσης, σύμφωνα με το οποίο οι Κίναχαν και οι συνεργάτες τους θα μετέφεραν χρήματα από το Χονγκ Κονγκ - τα έσοδα από αμφιλεγόμενες επενδύσεις σε ακίνητα.

Τα μετρητά μεταφέρονταν σε μικρά ποσά σε μια σειρά από διεθνείς off-shore λογαριασμούς για να «αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή της Κινεζικής κυβέρνησης», αναφέρουν οι Times.

prezemporas
Στη φωτογραφία ο Κρίστυ Κίναχαν. Φωτ. Sunday World.


Ο «Opel» ενημερώθηκε ότι εργαζόταν για τρεις Ιρλανδούς, αν και δεν συνάντησε ποτέ του τους τρεις στην κορυφή του καρτέλ.

«Ποτέ δεν συνάντησα τους Κίναχαν. Νόμιζα ότι ήταν πελάτες με εξαιρετικά υψηλό καθαρό εισόδημα ενός ανθρώπου που γνώριζα», εξήγησε.
«Η δουλειά μου ήταν απλά να δημιουργήσω τραπεζικά σχέδια, ώστε να μπορούν να επενδύουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε διάφορες νομικές δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για επενδύσεις σε τέχνη, κρασί, κρυπτονομίσματα, ουίσκι και μετοχές».

Ωστόσο, ο μεσολαβητής της ομάδας, ο οποίος είναι Γερμανός ή Αυστριακός, «θα μιλούσε» για τους Κίναχαν με τον «Opel». «Ταξίδευε συνεχώς στο Ντουμπάι και μερικές φορές στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να λύσει προβλήματα για αυτούς».

Ο «Opel» και ο μεσολαβητής συζητούσαν για τακτικές για το πλύσιμο του χρήματος της ομάδας Κίναχαν, με αρχικές προτάσεις που περιλάμβαναν την επένδυση σε ένα έργο του Banksy αξίας 16 εκατομμυρίων δολαρίων και έναν πίνακα της Γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Yayoi Kusama που δημοπρατήθηκε για σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια την εποχή εκείνη.

Αλλά τα πράγματα πήγαν άσχημα όταν οι Κίναχαν και ο μεσολαβητής «εξαφανίστηκαν» πέρυσι ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο καρτέλ.

Ο «Opel» υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι εργαζόταν για τους μαφιόζους μέχρι τη στιγμή που οι αμερικανικές κυρώσεις έγιναν παγκοσμίως γνωστές.

Δήλωσε ότι ήταν ενήμερος μόνο ότι «εργαζόταν για έναν πατέρα και τους γιους του που υποτίθεται ότι ήταν οι μεγαλύτεροι έμποροι ναρκωτικών στην Ευρώπη».

«Αυτό συνέβη πολύ πριν το όνομα Κίναχαν γίνει ευρέως γνωστό», πρόσθεσε.

Πηγή: Sunday World
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης